Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021

Κραυγή

 Τελικά, η φωτιά στο δάσος είναι φυσικό φαινόμενο, κρατική αβελτηρία ή ανθρώπινη δραστηριότητα; Ισχύουν και τα τρία. Αλλά ο κύριος παράγοντας της καταστροφής είναι ο άνθρωπος. Η ανθρώπινη δράση είναι η βάση όλων των οικολογικών καταστροφών. Τα δάση δεν έχουν πλέον αρκετό χρόνο για φυσική αναγέννηση λόγω της αυξημένης εκμετάλλευσης στην οποία ωθεί η τάση για όλο και μεγαλύτερο κέρδος. Ας το πούμε καθαρά, ο καπιταλισμός είναι η αιτία. Φταίει ασφαλώς ο Μητσοτάκης, φταίει η κυβερνητική ανικανότητα, φταίνε οι κυβερνητικές προτεραιότητες που θέλουν προσλήψεις μπάτσων αντί πυροσβεστών, μα πιο πολύ φταίνε αυτοί (εν οις και η κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση) που υποστηρίζουν το οικονομικό μοντέλο που λέγεται καπιταλισμός. Θυμίζω ότι το καλοκαίρι του 2019 ολόκληρος ο κόσμος είδε την πυρκαγιά στον Αμαζόνιο, όπου τεράστιες εκτάσεις τροπικού δάσους έγιναν στάχτη. Το ίδιο έγινε και στο δάσος του Κονγκό, το δεύτερο μεγαλύτερο τροπικό δάσος, όπου η Greenpeace ανακάλυψε 15 εκατομμύρια εκτάρια που είναι αντικείμενο παράνομης εκμετάλλευσης. Στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου οι τεράστιες πυρκαγιές του καλοκαιριού ήταν αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και συγκεκριμένα της καύσης του δάσους από τους μεγαλογαιοκτήμονες και τους μεγαλοκτηνοτρόφους που έτσι επέκτειναν τις εκμεταλλεύσεις τους με την άδεια και προτροπή (χάριν της… ανάπτυξης) του προέδρου της Βραζιλίας Ζ. Μπολσονάρου. Στην Ελλάδα συμφέρον από τις φωτιές έχουν αυτοί που εγκαθιστούν ανεμογεννήτριες και αιολικά πάρκα, αλλά και το real estate(δες Ελληνικό).

Γι' αυτό η λύση δεν μπορεί να δοθεί μόνο σε εθνικό επίπεδο. Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο. Και η λύση του απαιτεί αλλαγή οικονομικού παραδείγματος….
Απαιτείται δράση εδώ και σε όλο τον κόσμο τώρα, για να σωθεί η φύση και η ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γυναικοκτονία: Η ιστορία του όρου

  [   ARTI news   /   Κόσμος   / 15.12.24 ] Στα άρθρα που αφιερώθηκαν για τη δολοφονία της ηθοποιού Marie Trintignant την 1η Αυγούστου 2003 ...