Σάββατο 14 Αυγούστου 2021

Λογοκρισία Αλμοδόβαρ από Insta

 Η αφίσα της νέας ταινίας του Αλμοδόβαρ Madres Paralelas λογοκρίθηκε από το Instagram και το Facebook

Η αφίσα του Madres Paralelas(παράλληλες μητέρες), της νέας ταινίας του Ισπανού σκηνοθέτη Πέδρο Αλμοδόβαρ αφαιρέθηκε προσωρινά από το Instagram επειδή δείχνει μια θηλή σε σχήμα ματιού με μια σταγόνα γάλα, σαν δάκρυ, σε κόκκινο φόντο. Η εικόνα παραπέμπει σε μια διάσημη σκηνή από τον «Ανδαλουσιανό σκύλο» του μεγάλου Ισπανού σκηνοθέτη Luis Buñuel (1929).

Η λογοκρισία αναβίωσε το κίνημα #FreeTheNipple (#LibérezLeTéton), υπογραμμίζει ο ισπανικός Τύπος.

Τη Δευτέρα 9 Αυγούστου, ο δημιουργός της εικόνας, ο Ισπανός γραφίστας Javier Jaén, την δημοσίευσε στο Instagram. Μόνο που το τελευταίο την αφαίρεσε «επειδή το περιεχόμενό της θεωρήθηκε σεξουαλικό ή πορνογραφικό», αναφέρει ο ισπανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος ElDiario.es.

Ο Javier Jaén, όπως λέει σε συνέντευξή του στο ένθετο S Moda της El País, είναι «λίγο λυπημένος» και «ακόμα δεν καταλαβαίνει» για ποιο λόγο να λογοκριθεί αυτή η εικόνα. «Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι το 2021 κάποιος θα μπορούσε να προσβληθεί από αυτήν», είπε.

Ένας εκπρόσωπος του Facebook (που ως γνωστόν αγόρασε το Instagram το 2012) δικαιολογήθηκε στο El Diario.es  ως εξής: «Αρχικά αφαιρέσαμε αρκετές αναρτήσεις αυτής της εικόνας, οι οποίες παραβίαζαν τους κανόνες μας για το γυμνό. Ωστόσο, κάνουμε εξαιρέσεις και επιτρέπουμε το γυμνό σε ορισμένες συνθήκες, όπως όταν έχουμε ένα σαφώς καλλιτεχνικό πλαίσιο. Έτσι, επαναφέραμε τις αναρτήσεις της αφίσας για την ταινία του Almodóvar στο Instagram ». 

Με άλλα λόγια το Facebook θα κρίνει τι κινείται σε "καλλιτεχνικό πλαίσιο" και τι όχι. Εάν δεν επρόκειτο για τον Αλμοδόβαρ, δεν γνωρίζουμε εάν ο μιντιακός κολοσσός θα επανέφερε τις αναρτήσεις. Θυμίζουμε την περίπτωση πινάκων γυμνών γυναικών του Μοντιλιάνι, το σκελετωμένο γυμνό παιδί της Αφρικής κ.ά. που λογοκρίθηκαν ως... άσεμνα! 

Σύμφωνα με την καταλανική εφημερίδα Ara, η λογοκρισία αναβίωσε το κίνημα #FreeTheNipple (#LibérezLeTéton-ελευθερώστε τη θηλή), που εμφανίστηκε το 2012 (από το ομώνυμο ντοκιμαντέρ) και υποστηρίζει ότι θα πρέπει να είναι νομικά και πολιτιστικά αποδεκτό για τις γυναίκες να μπορούν να αποκαλύπτουν το στήθος τους δημόσια, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών δικτύων.

Για την ιστορία η ταινία του Αλμοδόβαρ θα προβληθεί κατά την έναρξη του 78ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας (1 έως 11 Σεπτεμβρίου). «Στην ταινία συμμετέχουν οι [Ισπανίδες ηθοποιοί] Πενέλοπε Κρουζ και Μιλένα Σμιτ, οι οποίες παίζουν το ρόλο δύο ανύπαντρων γυναικών των οποίων η εγκυμοσύνη είναι ανεπιθύμητη και πρόκειται να γεννήσουν σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου», συνοψίζει η εφημερίδα Ara. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γυναικοκτονία: Η ιστορία του όρου

  [   ARTI news   /   Κόσμος   / 15.12.24 ] Στα άρθρα που αφιερώθηκαν για τη δολοφονία της ηθοποιού Marie Trintignant την 1η Αυγούστου 2003 ...