Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Οι τοκογλύφοι

Για μία ακόμη φορά πίσω από την επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκποίηση της περιουσίας του Ελληνικού δημοσίου ύψους 50 δις ευρώ βρίσκονται οι τράπεζες που έχουν αγοράσει ελληνικά ομόλογα(χρέος) και γνωρίζουν ότι τα κεφάλαια με το τοκογλυφικό επιτόκιο που συμφώνησαν στο πλαίσιο της διάσωσης της χώρας μας, είναι πολύ δύσκολο να επιστραφούν. Συγκεκριμένα, οι Γαλλικές τράπεζες συγκεντρώνουν ομόλογα ύψους 53 δις ευρώ, με πρώτη την Credit Agricole(30 δις ευρώ) και ακολουθούν οι BNP Paribas, Societe Generale και BPN. Ακολουθούν οι Γερμανικές τράπεζες με 45 δις δολάρια και οι Βρετανικές με 11,2 δις δολάρια. Συνολικά, οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατέχουν 141,8 δις ευρώ και οι πέραν της Ευρώπης τράπεζες 177,3 δις ευρώ από το ελληνικό χρέος. Όλες αυτές οι τράπεζες πιέζουν για να μη χάσουν τα χρήματά τους. Βεβαίως, όταν μιλάμε για απώλειες, αρκεί να πούμε ότι τα κέρδη της Societe Generale που ανακοινώνονται σήμερα, ανέρχονται σε 4 δις ευρώ, ενώ της BNP Paribas στα διπλάσια.
Εντέλει, αυτό που συνέβη πρόσφατα με την τρόικα και την εντολή για εκποίηση δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ, δεν είναι παρά η σύγκρουση των δανειστών και του οφειλέτη. Πολλές εφημερίδες της Ευρώπης που απηχούν τραπεζικά συμφέροντα, δημοσιοποιούν ήδη ονόματα δημόσιων επιχειρήσεων – από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, την ενέργεια έως την αμυντική βιομηχανία- που μπορούν να πωληθούν. Επίσης, ο Τρισέ είναι κάθετα αντίθετος στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που θα σήμαινε απώλεια κερδών για τις τράπεζες, ενώ Ζακ Ντελπλά(Echosnoclaste) προτείνει έναν φόρο για τα ακίνητα που θα διαρκέσει 10 ή 15 χρόνια!
Οι πιο ψύχραιμοι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι «Η τρόικα παίζει με τη φωτιά, διακινδυνεύοντας να προκαλέσει μια μαζική απόρριψη εκ μέρους ενός λαού που έχει εξωθηθεί στα άκρα»(AgoraVox). Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να παίξει δυνατά τόσο το χαρτί της χρεοκοπίας όσο και αυτό της αναδιάρθρωσης του χρέους. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε οι τράπεζες, που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, και οι πολιτικοί-θεσμικοί εκπρόσωποί τους (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ) θα συνεχίζουν να πιέζουν αφόρητα για όλο και περισσότερο αίμα. Όμως η ελληνική κοινωνία έχει φθάσει στα όριά της και η έκρηξη από μία πολύ μικρή αφορμή είναι πλέον πιθανή. Αυτό το βλέπουν ακόμη και οι εχέφρονες Ευρωπαίοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο ΤΡΑΜΠ, ο ΜΑΣΚ, το διαδίκτυο και ο "νέος φασισμός"

«Δεν πρέπει να προκαλεί μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι ένα Δημοκρατικό Κόμμα που έχει εγκαταλείψει τους ανθρώπους της εργατικής τάξης θα διαπ...