Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Ο Covid-19 ενισχύει τις υπερσυντηρητικές κυβερνήσεις

 Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου πλησίαζε το έτος 2020, το δεύτερο της εντολής του, μάλλον άσχημα. Παραδόξως, η υγειονομική κρίση, οι αναρίθμητες τραγωδίες και οι θάνατοι λόγω του κορονοϊού, τον ενδυνάμωσαν αντί να τον πλήξουν περισσότερο.

Βέβαια, δεν παρέμεινε παθητικός - ενήργησε αλλά με την λανθασμένη έννοια της λέξης, όπως εξάλλου έκανε και ο ομοϊδεάτης του Ντόναλντ Τραμπ. Αυτός ο τρομακτικός ταραχοποιός, λοιπόν, έχει ξεπεράσει τον εαυτό του. Ο… καπετάνιος Μπολσονάρου ανεβαίνει στο άλογο σαν άλλος «Ψωμιάδης» και πηγαίνει στον πόλεμο, «πυροβολώντας» τους περιφερειακούς κυβερνήτες, τους δικαστές, το Κοινοβούλιο και απειλώντας τη χώρα με πραξικόπημα! Κι ενώ οι γιατροί προτείνουν την καραντίνα και την κοινωνική αποστασιοποίηση, αυτός υποχρέωσε σε παραίτηση δύο υπουργούς Υγείας και αντιμετωπίζει την πανδημία σαν μια «μικρή γρίπη», και ενθαρρύνει τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους και τις επιχειρήσεις να ανοίξουν ξανά παντού.

Προσπαθεί με κάθε τρόπο να συγκαλύψει τα επίσημα στοιχεία και να αποτρέψει οποιοδήποτε εθνικό σχέδιο υγείας. Και πάρα το γεγονός ότι οι νεκροί είναι πλέον περισσότεροι από 50.000 και οι άρρωστοι ένα εκατομμύριο, αυτός δεν χαμπαριάζει! Ο Μπολσονάρου πάνω στο άλογο ή στο τζετ σκι, ποζάρει για selfies και πολλαπλασιάζει τους οπαδούς του! Η πανδημία αντί να του κάνει κακό, τον ενδυναμώνει πολιτικά. Ο Covid-19 είναι σύμμαχός του! Παράγει αυτό που λατρεύει περισσότερο από κάθε τι: Το χάος.

Όλες οι συντηρητικές –κυρίως οι ακροδεξιές- κυβερνήσεις εκμεταλλεύονται την κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις ταραχές, την υγειονομική κρίση για να επιβάλλουν μέσω της αστυνομοκρατίας το δόγμα «νόμος και τάξη». Όταν δεν υπάρχουν «συμβάντα», τα κατασκευάζουν με τον «πολλαπλασιαστή ισχύος» και τον υπερτονισμό ασήμαντων γεγονότων από τα ελεγχόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης. «Οι κυβερνήσεις, σήμερα, λέει ο Τζόρτζιο Αγκάμπεν, δεν αποσκοπούν στη διατήρηση της τάξης αλλά στη διαχείριση της αταξίας. Και η αταξία πάντοτε υπάρχει: η κρίση, οι ταραχές, τα συμβάντα, η κατάσταση ανάγκης … όλα αυτά τα επικαλούνται ανά πάσα στιγμή. Αλλά το ζητούμενο είναι να παρέμβουν εκ των υστέρων». Οι συνθήκες «έκτακτης ανάγκης» επιτρέπουν τα πάντα, από τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και την αστυνομοκρατία μέχρι την καταστολή και τη σύλληψη 14χρονων μαθητών.

Ναι, σήμερα, αυτό που συμβαίνει στην Βραζιλία του Μπολσονάρου, συμβαίνει παντού. Έχουμε μία δημοκρατία υπό περιορισμό με το πρόσχημα της πανδημίας. Ο έλεγχος των μέσων μαζικής ενημέρωσης και υπερτονισμός της κρίσης, δίνουν το δικαίωμα στους συνωμοσιολόγους να αρνούνται συνολικά την κρίση!

Η άγρια κρατική καταστολή συνοδεύεται και από πολιτικές συμμαχίες με καιροσκόπους της πολιτικής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντλεί από το ΚΙΝΑΛ, ο Μπολσονάρου επιδιώκει μέσω μυστικών διαπραγματεύσεων την πολιτική υποστήριξη του centrao(Κέντρο), αποτελούμενο από μισή δωδεκάδα catch-all καιροσκόπων, αναμεμειγμένων σε πολλές υποθέσεις διαφθοράς. Ο Μπολσονάρου τους προσέφερε καίριες διοικητικές θέσεις και ένα υπουργείο (αυτό της επικοινωνίας). Παρ’ ημίν, η διερώτηση Λοβέρδου αν το ΚΙΝΑΛ «συγκυβερνά με τη ΝΔ» μετά την σύμπλευση της Α. Διαμαντοπούλου με τη ΝΔ, καταδεικνύει ότι οι συντηρητικές κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν έναν ενιαίο τρόπο διακυβέρνησης… 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έρευνα του Politico: Η AI θα αλλάξει τον κόσμο;

  [   ARTI news   /   Κόσμος   / 29.04.24 ] Τον περασμένο Νοέμβριο, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Kamala Harris και ο Nick Clegg του Meta συμμετείχ...