Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Οι ΗΠΑ σε κρίση...

 Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Quinnipiac, το 58% των Αμερικανών θεωρεί ότι το πολιτικό καθεστώς των ΗΠΑ θα καταρρεύσει, ενώ το 37% θεωρεί ότι το πολιτικό σύστημα είναι αρκετά ισχυρό για να ξεπεράσει τις βαθιές διαφορές στην αμερικανική κοινωνία, αναφέρει το περιοδικό Forbes. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη τη στιγμή που ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεχόταν ένα μπαράζ επιθέσεων από τον ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακ Κόνελ, ο οποίος απέρριψε την προσπάθεια του Μπάιντεν να αλλάξει τους κοινοβουλευτικούς κανόνες που θα επέτρεπαν την ψήφιση στη Γερουσία δύο νόμων οι οποίοι προστατεύουν τα εκλογικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών.

Είχε προηγηθεί η «πύρινη ομιλία», σύμφωνα με τους Los Angeles Times και της Washington Post, του Τζο Μπάιντεν που έθεσε τις διαχωριστικές γραμμές της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, ξεκινώντας από τον Martin Luther King και τον ακροδεξιό ρατσιστή George Wallace, και φθάνοντας στον Αβραάμ Λίνκολν και τον Τζέφερσον Ντέιβις.

Τι περιλαμβάνουν οι δύο νόμοι; Ο πρώτος νόμος, ο νόμος John Lewis Voting Rights Advancement Act , προς τιμήν του πρώην γερουσιαστή και των ακτιβιστών για τα πολιτικά δικαιώματα, θα παρείχε στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση μεγαλύτερο έλεγχο στις εκλογικές διαδικασίες που εφαρμόζουν οι πολιτείες, εξηγεί η Wall Street Journal. Ο δεύτερος νόμος για την ελευθερία της ψήφου θα καθιστά αργία την ημέρα των εκλογών (Τρίτη) και θα επέτρεπε την ταχυδρομική ψηφοφορία σε ολόκληρη τη χώρα.

Όπως επισημαίνει το Atlanta Journal-Constitution, οι Ρεπουμπλικάνοι αντιτίθενται σε αυτά τα νομοσχέδια, «κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς ότι προσπαθούν να αλλάξουν τους νόμους ώστε να παραμείνουν στην εξουσία». Όμως η εφημερίδα τονίζει ότι οι Δημοκρατικοί έχουν αναλογιστεί επακριβώς αυτούς τους νέους κανόνες αφού οι Ρεπουμπλικανικές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Τζόρτζια, εισήγαγαν εκλογικούς νόμους που περιορίζουν την ψηφοφορία.

Δεκαεννέα πολιτείες συνολικά έχουν ήδη εγκρίνει μια τέτοια περιοριστική νομοθεσία ήδη από τις προεδρικές εκλογές του 2020, λέει το ABC  News. Το κανάλι σημειώνει ότι «πολλοί από αυτούς τους νόμους άλλαξαν μετά από τους ισχυρισμούς του πρώην προέδρου (Τραμπ) για εκτεταμένη απάτη».

Τα νομοσχέδια θα εξεταστούν στις 17 Ιανουαρίου, ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχουν, όμως, πολύ λίγες πιθανότητες να περάσουν με την τρέχουσα σύνθεση της Γερουσίας, που περιλαμβάνει 50 Δημοκρατικούς και 50 Ρεπουμπλικάνους. Έτσι, για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση Μπάιντεν κινδυνεύει να μην πετύχει έναν από τους στόχους της.

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι ο ένοικος του Λευκού Οίκου έχει στραφεί σε αυτούς τους εκλογικούς νόμους επειδή η προεδρία του περνάει «δύσκολες στιγμές», καθώς δεν μπορεί να προχωρήσει την ατζέντα του (στην υγεία, στην εκπαίδευση κ.ά.). Αυτός είναι ο λόγος που ο Μπάιντεν θέλει να άρει τον κανόνα του filibuster, «έναν μηχανισμό που επιτρέπει σε έναν γερουσιαστή να μπλοκάρει έναν νόμο που δεν θα λάβει 60 ψήφους», σημειώνει το Vox. Ο Μπάιντεν υποστήριζε τον κανόνα, αλλά η συστηματική αντίθεση των Ρεπουμπλικανών στις πρωτοβουλίες του τον έπεισε να δράσει, σημειώνει ο ιστότοπος.

Για να αλλάξει, όμως, αυτόν τον κανόνα, χρειάζεται την υποστήριξη όλων των γερουσιαστών του Δημοκρατικού κόμματος και δεν την έχει. Κάποιοι (όπως οι Kaine, Manchins, Sinemas κ.ά.) δεν δέχονται την αλλαγή. Γι' αυτό ο Μπάιντεν με το συμβολικό ταξίδι στην Ατλάντα, «μια πόλη στην καρδιά  του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα»(CNN), επιδιώκει να ασκήσει πίεση στους αρνητές του κόμματός του αλλά και σε ορισμένους Ρεπουμπλικάνους. Όμως δεν φαίνεται ικανός να αλλάξει τους συσχετισμούς, με συνέπεια να μην μπορεί να εφαρμόσει την ατζέντα του, δηλαδή να κυβερνήσει!

Δεν είναι τυχαίο ότι ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς καλεί σε μία πίεση από τα «κάτω». Καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα συνδικάτα και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, καταγγέλλοντας τις απολύσεις αλλά και αποκαλύπτοντας τα υπερκέρδη και την απληστία των υπερπλούσιων.  «Είμαι αλληλέγγυος με τους 8.400 απεργούς εργάτες στο Kroger στο Κολοράντο. Εάν η Kroger έχει την πολυτέλεια να πληρώσει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια και να ξοδέψει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για επαναγορές μετοχών, τότε μπορεί να αντέξει οικονομικά να πληρώνει στους εργαζομένους της καλύτερους μισθούς και επιδόματα, με ασφαλείς συνθήκες εργασίας.», γράφει στο τουίτερ ο Μπέρνι Σάντερς.

Συμπέρασμα: Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μία κρίσιμη καμπή, καθώς η ρήξη είναι ορατή τόσο στην κοινωνία όσο και στο πολιτικό σύστημα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο ΤΡΑΜΠ, ο ΜΑΣΚ, το διαδίκτυο και ο "νέος φασισμός"

«Δεν πρέπει να προκαλεί μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι ένα Δημοκρατικό Κόμμα που έχει εγκαταλείψει τους ανθρώπους της εργατικής τάξης θα διαπ...