Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Ουκρανία: Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τα πραγματικά θύματα

 Οι δυτικές χώρες και η Ιαπωνία ανακοίνωσαν την Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου την πρώτη δέσμη κυρώσεων κατά της Μόσχας μετά την αναγνώριση από τον Βλαντιμίρ Πούτιν της ανεξαρτησίας δύο περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, που έχουν αυτονομηθεί. Αλλά για τον αμερικανικό Τύπο, η Ρωσία είναι καλά εξοπλισμένη για να τις αντιμετωπίσει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία επέλεξαν να επιβάλλουν κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες, αιρετούς αξιωματούχους και ρωσικές οντότητες, ενώ το Τόκιο σχεδίαζε να απαγορεύσει την έκδοση ρωσικών ομολόγων στην Ιαπωνία. Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Μπορεί άραγε η βροχή των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα να αναγκάσει πραγματικά τον Βλαντιμίρ Πούτιν να υποχωρήσει; 

Σύμφωνα με την Le Monde Diplomatique, ο Πούτιν δεν φοβάται γιατί η Ρωσία «έχει αυξήσει σημαντικά την ικανότητα της οικονομίας της να ξεπερνά ένα σοβαρό σοκ, ειδικά στον τραπεζικό και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.». Τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας εξαρτώνται πλέον πολύ λίγο από το δολάριο. Επίσης, «Μια εθνική κάρτα πληρωμής, η Mir, βρίσκεται τώρα στο πορτοφόλι του 87% του πληθυσμού… Ως εκ τούτου, η Ρωσία αισθάνεται καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση σύγκρουσης.».

Σύμφωνα με την Washington Post, οι ειδικοί πιστεύουν ότι «Οι κυρώσεις δεν θα έχουν άμεσο αποτρεπτικό αντίκτυπο», παρότι οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν αρκετά όπλα ικανά να προκαλέσουν «ακραίες οικονομικές συνέπειες», δηλώνει η ερευνήτρια και πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζούλια Φρίντλαντερ. «Ακόμη και αν οι δυτικές κυβερνήσεις επιβάλουν βαρύτερες κυρώσεις τις επόμενες εβδομάδες, μπορεί να χρειαστούν μήνες έως ότου αυτές να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στους Ρώσους ολιγάρχες και την οικονομία». 

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιβάλλονται στη Ρωσία κυρώσεις. Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση της Κριμαίας. Έκτοτε, ο Πούτιν άρχισε να «αποθηκεύει αρκετό ξένο συνάλλαγμα, χρυσό και άλλα περιουσιακά στοιχεία για να μπορέσει να επιβιώσει τουλάχιστον προσωρινά», σε περίπτωση νέων δυτικών μέτρων. 

Η Μόσχα έχει επίσης «επιδιώξει να διαφοροποιήσει το εμπορικό της χαρτοφυλάκιο ώστε να εξαρτάται λιγότερο από την ΕΕ για τα εξαγωγικά της έσοδα», σημειώνει η Wall Street Journal. Έτσι, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση «παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της μέχρι σήμερα, η Ρωσία έχει επίσης επιδιώξει να επεκτείνει τους δεσμούς της με το Πεκίνο ανοίγοντας έναν μεγάλο αγωγό φυσικού αερίου προς την Κίνα το 2019», υπενθυμίζει η εφημερίδα.

Οι New York Times υπενθυμίζουν ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται επίσης αντιμέτωποι με ένα δίλημμα: «Φοβούνται εδώ και εβδομάδες ότι η επιβολή αυστηρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα έχει συνέπειες και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδίως αυξάνοντας τις τιμές του φυσικού αερίου», σημειώνει η εφημερίδα. Μάλιστα, η Τζεν Ψάκη, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι Αμερικανοί πρέπει να προετοιμαστούν γι' αυτό!

Όμως οι ΗΠΑ δεν εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο, γιατί λοιπόν αυτό να αυξηθεί;

Γιατί οι εταιρείες θέλουν να κερδίζουν όλο και περισσότερο. Γιατί όλα γίνονται για το κέρδος. Ένας τυφώνας δημιουργεί αναταράξεις στη Wall Street, το ίδιο και η πανδημία, πολύ περισσότερο η απειλή πολέμου. «Ρίξτε μια ματιά στην οικονομία σήμερα. McDonald's: κέρδη 59%. Ανεβάζουν τις τιμές. Starbucks: ρεκόρ κερδών. Ανεβάζουν τις τιμές. Amazon: κέρδη ρεκόρ. Σοκ πάνω στο σοκ! Ανεβάζουν τις τιμές!», πρόκειται για "εταιρική απληστία" γράφει ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Μπέρνι Σάντερς, σημειώνοντας ότι οι πραγματικοί μισθοί για την αμερικανική εργατική τάξη έχουν αυξηθεί ελάχιστα τα τελευταία 50 χρόνια.

Τα θύματα, λοιπόν, του επαπειλούμενου πολέμου είναι τα δισεκατομμύρια των εργαζομένων που θα ρημαχτούν από την τεράστια αύξηση του πληθωρισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο ΤΡΑΜΠ, ο ΜΑΣΚ, το διαδίκτυο και ο "νέος φασισμός"

«Δεν πρέπει να προκαλεί μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι ένα Δημοκρατικό Κόμμα που έχει εγκαταλείψει τους ανθρώπους της εργατικής τάξης θα διαπ...