Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Η λαϊκή πίεση

Mόλις οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας είδαν τον λαϊκό ξεσηκωμό και την κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου να παραπαίει, τελώντας υπό κατάρρευση, άλλαξαν αμέσως ρότα. Η κ. Μέρκελ που έλεγε ότι το νέο δάνειο προς την Ελλάδα θα πρέπει να συζητηθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο, τώρα λέει πως «το πιο γρήγορο είναι το καλύτερο» καθώς φοβάται τη χρεοκοπία και το φαινόμενο του ντόμινο στις χώρες της Μεσογείου. Τρομοκρατήθηκαν, επίσης, από το γεγονός ότι η οικονομική κρίση κατέστη κοινωνική και πολιτική κρίση. Ήδη πολλά μέσα ενημέρωσης της Ευρώπης αναφέρουν πως «έρχεται και η σειρά μας». Για να αποδειχθεί ότι η λαϊκή εξέγερση των Αγανακτισμένων βοήθησε στην αλλαγή στάσης του γαλλογερμανικού άξονα. Επιπλέον, κι αυτό πρέπει να επισημανθεί, οι πολίτες που διαμαρτύρονται στις πλατείες της Ελλάδας, γκρέμισαν το «τείχος περιφρόνησης» για τους Έλληνες που σήκωσαν οι κεντροευρωπαίοι και κυρίως οι Γερμανοί, επαναφέροντας την εθνική μας αξιοπρέπεια.
Η λαϊκή εξανάσταση άσκησε, ομοίως, υψηλές πιέσεις στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης. Γι’ αυτό η νέα κυβέρνηση προέκυψε πρωτίστως ως μία επικοινωνιακή προσπάθεια επανελέγχου του ΠΑΣΟΚ, κυρίως του «βαθέως ΠΑΣΟΚ», που αντιδρά σχεδόν βίαια στην προοπτική περαιτέρω μείωσης των προνομίων του τόσο στις ΔΕΚΟ όσο και στον στενό Δημόσιο τομέα, αφού είναι ο προνομιακός του χώρος. Αυτό εξυπηρετεί και η αναβάθμιση στο νέο υπουργικό συμβούλιο των πολιτικών εκπροσώπων αυτού του τμήματος του κυβερνώντος κόμματος. Όμως, η συρρίκνωση των ΔΕΚΟ και του Δημοσίου θα γίνει. Οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, η μεγάλη μείωση των συντάξεων και των μισθών καθώς και οι μεγάλες περικοπές των επιδομάτων επέρχονται καθώς προβλέπονται από το νέο Μνημόνιο. Συνεπώς, η νέα σύγκρουση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ είναι προ των θυρών. Οι λοιποί Αγανακτισμένοι, επίσης, θα συνεχίζουν να γεμίζουν τις πλατείες και η ανεργία θα καλπάζει ενώ η αγορά θα νεκρώνει. Όλα αυτά δημιουργούν κοινωνικό και πολιτικό αδιέξοδο που θα οδηγήσει σε Οικουμενική κυβέρνηση είτε πριν είτε μετά από εκλογές. Εκτός κι αν οι Αγανακτισμένοι πολίτες ολόκληρης της Ευρώπης καταφέρουν να επιβάλλουν αλλαγή της πολιτικής της ΕΕ, η οποία δεν θα εξυπηρετεί πια μόνο τις τράπεζες αλλά και τους λαούς της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γιατί οι «αριστεροί» ψήφισαν ακροδεξιά;

  [   Γιώργος X. Παπασωτηρίου   /   Κόσμος   / 14.03.24 ] Και στην Πορτογαλία το ίδιο έργο: Η Αριστερά χάνει και η Δεξιά -κυρίως η ακροδεξιά...