Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Η έσχατη λύση

Η «έσχατη λύση». Η προσφυγή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και το ΔΝΤ θα συμβεί σε «έσχατη λύση». Αλλά γιατί η «έσχατη λύση» παραπέμπει στην «τελική λύση»; Ως γνωστόν η «τελική λύση» αναφερόταν στην στρατηγική των ναζί για την εξολόθρευση των Εβραίων. Η φράση, συνεπώς, «έσχατη λύση» σε συμβολικό επίπεδο μας οδηγεί σε μία ανάλογου είδους αντιπαράθεση των σύγχρονων Γερμανών με τους αταβιστικά «κακούς Έλληνες»! Χθες, στο σκίτσο μιας γερμανικής εφημερίδας, η Μέρκελ έδερνε τον «κακό Έλληνα» Παπανδρέου, λέγοντας να μην ξαναβάλει χέρι στο πορτοφόλι του Γερμανού φορολογούμενου. Παραδόξως, εμείς οι… κακοί Έλληνες πολύ χαρήκαμε για τη συμφωνία. Γιατί άραγε; Είναι αλήθεια ότι η απόφαση του προέδρου της ΕΚΤ, Τρισέ, ήταν θετική καθώς εξασφάλιζε τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Η συμφωνία όμως Μέρκελ-Σαρκοζί είναι ασαφής για το πότε θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός βοήθειας, και «απλώς καθησυχάζει τις αγορές» ότι δεν υπάρχει ρίσκο από την αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου(Le Monde). Άρα για να χαρούμε ή για να μη χαρούμε πρέπει να περιμένουμε αν θα πέσουν τα spread και τα επιτόκια την επόμενη φορά(σε λίγες μέρες) που θα βγει η Ελλάδα να δανειστεί. Στην περίπτωση που δεν πέσουν τα επιτόκια κάτω από τα τοκογλυφικά τους επίπεδα, θα δεχτεί άραγε το eurogroup ότι το επιτόκιο 6,25% είναι τοκογλυφικό; Άγνωστο.
Πέραν, όμως, του ελληνικού ενδιαφέροντος, υπάρχει και το γενικότερο ευρωπαϊκό ενδιαφέρον καθώς η εμπλοκή του ΔΝΤ συνιστά μία πάρα πολύ μεγάλη ήττα του ευρώ καθώς αυτό απώλεσε τη συμβολική του δύναμη έναντι του δολαρίου. Γιατί, άραγε, φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο; Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ευθύνονται γι’ αυτό πρώτα η Ελλάδα και άλλες χώρες «τύπου Enron» και στη συνέχεια η Γερμανία της κ. Μέρκελ που ενέπλεξε το ΔΝΤ για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, για να δείξει δηλαδή στους Γερμανούς ότι δεν θα πληρώσουν μόνο οι Γερμανοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο παλιός και ο νέος φασισμός

  [   Γιώργος X. Παπασωτηρίου   /   Ελλάδα   / 22.04.24 ] Η γερμανική κυβέρνηση απαγορεύει εκδήλωση για την Γάζα. Το ίδιο συμβαίνει και στην...