Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Μυκήνες: Τα εξωνημένα μίντια υποβάθμισαν την είδηση της φωτιάς

 Η φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, στο μνημείο αυτό της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ήταν μεν είδηση για τα ξένα μέσα ενημέρωσης(στη φωτογραφία The Guardian), όχι όμως και για τα ελληνικά! Στην Ελλάδα, απίστευτοι δημοσιογράφοι σε φιλοκυβερνητικά ή κρατικά μίντια, όταν δεν εξαφάνιζαν την είδηση, έγραφαν γλοιώδους κολακείας κείμενα για τη σωτηρία του μνημείου "λόγω της λήψης των σωστών μέτρων" αποψίλωσης! Έτσι, πέρα από το γεγονός των ζημιών (ρύπανση) σε τμήματα του μνημείου, είχαμε και το δημοσιογραφικό όνειδος της απόκρυψης, της υποβάθμισης ή της αλλοίωσης της είδησης. 

Έτσι, το ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε λόγο για πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στον δήμο Άργους-Μυκηνών γενικά, την ώρα μάλιστα που η ανακοίνωση του υπουργείου ανέφερε ότι η φωτιά αν και ξεκίνησε από αγροτοδασική έκταση εκτός του αρχαιολογικού χώρου “επεκτάθηκε ταχύτατα, κατευθυνόμενη προς την χαράδρα του Χάβου και εισήλθε εντός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου.”

Σύμφωνα με το υπουργείο η φωτιά δεν φαίνεται να προξένησε ζημιές στις αρχαιότητες, “όσον αυτό είναι δυνατό να διαγνωσθεί από την μέχρι στιγμής δυνατότητα πρόσβασης στα πληγέντα τμήματα του αρχαιολογικού χώρου.” Ήδη όμως η ρύπανση (μαύρισμα) σε τμήματα του μνημείου είναι εμφανής.

Οι περιοχές που επλήγησαν εντός του αρχαιολογικού χώρου είναι: Η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου, οι Βόρειες Αποθήκες, η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου, η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης, η ΝΔ Συνοικία και η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γυναικοκτονία: Η ιστορία του όρου

  [   ARTI news   /   Κόσμος   / 15.12.24 ] Στα άρθρα που αφιερώθηκαν για τη δολοφονία της ηθοποιού Marie Trintignant την 1η Αυγούστου 2003 ...