Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

ΗΠΑ: Η πολιτική του φόβου

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αποκάλυψε χθες, Τετάρτη, ένα σχέδιο αποστολής ομοσπονδιακών πρακτόρων σε πόλεις των ΗΠΑ, όπως το Σικάγο, για την καταπολέμηση του βίαιου εγκλήματος. Είχε προηγηθεί η αποστολή πρακτόρων στο Πόρτλαντ και οι άγριες επιθέσεις εναντίον των διαδηλωτών. Στην πραγματικότητα –με το πρόσχημα του «βίαιου εγκλήματος»- και μέσω της «Επιχείρηση Legend» ο Τραμπ επιχειρεί αφ’ ενός να καταστείλει το ογκούμενο αντιρατσιστικό κίνημα και αφ’ ετέρου «…προσπαθεί να προκαλέσει συγκρούσεις με τους διαδηλωτές, τις οποίες στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσει για να πείσει τους λευκούς ψηφοφόρους ότι είναι η τελευταία γραμμή άμυνας στο χάος που δημιουργείται στις πόλεις», όπως δήλωσε ο πρώην δήμαρχος του Σικάγου σε δημοσιογράφο του περιοδικού Atlantic Ronald Brownstein.

Για την Washington Post, η στρατηγική αυτή είναι εξαιρετικά «επικίνδυνη». Η παρέμβαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε αυτές τις πόλεις οξύνουν την φυλετική σύγκρουση και παραπέμπει έντονα στην επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ όταν επιχειρούσε «να προκαλέσει φόβο» ενάντια στο «καραβάνι των μεταναστών που κατευθύνονταν προς τα αμερικανικά σύνορα, λίγο πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές το 2018», σημειώνει η εφημερίδα.

Πάντα, η ίδια δεξιά πολιτική, η ενίσχυση του φόβου των μεσαίων-νοικοκυραίων απέναντι στους ξένους, στους άλλους, ενδυνάμωση δηλαδή της ξενοφοβίας και μέσου αυτού και του ρατσισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα από την ίδια επικοινωνιακή πολιτική διαμορφώνονται στερεότυπα για τους «κακούς μετανάστες» ή τους «κακούς μαύρους», ότι δήθεν είναι η βασική αιτία της εγκληματικότητας. Η «πλύση εγκεφάλου» είναι τέτοια που ακόμα και τα ίδια τα θύματα, οι μετανάστες και οι Αφροαμερικανοί πιστεύουν τα στερεότυπα που αναπαράγει η συστημική προπαγάνδα.

Ό,τι συμβαίνει στις ΗΠΑ, ακολουθείται στη συνέχεια και από άλλες αυταρχικές κυβερνήσεις. Η πολιτική του φόβου εφαρμόζεται παντού. Και στην Ελλάδα συμβαίνει το ίδιο από τους Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έρευνα του Politico: Η AI θα αλλάξει τον κόσμο;

  [   ARTI news   /   Κόσμος   / 29.04.24 ] Τον περασμένο Νοέμβριο, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Kamala Harris και ο Nick Clegg του Meta συμμετείχ...