Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Μποϋκοτάζ στη Σύνοδο Κορυφής της Αμερικής

 «…να αποτραπεί το μοντέλο… αυτό το καταστροφικό μοντέλο, των αυταρχικών ηγετών…» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στα Ποσειδώνια, ακολουθώντας κατά γράμμα την διάκριση που κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μεταξύ «δημοκρατικών και αυταρχικών καθεστώτων».  

Όμως στη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Jean-Pierre, αντιμετώπισε μια σειρά ερωτήσεων για το αυταρχικό καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας και την αγαστή σχέση των ΗΠΑ με αυτό, όταν ο διάδοχος της Σ. Αραβίας κατηγορείται ότι ήταν πίσω από τη δολοφονία του δημοσιογράφου της Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι το 2018. Επισημαίνεται, επίσης, ότι τον Μάρτιο, λίγες εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Λευκός Οίκος έστειλε αντιπροσωπεία στη Βενεζουέλα. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο που χαρακτηριζόταν «δικτάτορας» και καταγγελόταν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας γινόταν αίφνης συνομιλητής! Έτσι, η διάκριση μεταξύ Δημοκρατιών και Δικτατοριών που έχει εισαγάγει ο Τζο Μπάιντεν και ακολουθούν μια σειρά ηγέτες «αποικιών», όπως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, πάσχει ως προς τα κριτήρια, προκαλώντας σοβαρά ερωτήματα.

Η σύγχυση ως προς τα κριτήρια κορυφώθηκε με τον αποκλεισμό από την «Σύνοδο Κορυφής της Αμερικής» η Κούβα, η Νικαράγουα και η Βενεζουέλα! Κατόπιν τούτου ο πρόεδρος του Μεξικού López Obrador δεν θα παραστεί στη Σύνοδο. Το ίδιο και αρκετοί ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων των προέδρων της Γουατεμάλας και της Ονδούρας.

Οι αντιδράσεις αυτές συνιστούν πλήγμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες που φιλοξενούν τη Σύνοδο Κορυφής της Αμερικής για πρώτη φορά από την έναρξή της επί Κλίντον το 1994. 

Ο βασικός σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν για τη Λατινική Αμερική, Χουάν Γκονσάλες, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει στόχο «να προωθήσει ένα όραμα μιας ασφαλούς και δημοκρατική περιοχής», κάτι που «αποτελεί στρατηγικό συμφέρον για τις ΗΠΑ». Όμως αν δεν παραστεί ο Μεξικανός πρόεδρος, αυτό θα σημάνει «μια σημαντική απουσία», σύμφωνα με τον Μπέντζαμιν Γκεντάν επικεφαλής των λατινοαμερικάνικων σπουδών στο Woodrow Wilson International Center for Scholars. Ο αναλυτής σημείωσε επίσης ότι την ώρα που η Κίνα έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή, οι ΗΠΑ δεν έχουν ακολουθήσει. «Η σύνοδος θα πρέπει να κριθεί από τις προτάσεις των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την εμπορική πρόσβαση, τα δάνεια και τη βοήθεια για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης και των υποδομών της περιοχής», τόνισε ο Γκεντάν. «Και σε αυτά τα θέματα οι ΗΠΑ θα απογοητεύσουν, είναι αναπόφευκτο», εκτίμησε.

Γι’ αυτό οι ανακοινώσεις του Τζο Μπάιντεν για την οικονομική συνεργασία και το ζήτημα της μετανάστευσης, διανθισμένες με μέτρα για την κλιματική αλλαγή και την «πράσινη ανάπτυξη», καθώς και οι αναφορές στις «κοινές δημοκρατικές αξίες», θα μοιάζουν πομφόλυγες, όταν μάλιστα στους «δημοκράτες» θα συμπεριλαμβάνονται και πολιτικοί όπως ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζ. Μπολσονάρου!

Ο Μάικλ Σίφτερ, ερευνητής του οργανισμού Inter- American Dialogue, θεωρεί ότι τα προβλήματα με τον κατάλογο των καλεσμένων στη «Σύνοδο Κορυφής της Αμερικής» αποτελεί ένδειξη της φθίνουσας επιρροής των ΗΠΑ. Το γεγονός ότι ο Μπάιντεν κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο του Κογκρέσου στις ενδιάμεσες εκλογές, ενώ μειώνεται και η δημοτικότητά του δεν έχουν περάσει απαρατήρητα από τους ηγέτες της περιοχής. Οι ΗΠΑ «έχουν ακόμη αρκετή ‘ήπια ισχύ’», παρατηρεί ο Σίφτερ, αλλά «η πολιτική και διπλωματική τους επιρροή μειώνεται καθημερινά».

Για αυτό ο Αμερικανός πρόεδρος θα ανεβάζει τους τόνους σχετικά με τις δημοκρατικές αξίες, ενώ η αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Ρωσία και την Κίνα, έχει πρωτίστως γεωοικονομικό υπόβαθρο.

Η Σύνοδος Κορυφής της Αμερικής έγινε το 1994 στο Μαϊάμι με στόχο την επίτευξη μιας περιφερειακής συμφωνίας για την απελευθέρωση του εμπορίου, όμως το ελεύθερο εμπόριο δεν ευνοείται πια ούτε στις ΗΠΑ ούτε αλλού και ο Μπάιντεν ουσιαστικά δεν έχει ανατρέψει την πολιτική του προστατευτισμού που ακολουθούσε ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ…

*Πληροφορίες από Ουάσινγκτον ποστ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γυναικοκτονία: Η ιστορία του όρου

  [   ARTI news   /   Κόσμος   / 15.12.24 ] Στα άρθρα που αφιερώθηκαν για τη δολοφονία της ηθοποιού Marie Trintignant την 1η Αυγούστου 2003 ...