Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

Ποιοι σκότωσαν τον Παζολίνι;

 


[
 ARTI news / Κόσμος / 16.12.22 ]


Ο φόνος του μεγάλου ποιητή, συγγραφέα και σκηνοθέτη Πιέρ Πάολο Παζολίνι το Νοέμβριο του 1975 παραμένει ανεξιχνίαστος. Σήμερα, η ιταλική κοινοβουλευτική επιτροπή κατά της μαφίας θεωρεί ότι η δολοφονία του Παζολίνι μπορεί να έγινε από μία συμμορία και να συνδέεται με κλοπή αποσπασμάτων (μπομπίνες) του κινηματογραφικού του έργου «Σαλό, 120 ημέρες στα Σόδομα».

Η έρευνα έχει δείξει ότι ο Παζολίνι ενδέχεται να μετέβη στην παραθαλάσσια περιοχή της Ρώμης, Όστια, για να του επιστραφεί το υλικό που είχε κλαπεί και εκεί δολοφονήθηκε.

«Σε αυτή την ενδεχόμενη εξέλιξη φέρεται να εμπλέκεται και το οργανωμένο έγκλημα, όπως η ισχυρή συμμορία Μαλιάνα της Ρώμης», αναφέρει η κοινοβουλευτική επιτροπή της Ιταλίας.

Ο Πιερ Πάολο Παζολίνι δολοφονήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1975 στην παραλία της Όστια, κοντά στη Ρώμη. Πατήθηκε πολλές φορές με το δικό του αυτοκίνητο, και μέρος του σώματός του κάηκε με βενζίνη μετά το θάνατό του. Το έγκλημα για πολύ καιρό θεωρήθηκε σαν φόνος εκδίκησης τύπου Μαφίας.

Ο Giuseppe (Pino) Pelosi (1958–2017), τότε 17 ετών, συνελήφθη να οδηγεί το αυτοκίνητο του Παζολίνι και ομολόγησε τον φόνο. Καταδικάστηκε το 1976. Το 2005, απέσυρε την ομολογία του, και υποστήριξε ότι άγνωστοι είχαν σκοτώσει τον Παζολίνι και ότι αναγκάστηκε να ομολογήσει γιατί υπήρχαν απειλές κατά του ίδιου και της οικογένειάς του. Η έρευνα σχετικά με τη δολοφονία Παζολίνι άρχισε εκ νέου μετά την αναίρεση του Πελόζι.

Ο θάνατος του Παζολίνι, πάντως, ήταν για πολλούς αριστερούς της εποχής μία πολιτική δολοφονία, πιθανώς από φασίστες που ενοχλήθηκαν από το περιεχόμενο της αντιφασιστικής ταινίας «Σαλό ή 120 Μέρες στα Σόδομα». Η εκδοχή αυτή συνδέεται με το γεγονός ότι η δολοφονία έγινε με πρωτοφανή αγριότητα. Θυμίζουμε ότι το σενάριο της ταινίας βασίζεται στο βιβλίο «120 Μέρες των Σοδόμων» του Μαρκήσιου ντε Σαντ και διαδραματίζεται στην Δημοκρατία του Σαλό, ένα εικονικό κρατίδιο που είχαν ιδρύσει οι φασίστες του Μουσολίνι κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι φασίστες ανακοινώνουν ότι θα αναλάβουν την διαπαιδαγώγηση 9 κοριτσιών και 9 αγοριών, και αφού τους παραλαμβάνουν με την συγκατάθεση των οικογενειών τους, τους μεταμορφώνουν σε δούλους. Είναι το πλέον αμφισβητούμενο έργο του Παζολίνι με σκηνές βίας, οργίων, σεξουαλικής υποταγής, βιασμού, ψυχρών βασανιστηρίων και δολοφονίας. Η διανομή της ταινίας απαγορεύτηκε σε αρκετές χώρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έρευνα του Politico: Η AI θα αλλάξει τον κόσμο;

  [   ARTI news   /   Κόσμος   / 29.04.24 ] Τον περασμένο Νοέμβριο, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Kamala Harris και ο Nick Clegg του Meta συμμετείχ...