Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Η πολιτικοποιημένη πλατεία και ο χαοτικός δρόμος

Μερικοί ήπιοι, πλην καταδικαστέοι, προπηλακισμοί βουλευτών από πολίτες (που θα μπορούσαν να είναι και προβοκάτορες) έξω από τη Βουλή και το σύμπαν εσχίσθη στα δύο. Οιμωγές, κραυγές και διαμαρτυρίες για την ενέργεια τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα φιλικά της μίντια. Για «ακρότητες» μίλησαν τα αλαλάζοντα τηλεοπτικά και έντυπα κύμβαλα σε μία προσπάθεια κατασυκοφάντησης του κινήματος των αγανακτισμένων πολιτών αλλά και εκφοβισμού όλων εκείνων που θα ήθελαν να πλαισιώσουν την πρωτόγνωρη διαμαρτυρία. Ειρωνείες από τον γνωστό κ. Πάγκαλο και χαρακτηρισμοί περί «χαοτικού» και μη ορθολογικής ερμηνείας φαινομένου από άλλους που θα μπορούσαν να είναι και καλοπροαίρετοι. Απ’ όλους αυτούς κανείς δεν πέρασε από το Σύνταγμα. Γιατί αν είχε περάσει θα καταλάβαινε αυτό που έχουν αντιληφθεί εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, ότι δηλαδή στο δρόμο, στη Λεωφόρο Αμαλίας το αυθόρμητο φαινόμενο είναι όντως «χαοτικό», ίσως και «γηπεδικό», ακόμη και χουλιγκανικό. Όμως στην πλατεία το αυθόρμητο και το συναισθηματικό εξορθολογίζονται μέσα από πρωτοφανείς διαδικασίες αμεσοδημοκρατίας. Θα επιβληθεί η πλατεία στο δρόμο, ή θα συμβεί το αντίστροφο; Αυτό είναι το ερώτημα-στοίχημα της καταπληκτικής αυτής διαμαρτυρίας-αφύπνισης της ελληνικής κοινωνίας.
Εξυπακούεται, βέβαια, ότι δεν επιχαίρουν όλοι γι’ αυτή την αντίδραση πολιτικής υγείας των πολιτών. Πρόκειται για όλους αυτούς που πριν ένα χρόνο μυκτήριζαν και χαρακτήριζαν γραφικούς όσους τολμούσαν να επικρίνουν το Μνημόνιο. Είναι οι ίδιοι που προωθούν σήμερα μία τεράστια επιχείρηση τρομοκρατίας του ελληνικού λαού με φήμες περί χρεωκοπίας και επιστροφής στη δραχμή έτσι ώστε να επιβάλλουν τα νέα μέτρα οριστικής εξόντωσης των εργαζομένων και των συνταξιούχων καθώς και της ελληνικής οικονομίας. Είναι οι ίδιοι που κορυβαντιούν για την «απαξίωση των θεσμών και των προσώπων», αλλά δεν αρθρώνουν λέξη για το ζωντανό θάνατο που επιβάλλουν σε εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, σε χιλιάδες νέους ανθρώπους, τη γενιά των 500 ευρώ. Όλοι αυτοί μαζί και η κυβέρνηση θα ήθελαν μία αφορμή για να διαλύσουν με τη βία το κίνημα των αγανακτισμένων πολιτών. Ήδη αυτό φαίνεται να προετοιμάζεται. Στην ηλεκτρονική σελίδα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde διαβάζαμε χθες ότι «Η διαμαρτυρία μπορεί να πάρει ένα πιο βίαιο δρόμο, όπως με τις αναρχικές ομάδες που οργανώνουν μια σειρά τρομοκρατικών ενεργειών…». Οι γνωστοί προβοκάτορες ενδέχεται να λειτουργήσουν και πάλι. Όπως στη Marfin ή στις άλλες μεγάλες διαδηλώσεις. «Το κίνημα του Δεκεμβρίου του 2008 παραμένει στις μνήμες, τότε που οι ειρηνικές συγκεντρώσεις μετατράπηκαν σε βίαιες διαδηλώσεις» επιμένει η γαλλική εφημερίδα, δείχνοντας το δρόμο για την κατάπνιξη του κινήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο παλιός και ο νέος φασισμός

  [   Γιώργος X. Παπασωτηρίου   /   Ελλάδα   / 22.04.24 ] Η γερμανική κυβέρνηση απαγορεύει εκδήλωση για την Γάζα. Το ίδιο συμβαίνει και στην...