Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Τι κρύβει ο ανασχηματισμός;

 Ο χαρακτήρας του κυβερνητικού ανασχηματισμού αποκαλύπτει τους στόχους του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Εκ πρώτης όψεως, ο ανασχηματισμός θεωρείται εκλογικός. Αν όμως τον εντάξουμε στο γενικότερο πλαίσιο είναι και «πολιτικός», καθώς φανερώνει μια στροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από την κεντροδεξιά στην αμιγώς δεξιά(στην οποία είναι πλέον αφομοιωμένη και η ακροδεξιά).

 Ήταν πρώτη η βουλευτής της ΝΔ και αδερφή του πρωθυπουργού, Θεοδώρα Μπακογιάννη, η οποία επιβεβαίωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή της ότι ο ανασχηματισμός θα βασισθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος. Αυτό αποκλήθηκε «νεοδημοκρατικοποίηση» της κυβέρνησης με καθαρό στόχο τις εκλογές, που τοποθετούνται κατά πάσα πιθανότητα το προσεχές φθινόπωρο. Βέβαια, η «νεοδημοκρατικοποίηση» της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη σημαίνει πολιτική συρρίκνωση της εμβέλειάς της, καθώς παύει να απευθύνεται στην «κεντροδεξιά» και τις παρυφές της σοσιαλδημοκρατίας και επιστρέφει στον σκληρό «γαλάζιο» πυρήνα της, ενώ είναι σε όλους γνωστό ότι οι εκλογές κερδίζονται από εκείνον που πείθει το «κινητό» κομμάτι του εκλογικού σώματος, που τοποθετείται συνήθως στο «κέντρο» και, πάντως, μεταξύ των εκάστοτε δύο κομμάτων εξουσίας. Το ερώτημα που τίθεται, λοιπόν, είναι γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε αυτή την επιστροφή «στη δεξιά πολυκατοικία»;

Οι κινήσεις του πρωθυπουργού βασίζονται πάντα σε μετρήσεις τις κοινής γνώμης και ενδεχομένως ο σημερινός ανασχηματισμός να είναι μια απάντηση στους οπαδούς της ΝΔ που έχουν ενοχληθεί σοβαρά για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση. Ήδη τα σημερινά πρωτοσέλιδα των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων προετοιμάζουν το έδαφος αποδίδοντας τον ανασχηματισμό στις «αστοχίες» της διαχείρισης της πανδημίας. Η εφημερίδα «Τα Νέα» γράφει ότι «αναζητούνται ευθύνες για το κομφούζιο» στο πρόγραμμα εμβολιασμού. «Στο παρά πέντε με sms ενημερώθηκαν οι ενδιαφερόμενοι του «Γεννηματάς» για τη μετάθεση» του εμβολιασμού τους. Από στήλη της ίδιας φιλοκυβερνητικής εφημερίδας γίνεται επίθεση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Όλα αυτά έχουν ως στόχο να μεταθέσουν τη βασική ευθύνη για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τον πρωθυπουργό στα επί μέρους στελέχη. Όμως η χρεοκοπία της κυβέρνησης οφείλεται στην γενικευμένη ιδεοληψία της, η οποία όντας αγκυλωμένη στον νεοφιλελευθερισμό της δεν ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, δεν δημιούργησε ΜΕΘ, δεν προσέλαβε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό(αντίθετα προσέλαβε χιλιάδες αστυνομικούς), παρά τις προειδοποιήσεις. Αυτός είναι ο βασικός λόγος της αποτυχίας αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης και η ευθύνη δεν είναι των επί μέρους στελεχών της κυβέρνησης, αλλά ολόκληρης της κυβέρνησης και, πρωτίστως, του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αλλά γιατί η (επι)στροφή στη «(ακρο)δεξιά στέγη»; Πολύ φοβόμαστε ότι αυτή θα σημάνει σκλήρυνση της αντιπαράθεσης και πολιτική και ιδεολογική πόλωση με στόχο τις εκλογές μέσω μια «εθνικιστικής αναθέρμανσης» με αφορμή τις «γιορτές» για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Στο επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ εκτιμούν ότι ο εθνικισμός «κερδίζει». Το δοκίμασαν με το μακεδονικό και πέτυχε. Η ίδια ιδεολογική συνταγή(make amerika great again) κράτησε σε υψηλά επίπεδα το εκλογικό ποσοστό τoυ από παντού βαλλόμενου λόγω της κάκιστης διαχείρισης της πανδημίας και την κοινωνική κρίση μετά τις ρατσιστικές δολοφονίες, Ντ. Τραμπ. Ήδη έχουμε τις πρώτες επιθέσεις ακόμα και εναντίον της ίδιας της Προέδρου της Δημοκρατίας εξαιτίας ενός άρθρου της στην Εφημερίδα των Συντακτών, τη μη ανάκρουση του εθνικού ύμνου στη δοξολογία για το νέο χρόνο και την απόσυρση δύο «πιστολιών» από αίθουσα του προεδρικού μεγάρου!

Αυτή θα είναι η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το ερώτημα είναι: Τι κάνει η αντιπολίτευση;        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο ΤΡΑΜΠ, ο ΜΑΣΚ, το διαδίκτυο και ο "νέος φασισμός"

«Δεν πρέπει να προκαλεί μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι ένα Δημοκρατικό Κόμμα που έχει εγκαταλείψει τους ανθρώπους της εργατικής τάξης θα διαπ...