[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 14.03.24 ]
Η χρηματιστηριακή αξία το 2021 των τριών μεγαλύτερων εταιρειών τεχνολογίας —Amazon, Apple και Microsoft— ξεπέρασε το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (πάνω από 90%) των 193 κρατών μελών του ΟΗΕ εκείνη τη χρονιά.
Σύμφωνα με την έκθεση του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ, που δημοσιεύτηκε χθες (13.3.2024) οι ανισότητες αυξάνονται καθώς σχεδόν το 40% του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών συγκεντρώνεται σε τρεις ή λιγότερες χώρες. Οι ανισότητες μεγεθύνονται όσο μετακινούμαστε προς την Αφρική.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία του 2022, οι 10 χώρες με τη χαμηλότερη ανάπτυξη είναι η Σιέρα Λεόνε, η Μπουρκίνα Φάσο, η Υεμένη, το Μπουρούντι, το Μάλι, το Τσαντ, ο Νίγηρας, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Νότιο Σουδάν και η Σομαλία. Όλες εκτός από την Υεμένη βρίσκονται στην Αφρική. Στην Αφρική περισσότεροι από ένας στους πέντε κατοίκους δεν τρώει καθόλου (έκθεση ΟΗΕ 2021). Την ίδια ώρα, που αυτήν την υπερπλούσια σε ορυκτό πλούτο ήπειρο την εκμεταλλεύονται πολυεθνικές εταιρείες που κάνουν κουμάντο σε ολόκληρες χώρες.
Ο ορυκτός πλούτος της Αφρικής οδεύει στην αυτοκινητοβιομηχανία και τα ηλεκτρικά οχήματα (μαγγάνιο, κοβάλτιο, λίθιο και νικέλιο).
Τα ηλεκτρικά οχήματα απαιτούν έξι φορές μεγαλύτερη ποσότητα ορυκτών από τα συμβατικά οχήματα. Το ίδιο ισχύει και με τις ηλεκτρονικές συσκευές που έχουν ανάγκη το κολτάνιο, ένα μεταλλικό ορυκτό από το οποίο εξάγονται τα στοιχεία Νιόβιο και Ταντάλιο. Το Ταντάλιο χρησιμοποιείται για την κατασκευή πυκνωτών σε ηλεκτρονικά προϊόντα, τουρμπίνες και ιδίως στην παραγωγή κινητών τηλεφώνων. Με την αγαστή συνεργασία δυτικών εταιρειών και κρατών, οι ντόπιοι πολέμαρχοι (από το Congo και τα γειτονικά κράτη, Uganda, Burundi και Rwanda) μετέτρεψαν τα ερασιτεχνικά λαγούμια σε πραγματικά ορυχεία Κολτανίου, με στόχο την πληρωμή τους σε σκληρό δυτικό νόμισμα για την χρηματοδότηση των ιδιωτικών στρατών (συμμοριών) τους. Οι άνθρωποι των χωρών αυτών δουλεύουν εκεί κάτω από άθλιες συνθήκες (ακόμη και 6χρονα παιδιά) και αμείβονται για 12ωρη βάρδια με 1 $, χωρίς εκπαίδευση και μέτρα ασφάλειας, ενώ συχνά υφίστανται βιασμούς από τους μεγαλύτερους.
Η καταλήστευση των πόρων από τις δυτικές πολυεθνικές αλλά και τους Κινέζους, η εκμετάλλευση, η πείνα και η βία που υφίστανται οι νεαροί «μεταλλωρύχοι» τους εξαναγκάζουν σε φυγή. Από εδώ προκύπτει το κύμα μετανάστευσης από την Αφρική. Κι όμως ο πλούτος των χωρών αυτών θα μπορούσε να εξασφαλίσει στους πολίτες τους μια καλή ζωή…
Όμωςι οι πολυεθνικές και οι 2.153 δισεκατομμυριούχοι της υφηλίου που διαθέτουν πλέον περισσότερα χρήματα από ό,τι το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού, καθώς και οι ντόπιες ελίτ (συνήθως συμμορίτες και στρατιωτικοί) της Αφρικής άλλα κελεύουν!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου