Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

One Love

 Μια σπασμένη πόρτα κι ένα κομμάτι πανί, κάποτε αποκτούν μια ισχυρή συμβολική υπεραξία. Μιλώ για την σπασμένη πόρτα του σπιτιού της Ιωάννας Κολοβού που θα συμβολίζει εφεξής τη «σπασμένη ζωή» χιλιάδων ανθρώπων-θυμάτων των τραπεζών και των «πάτσηδων». Μιλώ για το περιβραχιόνιο με το ουράνιο τόξο, ένα μικρό κομμάτι υφάσματος που γράφει «One Love» και συμβολίζει την ένταξη και τη διαφορετικότητα, και το οποίο η FIFA, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, απαγόρευσε στους αρχηγούς ποδοσφαιρικών ομάδων να το φορούν. Απείλησαν μάλιστα με αθλητικές κυρώσεις τις επτά ευρωπαϊκές ομάδες που συμμετείχαν σε αυτήν την συμβολική χειρονομία για τα δικαιώματα των LGBT και οι οποίες δεν τόλμησαν να εναντιωθούν.

Τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, «η FIFA πέτυχε να εμποδίσει τους [Ευρωπαίους αρχηγούς] Χάρι Κέιν, Βίρτζιλ βαν Ντάικ και Γκάρεθ Μπέιλ να φορέσουν τα περιβραχιόνια με το ουράνιο τόξο που είχαν αποφασίσει να φορέσουν ως μέρος του «One Love» [για τα δικαιώματα των LGBT ατόμων] κατά τη διάρκεια των αγώνων τους», γράφει η El País.

«Ήμασταν έτοιμες να πληρώσουμε πρόστιμα […], αλλά δεν μπορούμε να βάλουμε τους παίκτες μας στον κίνδυνο … να αποβληθούν», έγραψαν οι επτά ομοσπονδίες σε κοινό δελτίο τύπου.

Αυτές είναι «μέθοδοι αντάξιες μιας γκανγκστερικής ταινίας», έγραψε η Süddeutsche Zeitung. 

Αυτή η απόφαση προκάλεσε την οργή του Αυστραλού Τζος Καβάλο, ενός από τους πρώτους ποδοσφαιριστές που ανέφεραν δημόσια την ομοφυλοφιλία τους. 

«Η ομοφυλοφιλία είναι έγκλημα στο Κατάρ, όπως και σε μεγάλο μέρος του υπόλοιπου μουσουλμανικού κόσμου, και οι άντρες που συλλαμβάνονται για ομοφυλικές σεξουαλικές πράξεις αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης πολλών ετών ή ακόμα και τη θανατική ποινή", επισημαίνει το CNBC.

 «Η αντίθεση με τη γενναιότητα των Ιρανών παικτών είναι εντυπωσιακή», σημειώνει ο Guardian. Oι παίκτες της ιρανικής ομάδας αρνήθηκαν να τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο της χώρας τους στην έναρξη του αγώνα, σε ένδειξη αλληλεγγύης στα θύματα του κινήματος στη χώρα τους.

Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο. Η FIFA μοίρασε υφασμάτινες" ταινίες με... αγωνιστικά συνθήματα για την προστασία του περιβάλλοντος, κατά των διακρίσεων κ.ά., με στόχο να καλύψει την λογοκρισία που επέβαλε! Σας θυμίζει κάτι;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γυναικοκτονία: Η ιστορία του όρου

  [   ARTI news   /   Κόσμος   / 15.12.24 ] Στα άρθρα που αφιερώθηκαν για τη δολοφονία της ηθοποιού Marie Trintignant την 1η Αυγούστου 2003 ...