Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Εισαγόμενη διαφθορά και Αργεντινή

Η «αναδιάρθρωση» αποκαλείται, πλέον, «οικονομική διευκόλυνση». Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, το είπαν «αξιοποίηση», την κατάργηση σχολείων «συγχώνευση», τη μείωση των μισθών και τον εκφυλισμό του συνδικαλίζεσθαι(σ.σ. λογοκρισία Ρωμανιά από τη ΓΣΕΕ) την αποκαλούν «ανταγωνιστικότητα». Πίσω από τις λέξεις, τις φράσεις και τους νεολογισμούς αποκρύπτουν τις αλυσίδες. Παντού ψέματα αναμεμιγμένα με τρομοκρατικό φόβο, το φόβο της χρεοκοπίας, την ανασφάλεια και τη διαλυτική λειτουργία του κοινωνικού αυτοματισμού. Ο τρόμος της χρεοκοπίας, η επιβολή της αντίληψης ότι είμαστε φτωχοί, διεφθαρμένοι κι ανίκανοι να διαχειριστούμε την κρίση είναι από τις βασικές λειτουργίες του ιδεολογικού μηχανισμού του νεοφιλελευθερισμού σύμφωνα με τον Αργεντινό οικονομολόγο Κλαούντιο Κατς. «Το μυστικό στην πολιτική διαμάχη είναι να ξέρεις ποιες είναι οι δυνάμεις σου» λέει ο μελετητής σαν απόσταγμα της εμπειρίας του από την ανάλογη κατάσταση της χώρας του, της Αργεντινής. Άρα, δεν θα πρέπει να επαναλαμβάνουμε τις νεοφιλελεύθερες συνταγές, που ήδη έχουν χρεοκοπήσει, όπως σημειώνει πλέον ακόμα και ο Economist. Θα πρέπει να ξεχωρίζουμε αν έχει δίκαιο ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, που μιλάει για αναδιάρθρωση, ή ο τεχνοκράτης Όλι Ρεν, που ισχυρίζεται το αντίθετο. Σ’ αυτή την κατεύθυνση είναι απολύτως σαφές ότι τα νέα μέτρα λιτότητας που αναμένονται μέχρι τις 15 Απριλίου όχι μόνο δεν συνιστούν λύση, αλλά θα βυθίσουν τη χώρα ακόμη περισσότερο στην ύφεση, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις του ΔΝΤ! Ποια είναι η διαφορετική συνταγή; Το συντεταγμένο «κούρεμα» του χρέους με τη σύγχρονη μείωση των επιτοκίων. Αυτό θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη. Αλλά πως θα γίνει το «κούρεμα»; Πρώτα πρέπει να αφαιρεθεί το «βρώμικο» χρέος. Αυτό είναι το χρέος που προέκυψε από τη διαφθορά, που προήλθε από το εξωτερικό. Ζίμενς, υποβρύχια, αεροπλάνα, φαρμακευτικό υλικό κ.ά. εντάσσονται σ’ αυτή την κατηγορία. Δεν είναι τυχαία η περίπτωση φαρμακευτικών εταιριών, όπως αυτή η οποία, χθες, έκανε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την κυβέρνησης Ομπάμα και αναγκάστηκε να πληρώσει 70 εκατομμύρια δολάρια για να αποφύγει τη δίωξη εξαιτίας δωροδοκιών αξιωματούχων ξένων χωρών. Μία από τις χώρες αυτές είναι και η Ελλάδα. Εδώ η εταιρία δρούσε μέσω θυγατρικής της, η οποία φέρεται να δωροδοκούσε γιατρούς μεγάλων νοσοκομείων ώστε να προτιμούν τα προϊόντα της σε πολλαπλάσια τιμή! Άρα εκτός από την εγχώρια διαφθορά, υπάρχει και η εισαγόμενη. Συνεπώς, τόσο το δημοσιονομικό έλλειμμα όσο και το δημόσιο χρέος αυξάνονται με ευθύνη εταιρειών που ελαύνουν από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και άλλες αναπτυγμένες χώρες. Γι’ αυτό το «κούρεμα» του χρέους έχει νομιμοποιητική βάση. Μόνο που χρειάζεται σθένος από τους κυβερνώντες για να το απαιτήσουν.
Τελικά, όπως λέει ο Κλαούντιο Κατς, η Αργεντινή είδε άσπρη μέρα «μόνον όταν σταμάτησε να κάνει ό,τι τις ζητούσαν οι πιστωτές». Το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κίνημα ενάντια στη συνεργασία Google, Amazon, Ισραήλ

  [   ARTI news   /   Κόσμος   / 18.04.24 ] Το κίνημα «No Tech For Apartheid» δημιουργήθηκε ενάντια στη συνεργασία Google, Amazon, Ισραήλ Η ...