Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Τα επικίνδυνα παιγνίδια του Ντόναλντ Τραμπ

Θέμα αναβολής των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ έθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, παρά το γεγονός ότι η ημερομηνία τους ορίζεται ρητά στο Σύνταγμα των ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ σε μήνυμά του στο Twitter έγραψε: «Να καθυστερήσουμε τις εκλογές μέχρι οι άνθρωποι να μπορούν να ψηφίσουν σωστά, με ασφάλεια».

Σημειώνεται πως το αίτημα του Ντόναλντ Τραμπ έρχεται την ώρα που τα επίσημα στοιχεία στις ΗΠΑ καταγράφουν οικονομικό «κραχ» για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Συγκεκριμένα το ΑΕΠ βυθίστηκε κατά 32,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Σε άρθρο των Missy Ryan και Paul Sonne στην Washington post (28 Ιουλίου 2020) επισημαίνεται η «άρνηση του Προέδρου Τραμπ να δεσμευτεί ότι θα αποδεχτεί τα αποτελέσματα των εκλογών του Νοεμβρίου». Ο πρόεδρος Τραμπ μιλάει για τον «κίνδυνο νοθείας», αναφέρουν! Και σε συνδυασμό με την τάση του να εμπλέξει το στρατό στην κομματική αντιπαράθεση, ρωτούν: «Πώς θα αντιδρούσαν οι ένοπλες δυνάμεις εάν αμφισβητούνταν οι εκλογές;»

Όπως γράφουν οι δύο αναλυτές "Οι εικασίες σχετικά με το εάν θα μπορούσε να ζητηθεί από τον στρατό να διαδραματίσει ρόλο μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020 έχει ενταθεί μετά την εμπλοκή του Πενταγώνου στην προσπάθεια του Λευκού Οίκου να καταστείλει τις διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας."

«Εάν ο πρόεδρος είναι πρόθυμος να ωθήσει τη στρατιωτική ηγεσία σε τόσο καταστροφικές καταστάσεις, όπως η σύγκρουση με τους διαδηλωτές, φανταστείτε τι θα ήταν διατεθειμένος να κάνει εάν θελήσει να αποτρέψει ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα τον βλάπτει», δήλωσε ο Κόρι Σέικ, διευθυντής μελετών εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής στο American Enterprise Institute. 

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, ο πρόεδρος Τραμπ αρνήθηκε για άλλη μια φορά να πει ότι θα αποδεχόταν τα αποτελέσματά τους. Ο Τραμπ έχει προειδοποιήσει εδώ και μήνες ότι η ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου – που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ευρύτατα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού - θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτεταμένη νοθεία στις εκλογές. Αυτή θα είναι εκ μέρους του η βάση της αμφισβήτησης των εκλογικών αποτελεσμάτων. Κι αυτό το επιχείρημα θα ενισχύεται όσο ο Τζο Μπάιντεν, ο δημοκρατικός υποψήφιος, θα έχει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.

Η ιστορία δείχνει ότι δεν θα έχουμε εμπλοκή του στρατού στην εκλογική διαδικασία λένε οι αναλυτές. Αλλά ο πρόεδρος Τραμπ έχει επανειλημμένα αψηφήσει τους πολιτικο-στρατιωτικούς κανόνες… Η εμφάνιση της Εθνικής Φρουράς στους δρόμους εναντίον των διαδηλωτών αύξησε τις ανησυχίες σχετικά με το εάν το Πεντάγωνο θα επέτρεπε να χρησιμοποιηθεί ο στρατός για πολιτικούς σκοπούς. 

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, ουσιαστικά δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο όπου οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να έχουν διαδραματίσει ρόλο σε αμφισβητούμενες εκλογές, Βέβαια, κατά τη διάρκεια ορισμένων προεδρικών μεταβάσεων έχουν προκύψει φόβοι για τη χρήση του στρατού, όπως το 1934, όταν ένας συνταξιούχος στρατηγός της Marine Corps, ο Smedley Butler, κατέθεσε ενώπιον του Κογκρέσου ότι μια ομάδα βιομηχάνων είχε συνωμοτήσει να δημιουργήσει μαζί του μια φασιστική ομάδα βετεράνων για να ανατρέψουν τον πρόεδρο Franklin D. Roosevelt. Το σκάνδαλο αυτό έγινε γνωστό ως το «επιχειρηματικό σχέδιο».

Τον Δεκέμβριο του 2000, μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές του ίδιου έτους, το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση που έδωσε τη νίκη στον Τζορτζ Μπους. Τελικά, ήταν η απόφαση του Δημοκρατικού υποψηφίου Al Gore να παραδεχτεί την ήττα του και όχι η η απόφαση του δικαστηρίου, που έδωσε τέλος στην κρίση.

Οι ειδικοί ανησυχούν περισσότερο για το σενάριο κατά το οποίο ο Τραμπ αρνηθεί να παραδεχθεί τη νίκη του Μπάιντεν.

Σε αυτό το σενάριο, οι αναλυτές σημειώνουν ότι ο Λευκός Οίκος μπορεί να ζητήσει από το στρατό να προστατεύσει τον πρόεδρο ή, πιθανότατα, να απαντήσει σε πιθανές διαδηλώσεις για λόγους «νόμου και τάξης κατά το ανάλογο της απάντησης "σοκ-και-δέος" εναντίον των διαδηλωτών στο Πόρτλαντ, όπου έχουν σταλεί ομοσπονδιακοί πράκτορες από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας παρά τις αντιρρήσεις των τοπικών αρχών αλλά και κρατικών αξιωματούχων.

Βασικά, ένα αμφισβητούμενο αποτέλεσμα που θα διαρκέσει μετά τις 20 Ιανουαρίου θα αναγκάσει τον στρατό να λάβει μια σιωπηρή απόφαση για το ποιος είναι αρχηγός. 

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι σε περίπτωση σαφούς δικαστικής απόφασης ή πιστοποίησης του νικητή των εκλογών από το Κογκρέσο, το Υπουργείο Άμυνας θα συμμορφωθεί με αυτές τις αποφάσεις. 

Παρά τις στιγμές αναταραχής στην αμερικανική ιστορία, η ειρηνική μετάβαση της εξουσίας έγινε σε μεγάλο βαθμό ανεμπόδιστα μέχρι σήμερα.

«Αν κοιτάξετε την ιστορία, είναι δύσκολο να σκεφτείτε ένα παράδειγμα όπου ένας πρόεδρος έχει δώσει εντολή στον στρατό να προσπαθήσει να σωθεί πολιτικά και ότι η προσπάθεια πέτυχε. Δεν συμβαίνει. Έχουμε μια δημοκρατική παράδοση, και έχουμε μια διαδικασία, και ακόμη και παρά τους καιρούς αυτούς, αυτά τα δύο πράγματα παραμένουν» αναφέρει ένας ειδικός.

*Πληροφορίες: www.washingtonpost.com

ΓΧΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο ΤΡΑΜΠ, ο ΜΑΣΚ, το διαδίκτυο και ο "νέος φασισμός"

«Δεν πρέπει να προκαλεί μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι ένα Δημοκρατικό Κόμμα που έχει εγκαταλείψει τους ανθρώπους της εργατικής τάξης θα διαπ...