Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

Η Κου Κλουξ Κλαν της Μανωλάδας ξαναχτύπησε

 Η Κου Κλουξ Κλαν της Μανωλάδας ξαναχτύπησε. Για μια ακόμα φορά η μαφία των αφεντικών των φραουλοχώραφων έκαψαν τα παραπήγματα των αλλοδαπών εργατών γης, λίγες μέρες μετά την οργάνωσή τους και τη διεκδίκησή τους να δουλεύουν και να ζουν με αξιοπρέπεια. Θυμίζουμε ότι και άλλες φορές έχουν κάψει τα παραπήγματα, με τελευταία τον περασμένο Ιούνιο, ενώ το 2013 φραουλοπαραγωγοί είχαν πυροβολήσει με κυνηγετικές καραμπίνες τους εργάτες που απασχολούσαν, όταν εκείνοι τόλμησαν να ζητήσουν τα δεδουλευμένα τους. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα αφεντικά αρνούνται να πληρώσουν, ή “πληρώνουν” με ξυλοδαρμό όσους ζητούν τα μεροκάματά τους, θυμίζουμε τον Μπιλάλ Οντίν.

 Οι εργάτες γης στα φραουλοχώραφα της Ν. Μανωλάδας πετάχτηκαν από τον ύπνο τους στις 3.30 τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής (15 Οκτώβρη) από τους καπνούς και τις φωτιές στις παράγκες τους. Η φωτιά απλώθηκε με τρομαχτική ταχύτητα, σαν να καίγονταν πετρέλαιο, σύμφωνα, με την καταγγελία ομάδας εργατών γης που έφτασε στην Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή. Δύο τουλάχιστον εργάτες υπέστησαν εγκαύματα στην προσπάθειά τους να σβήσουν τη φωτιά. Εκείνη την ώρα στις 15 παράγκες που τυλίχθηκαν στις φλόγες βρίσκονταν 34 άτομα, 24 από το Πακιστάν και 10 από Μπαγκλαντές. Σύμφωνα με πληροφορίες εκείνη την ώρα δεν υπήρχαν ενεργές εστίες θερμότητας, γι' αυτό είναι βέβαιο ότι επρόκειτο για εμπρησμό.

Μαζί με τις παράγκες κάηκαν και όλα τα υπάρχοντα και κυρίως τα έγγραφα, τα διαβατήρια και τα χρήματα των μεταναστών.

Οι μέθοδοι της μαφίας των αφεντικών στα ματωμένα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας εξακολουλουθούν να εφαρμόζονται και σήμερα, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά την προκλητική ανοχή των αρχών στο διαχρονικό έγκλημα της άγριας εκμετάλλευσης αλλοδαπών εργατών από τα παντοδύναμα οικονομικά κυκλώματα της περιοχής.

Παρά την περυσινή έκθεση του «Manolada Watch», μια πρωτοβουλία του οργανισμού «Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity» για την παρακολούθηση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των μεταναστών εργατών γης στην περιοχή, τίποτα δεν έχει αλλάξει.

*Η φωτογραφία είναι αρχείου από πρηγούμενο εμπρησμό στην Μανωλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γυναικοκτονία: Η ιστορία του όρου

  [   ARTI news   /   Κόσμος   / 15.12.24 ] Στα άρθρα που αφιερώθηκαν για τη δολοφονία της ηθοποιού Marie Trintignant την 1η Αυγούστου 2003 ...