Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Αϊτή

Δεν είναι άτυχη η Αϊτή και οι κάτοικοί της που βρίσκονται πάνω στο γεωλογικό ρήγμα, είναι που βρέθηκαν και πάνω στο δρόμο των αποικιοκρατών. Γιατί ο πρώτος μεγάλος «σεισμός» συνέβη στην Αϊτή το 1492, όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος πάτησε το πόδι του στο νησί Ισπανιόλα. Οι ιθαγενείς κάτοικοι των νησιών αποδεκατίστηκαν και οι μετέπειτα κάτοικοι θα είναι ισπανόφωνοι και, κυρίως, γαλλόφωνοι λευκοί καθώς και οι 500.000 αφρικανοί σκλάβοι, που μεταφέρθηκαν από τη μαύρη ήπειρο για να δουλέψουν στη βιομηχανίας ζάχαρης. Στα 1789-1791 θα λάβει χώρα στην Αϊτή η μεγάλη εξανάσταση των σκλάβων με αρχηγό τον Τουσέν Λουβερτούρ, που θα οδηγήσει το 1794 (στο πνεύμα της Γαλλικής Επανάστασης) στην κατάργηση της δουλείας. Όμως, η αποικιοκρατία μόλις τώρα αρχίζει να εκδιπλώνεται και στα νησιά αυτά θα συναντηθούν οι δρόμοι και τα συμφέροντα των μεγάλων αποικιοκρατικών δυνάμεων(Ισπανία, Γαλλία, ΗΠΑ). Οι ΗΠΑ θα επέμβουν στα νησιά το 1915, ενώ πολύ αργότερα, το 1964, το νησί θα γνωρίσει μία από τις χειρότερες δικτατορίες, αυτή του «Πάπα Ντόκ»(Ντυβαλιέ), τον οποίο θα διαδεχθεί ο γιος του «μπέμπε Ντοκ»(19 ετών). Έκτοτε, η μικρή χώρα θα αντιμετωπίζει, όπως και η υπόλοιπη λατινική Αμερική, αλλεπάλληλα πραξικοπήματα και δικτατορίες. Το 1991 οι ΗΠΑ και η ΕΕ διακόπτουν την οικονομική βοήθεια με συνέπεια, το 1994, 16.000 πλοιάρια κατάμεστα με μετανάστες αϊτινούς να «πολιορκήσουν» τα παράλια των ΗΠΑ. Η απάντηση της Ουάσινγκτον ήταν η αποστολή 20.000 στρατιωτών στο νησί για τη «στήριξη της δημοκρατίας». Το Μάρτη του 1995, οι ΗΠΑ θα παραχωρήσουν τη θέση τους σε πολυεθνική δύναμη του ΟΗΕ. Η πολιτική και οικονομική κρίση όμως συνεχίζεται, με μεγάλο μέρος του πληθυσμού να πένεται και να λιμοκτονεί. Η κρίση θα κορυφωθεί το 2004 με τις αποικιοκρατικές δυνάμεις να έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για τις αιτίες της. Έτσι, η μεν Γαλλία θεωρεί υπεύθυνο τον πρόεδρο Αριστίντ, αλλά οι ΗΠΑ διαφωνούν. Τελικά, ο πρόεδρος Αριστίντ φεύγει από τη χώρα, την ώρα που καταφθάνουν σ’ αυτή 300 Γάλλοι στρατιώτες και πολύ περισσότεροι Αμερικανοί. Και σαν μην έφταναν όλα αυτά στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου ο κυκλώνας Jeanne αφήνει πίσω του 2.000 νεκρούς. Είναι η εποχή που αποφασίζεται η διευθέτηση του 1,2 δις δολαρίων χρέους της Αϊτής. Παρόλα αυτά η πείνα εξακολουθεί να πλήττει τους κατοίκους με αποκορύφωμα τις διαδηλώσεις του 2008 με αφορμή την αύξηση των τιμών των τροφίμων. Τη δυστυχία θα συμπληρώσουν δύο νέοι κυκλώνες και η πτώση ενός κακοφτιαγμένου σχολείου που θα σκοτώσει 90 παιδιά και δασκάλους. Και τώρα ο σεισμός. Ναι, όπου ο φτωχός και η τύχη του. Μόνο που εκτός από την τύχη υπάρχουν και κάποιοι άλλοι εντελώς ορθολογικοί λόγοι, οι παλιοί και οι νέοι αποικιοκράτες.

Εφήμερα

Βλέπω στην Αχαρνών, στα Κάτω Πατήσια, αστυνομικούς να κάνουν σωματική έρευνα, κυρίως σε νεαρούς. Ψάχνουν για ναρκωτικά. Αλλά μπορείς στα καλά καθούμενα να κάνεις σωματική έρευνα σε κάποιον; Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου καταδίκασε τη Βρετανία για την παράνομη κι αυθαίρετη έρευνα πολιτών.

Εντάξει, «να κάνουμε ορθοπεταλιά…» όπως είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Εξάλλου, αυτό είθισται στις ανηφόρες, αλλά όχι και όταν σου έχει φύγει η… αλυσίδα.

Πάντως, το αλαλούμ στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει προηγούμενο. Όλοι εναντίον όλων. Αλλά ο μόνος που τα έβαλε με τον κ. Παπανδρέου ήταν ο Κ. Γείτονας, που εμμέσως τον χαρακτήρισε υπεύθυνο γιατί έκανε «αντιεξουσιαστές υπουργούς». Ενώ αν έβαζε εξουσιαστές σαν και του λόγου του τα πράγματα θα ήταν καλύτερα!

Με παρέσυραν οι «υπηρεσιακοί» απολογήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου για την κατάθεση της τροπολογίας για τις γονικές παροχές σε άσχετο νομοσχέδιο. Σαν λόγος ανεύθυνου ακούγεται που μεταθέτει τις ευθύνες του. Πάντως, από νωρίς άρχισαν οι αποσύρσεις, απόσυρση της απόσυρσης αυτοκινήτων(λάθος είπε ο πρωθυπουργός), απόσυρση της τροπολογίας για τις γονικές παροχές και τις κληρονομιές, σε λίγο θα αποσυρθούν κατά λάθος και οι ίδιοι…

Αλλά όπως είπε ο πρωθυπουργός «μόνο όσοι δεν κάνουν τίποτα, είναι αλάνθαστοι». Εξαρτάται κ. Παπανδρέου από τα λάθη και τη σοβαρότητά τους. Ναι, λάθη κάνει αυτός που δρα, αλλά λάθη μικρά, που έχει την εξυπνάδα της γρήγορης επανόρθωσής τους. Δυστυχώς, η κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει κάνει μόνο λάθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γυναικοκτονία: Η ιστορία του όρου

  [   ARTI news   /   Κόσμος   / 15.12.24 ] Στα άρθρα που αφιερώθηκαν για τη δολοφονία της ηθοποιού Marie Trintignant την 1η Αυγούστου 2003 ...