Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

Μπακαμπού: Μιλήστε για τις σφαγές στο Κονγκό

 


[
 Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 06.02.24 ]


Ο πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού και τώρα της Μπέτις, Σεντρίκ Μπακαμπού, κάλεσε τον κόσμο να μιλήσει για τις σφαγές που βιώνει η πατρίδα του, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, από την ένοπλη βία στα ανατολικά της χώρας.

Τον Μάρτιο του 2023 γράφαμε στο artinews.gr για το βιβλίο με τίτλο «κόκκινο κοβάλτιο», για τα ορυχεία κοβαλτίου στο Κονγκό, στα οποία εργάζονται δεκάδες χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά-σκλάβοι (ακόμα και 4 ετών) στριμωγμένοι σε ένα λάκκο, σφυροκοπώντας με το καλέμι και αναπνέοντας τοξικές αναθυμιάσεις χωρίς κανέναν εξοπλισμό ασφαλείας. *Το κοβάλτιο είναι ένα κρίσιμο υλικό για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων κυρίως, αλλά και για τους ηλιακούς και αιολικούς συσσωρευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

«Υπάρχει αίμα σ’ αυτή τη συσκευή» λέει ο ακτιβιστής Mark–Olivier Herman κρατώντας ένα κινητό τηλέφωνο «γιατί τα κινητά σας τηλέφωνα περιέχουν μικρά ηλεκτρονικά κυκλώματα που δεν θα μπορούσαν να τεθούν σε λειτουργία χωρίς το ορυκτό που λέγεται κολτάνιο». *Το Κολτάνιο είναι μαύρο μεταλλικό ορυκτό από το οποίο εξάγονται τα στοιχεία Νιόβιο και Ταντάλιο. Το Ταντάλιο χρησιμοποιείται για την κατασκευή πυκνωτών σε ηλεκτρονικά προϊόντα, τουρμπίνες και ιδίως στην παραγωγή κινητών τηλεφώνων.

Αυτή είναι η περίφημη «πράσινη» ενέργεια που διαφημίζουν ως διέξοδο από την περιβαλλοντική κρίση. Στην πραγματικότητα είναι «κόκκινη ενέργεια» αφού είναι βαμμένη με το αίμα μικρών παιδιών-σκλάβων.

Τα ορυχεία αυτά τα εκμεταλλεύονται μεγάλες πολυεθνικές που εξοπλίζουν ένοπλες συμμορίες.

Τον Απρίλιο του 2001, μία επιτροπή του ΟΗΕ αποκάλυψε τις σχέσεις μεταξύ του εμπορίου κολτανίου και των εισαγωγών παράνομων όπλων στην περιοχή. Πάνω από 22 χρόνια αργότερα, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Η μαζική παρουσία των ένοπλων ομάδων καθιστά εντελώς ανασφαλή τη ζωή στην περιοχή. Οι τοπικές συμμορίες επιβάλλουν φόρους στους κατοίκους, βάζουν ανήλικα παιδιά να δουλεύουν στα ορυχεία και βεβαίως τρομοκρατούν .

Μ’ αυτές τις ένοπλες συμμορίες συναλλάσσονται οι μεγάλες δυτικές εταιρείες: Bayer, Nokia, Samsung, LG και πολλές άλλες, που αγοράζουν κοβάλτιο, κολτάνιο κ.ά., και πωλούν όπλα.

Παρότι "Κάθε ορυχείο έχει την ηλεκτρονική υπογραφή του", οι πολυεθνικές ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να εντοπίσουν την πηγή της εκμετάλλευσης των μικρών παιδιών αλλά και χιλιάδων ανθρακωρύχων που εργάζονται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες με ελάχιστα χρήματα. Γνωρίζουν όμως τις συμμορίες που εξοπλίζουν και οι οποίες προκαλούν τις σφαγές για τις οποίες μιλά ο Μακαμπού. Όμως για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και τους "ευαίσθητους δημοκράτες" της Δύσης όλα αυτά "δεν συμβαίνουν", γιατί "τα λεφτά είναι πολλά"!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γυναικοκτονία: Η ιστορία του όρου

  [   ARTI news   /   Κόσμος   / 15.12.24 ] Στα άρθρα που αφιερώθηκαν για τη δολοφονία της ηθοποιού Marie Trintignant την 1η Αυγούστου 2003 ...