Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Ο Τραμπ και η Βίβλος

Παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας, παρά την κάθοδο της εθνοφρουράς, παρά την άγρια βία των δυνάμεων καταστολής, ογκώδεις και μαχητικές διαδηλώσεις γίνονται σε όλες τις ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος πολιορκείται από χιλιάδες διαδηλωτές.

Ο Τραμπ φωτογραφίζεται με τη βίβλο στο χέρι. Η κίνηση δεν είναι τυχαία. Η θρησκεία στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει έντονη πολιτική εμπλοκή. Στη συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος ψελλίζει ότι έχει κάνει περισσότερα για τη μαύρη κοινότητα από κάθε άλλον πρόεδρο. Μετά αγριεύει και ζητάει από τους κυβερνήτες να λάβουν περισσότερα μέτρα καταστολής, αλλιώς θα φέρει το στρατό. Πανικός. Διαταραχή. Ο έλεγχος έχει χαθεί. Χρησιμοποιούν ακόμη και την μικρή κόρη του Τζορτζ Φλόιντ για να σταματήσουν το «ποτάμι». Όμως αυτό δεν σταματά πλέον.

Το αυθόρμητο κίνημα αρχίζει να αποκτά διάρκεια. Μέρος του συστήματος -ακόμη και πολυεθνικές- είναι με το μέρος των διαδηλωτών και εναντίον της ακροδεξιάς ρητορικής και πρακτικής του Ντόναλντ Τραμπ. Γιατί είναι ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος που με το λόγο και τη στάση του άτυπα νομιμοποίησε τον θεσμικό ρατσισμό, τη βία και τους νεοναζί οπαδούς του.

 «Η καρδιά μου πονάει ως άνθρωπος» λέει ένας εθνοφρουρός. Κάποιοι αστυνομικοί και εθνοφρουροί γονατίζουν, όπως οι διαδηλωτές. Αυτοί που λένε ότι «οι μπάτσοι είναι πάντα μπάτσοι» και διαφωνούν με την προβολή των εικόνων των αστυνομικών που αγκαλιάζονται με διαδηλωτές, δεν καταλαβαίνουν την ιδεολογική ήττα και την πολιτική απονομιμοποίηση της κρατικής βίας, όταν ένας «θεσμικός βιαστής», ένας μπάτσος, ένας εθνοφρουρός, καταγγέλλει με τη στάση του την καταστολή, δηλαδή την πολιτική Τραμπ. Αντίθετα, αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στην επιχειρηματολογία του Αμερικανού προέδρου για τους «κακούς αντιφασίστες», για τους δήθεν κλέφτες, για τους ταραξίες, τους αναρχικούς και τους κακοποιούς! Είναι η καλύτερη απάντηση στις βίαιες εικόνες που προβάλλουν τα συστημικά μέσα ενημέρωσης προκειμένου να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία του Ντόναλντ Τραμπ και να κρύψουν τις ογκώδεις διαδηλώσεις.  Η συστημική ενημέρωση παρά τη φοβερή δύναμή της ηττήθηκε και πάλι από τον «Δρόμο» και τα κοινωνικά δίκτυα (γι’ αυτό στην Ελλάδα η επόμενη κυβερνητική πρωτοβουλία θα είναι ο έλεγχος των social media-ΤΑ ΝΕΑ 2/6/2020).

Βέβαια, η απορατσιστικοποίηση του κράτους και της κοινωνίας των ΗΠΑ δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο ρατσισμός είναι εγγεγραμμένος ανεξίτηλα στην προτεσταντική εκδοχή της Βίβλου, με την οποία φωτογραφήθηκε ο Τραμπ, αφού τραμπούκισε πρώτα χιλιάδες διαδηλωτές. Εδώ η φτώχεια θεωρείται "αμαρτία", αντιστρέφοντας πλήρως το αρχικό μήνυμα του χριστιανισμού. Ο Τραμπ και οι επικοινωνιολόγοι του προωθούν την εικόνα των λευκών προτεσταντών, των περίφημων WASP's, αυτών που στο ένα χέρι κρατούσαν τη Βίβλο και στο άλλο το σπαθί, όπως γράφει ο Ν. Χώθορν. Ναι, το μέλλον στη ρητορική και πρακτική της σύγχρονης (ακρο)δεξιάς σημαίνει επιστροφή στο παρελθόν της "καθαρότητας", των αποκλεισμών, του πουριτανισμού και του πιο άγριου ρατσισμού. Η άτυπη νομιμοποίηση του ρατσισμού και της βίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, είναι αυτή που έβαλε φωτιά στο ήδη συσσωρευμένο μπαρούτι της οργής. Οποιοιδήποτε συνειρμοί με εγχώριες καταστάσεις είναι λογικοί...    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έρευνα του Politico: Η AI θα αλλάξει τον κόσμο;

  [   ARTI news   /   Κόσμος   / 29.04.24 ] Τον περασμένο Νοέμβριο, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Kamala Harris και ο Nick Clegg του Meta συμμετείχ...