Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Ο Μπολσονάρου, ο Τραμπ, οι εκλογές στις ΗΠΑ και τα καρπούζια που ακούν Μπετόβεν

Η πραγματικότητα έκλεισε το στόμα του Μπολσονάρου. Εξαερώθηκαν ο φασιστικός ανορθολογισμός, οι συνομωσιολογίες και η ακροδεξιά «τυφλότητα», για την οποία οι 65.000 νεκροί στη Βραζιλία λόγω του κορονοϊού δεν ήταν παρά... εφεύρημα των «εχθρών», των αντιπάλων του νεοφιλελευθερισμού και της οικονομίας, δηλαδή των αριστερών! Αίφνης οι «αόρατοι» νεκροί από τις φαβέλες, οι περιττοί, οι άχρηστοι, τα σκουπίδια «φωτίστηκαν» από τους προβολείς των συστημικών μίντια. Μόνο ο Τραμπ επιμένει. «Είναι πολλοί οι νεκροί γιατί κάνουμε πολλά τεστ» λέει. Έτσι, ό,τι έχει απομείνει από φαιά ουσία «καίγεται».

Αν τα συστημικά μίντια δεν λογοκρίνουν την είδηση "σκεπάζοντάς τη" με άλλες ειδήσεις του τύπου «Τα καρπούζια ωριμάζουν καλύτερα ακούγοντας Μότσαρτ και Μπετόβεν», τότε μπορεί να καταδειχθεί η γελοιότητα και να ακούσουμε και κάποιες σοβαρές αναλύσεις. Γιατί ούτε ο Μπολσονάρου ούτε ο Τραμπ είναι "τρελοί". Είναι στην υπηρεσία της παράνοιας αλλά είναι εντελώς ορθολογικοί. Ό,τι λέει και κάνει ο Τραμπ είναι απολύτως μελετημένο. Δεν κάνει τίποτα χωρίς σχεδιασμό κι ας φαίνεται αυθόρμητο ή ότι προέρχεται από «ναρκισσιστική του διαταραχή»! 

Η νέα δημοσκόπηση του Gallup σχετικά με την πολιτική κατάσταση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δείχνει δύο πράγματα, γράφει ο αναλυτής του CNN:

1) Την απόφασή του να ενισχύσει την πολιτική σύγκρουση, εστιάζοντας στην αφαίρεση των μνημείων. Αυτό έχει συσπειρώσει την εκλογική του βάση.

2) Αυτή η απόφαση, όμως, αποστασιοποίησε έτι περαιτέρω τους ανεξάρτητους(μη ρεπουμπλικανούς) και άλλους ψηφοφόρους τους οποίους χρειάζεται απεγνωσμένα ο Τραμπ για να έχει μια πραγματική ευκαιρία να κερδίσει τη δεύτερη θητεία.

Με την όξυνση της πολιτικής σύγκρουσης, περισσότεροι από 9 στους 10 (91%) Ρεπουμπλικάνοι έφθασαν να εγκρίνουν την διακυβέρνηση Τραμπ. Εδώ παρατηρείται μία αύξηση της συσπείρωσης των ρεπουμπλικανών από το 85% που είχε στην τελευταία δημοσκόπηση του Gallup, η οποία πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουνίου. Για να το πετύχει αυτό ο Τραμπ άλλαξε στρατηγική(εξαιτίας της ελεύθερης πτώσης του) εγκαταλείποντας την διεύρυνση και αναζήτηση ανεξάρτητων στηριγμάτων, στραφόμενος στη συγκράτηση της εκλογικής του βάσης. Γι’ αυτό άρχισε να μιλάει ασταμάτητα εναντίον της ανομίας και των αναρχικών διαδηλωτών μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ενώ συγχρόνως άρχισε να απευθύνει εκκλήσεις για την υπεράσπιση της «κληρονομιάς μας», να επιτίθεται στην φιλελεύθερη ορδή (ριζοσπάστες αριστερούς αποκαλεί τους Δημοκρατικούς!) που προτίθενται να καταστρέψουν ό, τι έκανε την Αμερική μεγάλη, που θέλουν να εξαλείψουν «την ιστορία μας, (και) να δυσφημίσουν τους ήρωές μας, να διαγράψουν τις αξίες μας και να καταστρέψουν τα παιδιά μας»(Ομιλία 3 Ιουλίου στο Όρος Ρούσμορ). 

Κι ενώ ο Τραμπ συγκρατεί τους δικούς του, δεν κερδίζει από τις άλλες πλευρές τα κρίσιμα ποσοστά που θα του επιτρέψουν να νικήσει.

Αυτό που κάνει ο Τραμπ αυτή τη στιγμή - κρίνοντας από τους αριθμούς του Gallup - είναι ότι διεξάγει μια πολύ αποτελεσματική κύρια εκστρατεία. Εδραιώνει τη βάση του χρησιμοποιώντας το φόβο και τις ρατσιστικές αναφορές (υπεροχή λευκών κ.ά.), αλλά χάνει αυτούς που έχει ανάγκη για να κερδίσει, τους «ανεξάρτητους». Στις εκλογές του 2016 κέρδισε επειδή οι άνθρωποι -συμπεριλαμβανομένων των ανεξάρτητων, ακόμη και ορισμένων Δημοκρατών - ήθελαν να αλλάξουν σελίδα. Η αλλαγή αυτή, γράφει ο αναλυτής του CNN, δεν έγινε. Η ικανότητα του Τραμπ να την κάνει θεωρείται πολύ μειωμένη. Επίσης, η εκλογική βάση του Τραμπ δεν είναι αρκετά μεγάλη για να του δώσει μια δεύτερη θητεία. Το ποσοστό έγκρισής του στη νέα δημοσκόπηση του Gallup είναι μόλις 38% - κοντά στο πιο χαμηλό σημείο (35%) της προεδρίας του. Οι προηγούμενοι πρόεδροι που είχαν ποσοστά έγκρισης παρόμοια με του Τραμπ δεν κέρδισαν δεύτερη θητεία.

Με απλά λόγια: Ο Τραμπ μπορεί να έχει ποσοστό έγκρισης 90% μεταξύ των Ρεπουμπλικανών και να χάσει - ενδεχομένως με μεγάλη διαφορά - στις 3 Νοεμβρίου εάν τα ποσοστά του στους ανεξάρτητους (και τους Δημοκράτες) παραμένουν εκεί που είναι σήμερα. Αυτή τη στιγμή, στην πραγματικότητα, αυτό είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έρευνα του Politico: Η AI θα αλλάξει τον κόσμο;

  [   ARTI news   /   Κόσμος   / 29.04.24 ] Τον περασμένο Νοέμβριο, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Kamala Harris και ο Nick Clegg του Meta συμμετείχ...