Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Αυτοί είναι οι κατήγοροι της Α. Δόγκα

Είναι οι ίδιοι που ωρύονται για τα παιδιά που συναθροίζονται στις πλατείες στην Κυψέλη και την Αγία Παρασκευή, ζητούν πρόστιμα και καλούν τα ΜΑΤ, ενώ για την Ομόνοια τηρούν σιγή ιχθύος.

Είναι οι ίδιοι που κορυβαντιούν για την αγόρευση της εισαγγελέα Αριστοτελίας Δόγκα, αλλά δεν βγάζουν άχνα όταν η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου «αθωώνει» την ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Είναι οι ίδιοι που επιτίθενται στην Αριστοτελία Δόγκα αλλά δεν μιλούν για την παρέμβαση εν μέσω της δίκης του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Βερβεσού και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ.

Είναι οι ίδιοι που επικαλούνται το άρθρο 332 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που λέει «Αν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στο ακροατήριο οι δικαστικοί λειτουργοί δεν μεταχειρίζονται τα πρόσωπα που συμμετέχουν στη δίκη κατά τρόπο αμερόληπτο, ευπρεπή, απαθή και ψύχραιμο, διαπράττουν βαρύ πειθαρχικό παράπτωμα.», δεν διατηρούν όμως την ίδια… αυστηρότητα και αμεροληψία για τον απερίγραπτο συνήγορο του κατ’ ομολογία δολοφόνου Μανώλη Κούκουρα που είπε: «Εγώ βιασμό σε αυτή τη δικογραφία δεν είδα… Βιασμό με στηθόδεσμο δε μπορώ να φανταστώ… Εγώ πιστεύω το Μανόλη. Όλες οι φίλες της αναφέρουν τα ναρκωτικά. Όταν είσαι γυμνός και υπό επήρεια όλα τα συμπλέγματα που είχες βγαίνουν στην επιφάνεια. Και παίρνω τη θέση του ψυχολόγου… Το γιατί δεν έχει η Ελένη σύντροφο, λέει ο Μανόλης. Όχι δε μου άρεσε η Ελένη, συγγνώμη κιόλας κύριε Γιάννη. Ήταν σαν παρανοϊκή, λέει για την Ελένη… Ψυχική υγεία υπάρχει όταν υπάρχει μακροχρόνια σχέση… Για ένα τρίο πήγαμε και κλείσαμε τρία σπίτια, είπε ο Μανόλης… Μπράβο Μανόλη αν όντως τη χάιδευες. Μπράβο, πάντα να χαϊδεύεις τις γυναίκες. Η θέση μου είναι ότι ο Μανόλης λυπάται που δεν μπορεί να τη σώσει.»

Ναι, γι’ αυτούς τους δικηγόρους μίλησε η εισαγγελέας Αριστοτελία Δόγκα. Δεν αγόρευσε θεωρητικά και ακαδημαϊκά, μιλούσε για τους συγκεκριμένους  κατηγορούμενους και για τους δικηγόρους τους. Ούτε αμφισβήτησε «το δικαίωμα στην υπεράσπιση» των απεχθών δολοφόνων, όπως γράφει σήμερα ένας αρθρογράφος, την πράξη τους αξιολόγησε και έκρινε, και ένα συγκεκριμένο τρόπο υπεράσπισης στηλίτευσε, που «δολοφονεί» για δεύτερη φορά το θύμα. Ξαναδιαβάστε άλλη μια φορά, παρακαλώ, το παραπάνω απόσπασμα και απαντήστε: Έχει δικαίωμα ένας συνήγορος στο όνομα του δικαιώματος της υπεράσπισης να χρησιμοποιεί κάθε μέσο, ακόμα κι αν έτσι «δολοφονεί» για δεύτερη φορά το θύμα; Εμείς λέμε κατηγορηματικά όχι. 

Ε, λοιπόν, αυτούς στηλίτευσε η εισαγγελέας Αριστοτελία Δόγκα. Και μαζί τίναξε στον αέρα όλο το κοινωνικό και θεσμικό πλαίσιο (ακόμα και πολιτικό, όπως έδειξε η παρέμβαση του υφυπουργού) που αναπαράγει στερεότυπα και πατριαρχικές αξίες, οι οποίες κυριαρχούν και στο δικαιοδοτικό σύστημα. Είναι οι ίδιοι, οι πολιτικοί εκφραστές των συντηρητικών, των «νοικοκυραίων», που θα σκοτώσουν τον Ζακ, είναι αυτοί που θα κρεμάσουν στα μανταλάκια τις οροθετικές, είναι αυτοί που θα ανεχθούν τους δολοφόνους του Λουκμάν και του Παύλου, είναι η ρατσιστική, η ξεοφοβική και φασιστική ακροδεξιά που μάχεται για την ιδεολογική ηγεμονία στην ελληνική κοινωνία…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γυναικοκτονία: Η ιστορία του όρου

  [   ARTI news   /   Κόσμος   / 15.12.24 ] Στα άρθρα που αφιερώθηκαν για τη δολοφονία της ηθοποιού Marie Trintignant την 1η Αυγούστου 2003 ...