Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Προσφυγική κρίση

 «Το ζήτημα των προσφύγων δεν έχει επιλυθεί», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung ( NZZ ) στις 4 Σεπτεμβρίου Η εφημερίδα της Ζυρίχης υπενθυμίζει ότι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες ήρθαν στην Ευρώπη το 2015, «όπως ο Σύριος με την κόρη του» (φωτογραφία του αξέχαστου Γιάννη Μπεχράκη) που δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα. 

Πέντε χρόνια αργότερα, το σχεδόν πλήρες κλείσιμο της βαλκανικής διαδρομής μείωσε σημαντικά τις αφίξεις, αλλά «η Ευρώπη εξακολουθεί να αναζητά μια μόνιμη λύση», υπογραμμίζει η ελβετική εφημερίδα. Όχι, η εφημερίδα δεν αναφέρει ότι μία μόνιμη λύση θα ήταν να μην υποχρεώνονται οι άνθρωποι να ξεριζωθούν από τον τόπο τους, να φύγουν από τα σπίτια είτε λόγω των πολέμων που προκαλούν οι γεωπολιτικές συγκρούσεις των ισχυρών, είτε λόγω της απίστευτης φτώχειας, είτε λόγω της ξηρασίας (κλιματική αλλαγή).

Πάντως η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει μια νέα προσφυγική κρίση γράφει η εφημερίδα, την ώρα που η Τουρκία ρίχνει στο τραπέζι και πάλι το προσφυγικό, καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν απειλεί ότι δεν θα τηρήσει τη συμφωνία με την ΕΕ, αν τις επιβληθούν κυρώσεις λόγω της παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η εμπλοκή Ερντογάν γίνεται ακόμα μεγαλύτερη μετά την επέμβαση στη Λιβύη, μία άλλη περιοχή προέλευσης των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Όσον αφορά τον ευρωπαϊκό οργανισμό Frontex, του οποίου το προσωπικό επρόκειτο να αυξηθεί, εξακολουθεί να έχει μόνο 1.500 μέλη και ο προϋπολογισμός του μειώθηκε.

Σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, σχεδόν 44.000 μετανάστες έφτασαν στις ευρωπαϊκές ακτές τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, ενώ το 1% απ’ αυτούς πνίγηκαν στη θάλασσα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έρευνα του Politico: Η AI θα αλλάξει τον κόσμο;

  [   ARTI news   /   Κόσμος   / 29.04.24 ] Τον περασμένο Νοέμβριο, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Kamala Harris και ο Nick Clegg του Meta συμμετείχ...