Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

«Με βίασαν στον στρατό με εντολή αξιωματικού»

 Σοκ προκάλεσε η καταγγελία στρατιώτη ότι βιάστηκε από συνάδελφό του, κατ’ εντολή αξιωματικού. 

Ο βιασμός που καταγγέλλεται έγινε πριν περίπου 10 χρόνια, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων, στο Μεγάλο Πεύκο. Η μήνυση που κατέθεσε ο 32χρονος στην Στρατιωτική Δικαιοσύνη στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, στρέφεται εναντίον 6 προσώπων: του Λοχαγού (για ηθική αυτουργία στον βιασμό, καθώς αυτός ήταν που έδωσε την διαταγή). Τριών στρατιωτών που πήραν μέρος στην σεξουαλική κακοποίηση και δύο ψυχολόγων, οι οποίοι αν και μπορούσαν να αποτρέψουν τον βιασμό, δεν το έπραξαν. Σύμφωνα με την καταγγελία του 32χρονου, ο αξιωματικός ήθελε να τον εκδικηθεί επειδή είχαν λογοφέρει και διέταξε στρατιώτες να τον κακοποιήσουν σεξουαλικά, αφού προηγουμένως τον είχαν ναρκώσει στο ιατρείο της μονάδας.

 Το συμβάν αποδεικνύει ότι θεσμοί όπως ο στρατός και η αστυνομία, καλλιεργούν τη βία, τον φαλλοκρατισμό και τον σεξισμό, καθώς και τον «υπερανδρισμό». Δεν φθάνει δηλαδή να είναι κάποιος «άντρας», αλλά να είναι και κάτι παραπάνω από άντρας. Η κουλτούρα του ανδρισμού, μυθολογημένη κυρίως στις Ειδικές Δυνάμεις, εκτός από τον σεξισμό εναντίον των γυναικών και των ομοφυλόφιλων, ενεργοποιεί και την αποξένωση των "μειονοτικών" ανδρισμών. Γιατί δεν υπάρχουν μόνο οι «άντρες», αλλά και οι «υπεράνδρες» των ειδικών δυνάμεων!

Ο στρατός παρέχει τους μηχανισμούς δημιουργίας του ανδρισμού, ειδικά στα στρατόπεδα εκπαίδευσης και τις στρατιωτικές ακαδημίες, όπου οι νέοι άνδρες υφίστανται δοκιμασίες φυσικής και ψυχολογικής αντοχής. Οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτές- «αδελφή», «γκόμενα», ή απλά «γυναίκα»- υποδηλώνουν ότι δεν είσαι στρατιώτης αφού δεν είσαι άντρας! Αυτή η μέθοδος εκμεταλλεύεται το ρευστό χαρακτήρα των ψυχικών δομών των νεαρών στρατεύσιμων κηρύσσοντας με φανατικό ζήλο τη λατρεία του ανδρισμού. Οι εκπαιδευτές αντλούν από ολόκληρο το οπλοστάσιο των πατριαρχικών ιδεών για να μετατρέψουν τους στρατεύσιμους σε μηχανές μίσους και φαλλοκρατικής βίας.

Στη σύγχρονη ευρω/αμερικανική πατριαρχική έμφυλη τάξη η πιο ενδεικτική περίπτωση είναι η υποταγή των ομοσεξουαλικών ανδρών στους ετεροσεξουαλικούς. Οι ομοφυλόφιλοι άντρες τοποθετούνται, εξαιτίας της καταπίεσης που υφίστανται, στο χαμηλότερο επίπεδο της έμφυλης ιεραρχίας ανάμεσα στους άνδρες. Ο βιασμένος στρατιώτης κατά διαταγή του λοχαγού εκπαιδευτή των Ειδικών Δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο «ταπεινώθηκε» στο χαμηλότερο επίπεδο της ανδρικής ιεραρχίας. Έτσι, ακόμη και ο ανδρισμός ετεροφυλόφιλων στρατεύσιμων αποβάλλεται από τον κύκλο της νομιμοποίησης, όταν υπάρχει σύγχυση με το θηλυκό στοιχείο("γυναικωτός").

Παραδόξως, εδώ συμβαίνει ό,τι και με τους άντρες της Κου Κλουξ Κλαν στην Αμερική. Οι ρατσιστές κυνηγούσαν τους Αφροαμερικανούς και τους ομοφυλόφιλους, και αφού τους ξυλοφόρτωναν στη συνέχεια τους βίαζαν. Έτσι, αποδείκνυαν σύμφωνα με τον Χέγκελ ότι ήταν και οι ίδιοι ομοφυλόφιλοι(κατά «αντιθετικό προσδιορισμό», όπως σημείωνε ο Γερμανός φιλόσοφος).

Γενικά, στο στρατό καλλιεργούνται οι ιεραρχικές σχέσεις, οι νοοτροπίες και οι αξίες που έχει επιβάλλει η κυρίαρχη τάξη. Η εκμηδένιση της προσωπικότητας, κάθε έννοιας ιδιαιτερότητας, ταυτότητας, ο ανταγωνισμός, το δίκαιο του ισχυρού, η πλήρης υποταγή του ατόμου σε ένα απρόσωπο-ισοπεδωτικό σύστημα, είναι δομικά στοιχεία του στρατιωτικού τρόπου οργάνωσης, που αναπαράγουν και ισχυροποιούν την εξουσιαστική-ιεραρχική δομή της αστικής κοινωνίας. Εδώ διαμορφώνεται και κοινωνικοποιείται το βίαιο άτομο και ο φασίστας "νοικοκυραίος" που θα σκοτώσει τον Ζακ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έρευνα του Politico: Η AI θα αλλάξει τον κόσμο;

  [   ARTI news   /   Κόσμος   / 29.04.24 ] Τον περασμένο Νοέμβριο, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Kamala Harris και ο Nick Clegg του Meta συμμετείχ...