Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι βρίσκονται σε καθεστώς διαρκούς πείνας

 «Οι αυξανόμενες τιμές των σιτηρών μετά την εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία, δύο από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιταριού, επιδεινώνουν την παγκόσμια επισιτιστική κρίση», σημειώνει στην ηλεκτρονική σελίδα του το Courrier International. Προσέξτε τη διατύπωση: η εισβολή δεν είναι η αιτία, απλά επιδεινώνει την κατάσταση.

Ήδη πριν από την εισβολή, η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο «Η κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής στον κόσμο το 2020» κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η πείνα στον κόσμο αυξανόταν και πως η άνοδος της επισιτιστικής ανασφάλειας θα μπορούσε «να αποδοθεί στον αυξημένο αριθμό συγκρούσεων, που συχνά επιδεινώνονται από κλιμακώσεις που σχετίζονται με την κλιματική κρίση».

Η σύγκρουση στην Ουκρανία δημιούργησε και νέες εντάσεις σχετικά με τις προμήθειες σιτηρών. Έτσι, οι χώρες του Νότου είναι αυτές που θα πληρώσουν «περισσότερα για λιγότερα», προειδοποίησε πρόσφατα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Ο παραπάνω χάρτης καταγράφει, σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO, τη διπλή ποινή στην οποία εκτίθενται οι φτωχότεροι. (Οι περιοχές που "κοκκινίζουν" κινδυνεύουν από ΠΕΙΝΑ)

«Από 11 έως 19 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι» θα μπορούσαν να υποφέρουν από χρόνια πείνα το επόμενο έτος λόγω των χαμηλότερων εξαγωγών σιταριού και άλλων βασικών ειδών διατροφής από την Ουκρανία και τη Ρωσία, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, ανέφερε το Reuters στις 10 Ιουνίου. Τα 19 εκατομμύρια θα προστεθούν στα 650 του 2019 και τα 811 του 2020 που πεινούν! Κοντολογίς, ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι βρίσκονται σε καθεστώς διαρκούς πείνας και λιμοκτονίας!

Για το φαινόμενο αυτό δεν ευθύνεται ούτε ο πόλεμος στην Ουκρανία ούτε η χρησιμοποίηση του σιταριού σαν «ψυχολογικό όπλο» από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως διατείνεται η Washington Post, αλλά η λυσσασμένη κερδοσκοπία των πολυεθνικών, που εκμεταλλεύονται την εισβολή για να καλύψουν την απληστία τους.

Ακόμα και η Washington Post παραδέχεται ότι «Ο πραγματικός κίνδυνος δεν είναι ότι υπάρχει παγκόσμια έλλειψη(σίτου), αλλά ότι ο φόβος δημιουργεί ένα κλίμα πανικού που ανεβάζει τις τιμές και στερεί από τους πεινασμένους φαγητό»! Το πρόβλημα δηλαδή είναι ο… φόβος των πολυεθνικών που ανεβάζει τις τιμές στα χρηματιστήρια! 

Η αύξηση των τιμών, πάντως, άρχισε πριν από την εισβολή στην Ουκρανία. Μά


λιστα, έχουμε μεγάλη άνοδο των τιμών σε μια περίοδο μεγάλης αφθονίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2021, η παγκόσμια συγκομιδή σιταριού έσπασε κάθε ρεκόρ. Υπάρχουν 30% περισσότερα δημητριακά στα παγκόσμια αποθέματα από τις ποσότητες που απαιτούνται για τη διατροφή όλων των πληθυσμών, παρά την πολιτική αστάθεια και την κλιματική κρίση. Κι όμως, όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από υποσιτισμό, καθώς οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 30% σε ένα χρόνο!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γυναικοκτονία: Η ιστορία του όρου

  [   ARTI news   /   Κόσμος   / 15.12.24 ] Στα άρθρα που αφιερώθηκαν για τη δολοφονία της ηθοποιού Marie Trintignant την 1η Αυγούστου 2003 ...