Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Τραμπ, η θεωρία του τρελού και ο πυρηνικός όλεθρος

Η συζήτηση δεν είναι η λύση", δήλωσε ο Ντόναλντ Τράμπ, απαντώντας στις συνεχείς εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα. Η πτήση πάνω από τη Β. Κορέα αμερικανικών αεροπλάνων ήρθε να καταδείξει ότι ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου θα εξωθήσει τα πράγματα στα άκρα. Η τακτική αυτή παραπέμπει στη λεγόμενη «λογική ανορθολογικότητα», ή αλλιώς στη «θεωρία του τρελού», που εφάρμοσαν οι Ρ. Νίξον-Χ. Κίσινγκερ εναντίον του Βιετνάμ(και ουσιαστικά κατά της Μόσχας).    
Σχεδιασμένη από τον Ρίτσαρντ Νίξον και τον σύμβουλό του Χένρι Κίσινγκερ στη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, «η θεωρία του τρελού» είχε ως στόχο να καταστήσει απρόβλεπτη, παράλογη και ασταθή τη στάση των ΗΠΑ έτσι ώστε να αναγκάσει τον αντίπαλο να διαπραγματευτεί.
Η τακτική αυτή θα μπορούσε να ταιριάζει απόλυτα στο νέο αμερικανικό πρόεδρο (και τον σύμβουλό του Χ. Κίσινγκερ), που αυξάνει την επίδραση της έκπληξης και του απρόβλεπτου στην γεωπολιτική σκακιέρα.
Ο ηγέτης, όμως, της Β. Κορέας «αρνείται» να… εκφοβηθεί από τις διεθνείς κυρώσεις και τις απειλές του αμερικανικού προέδρου, και επιμένει να επιδεικνύει την πυρηνική του δύναμη, αφού χάρη σ’ αυτή μέχρι σήμερα η χώρα του απέφυγε τη δραστική δυτική παρέμβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο παλιός και ο νέος φασισμός

  [   Γιώργος X. Παπασωτηρίου   /   Ελλάδα   / 22.04.24 ] Η γερμανική κυβέρνηση απαγορεύει εκδήλωση για την Γάζα. Το ίδιο συμβαίνει και στην...