Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

Ο πληθωρισμός προκαλεί πολιτική ανυπακοή παντού

 Η ακρίβεια καλπάζει και η ώρα της γενικευμένης αντίδρασης των πολιτών έχει έρθει. Οι κυβερνήσεις της Ευρώπης και τα συστημικά μίντια επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες για τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος. Αρχικά είπαν ότι φταίει «η ιλιγγιώδης αύξηση της ζήτησης» μετά την πανδημία, ύστερα ο συνωστισμός των εμπορικών πλοίων στα λιμάνια και η αδυναμία εκφόρτωσης με συνέπεια τα ράφια στα μαγαζιά να μένουν αδειανά, οπότε λειτουργεί ο γνωστός νόμος της αγοράς «μικρή η προσφορά, μεγάλη η ζήτηση, αυξάνονται οι τιμές»! Ύστερα είπαν για το φαινόμενο της «μεγάλης παραίτησης» και την «έλλειψη εργατικών χεριών»(«Η Καθημερινή» 3.11.2021). Στο Βιετνάμ, λέει, οι εργάτες στο εργοστάσιο της Nike «έφυγαν»(όχι, μη φανταστεί κανείς ότι απολύθηκαν!) και πήγαν στα χωριά τους για να γλυτώσουν από τον κορονοϊό! Κανείς δεν θα μιλήσει για τη μείωση της παραγωγής από τη Nike, που οδήγησε σε απολύσεις. Η ευθύνη επιρρίπτεται στου εργαζόμενους, λοιπόν, που "εγκατέλειψαν τις θέσεις τους". Άρα αυτοί φταίνε για την ακρίβεια! Κι ας είναι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι απολύθηκαν με πρόσχημα την πανδημία, ότι εργάζονταν χωρίς να πληρώνονται, πάλι με πρόσχημα την πανδημία, με το επιχείρημα «να μη κλείσει η επιχείρηση», «να μη χαθούν οι θέσεις εργασίας»!

Και τώρα, η αιτία της ακρίβειας είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο Πούτιν που κλείνει τις κάνουλες του φυσικού αερίου. Το παράδοξο είναι ότι από την κρίση πληθωρισμού κάποιοι χάνουν και κάποιοι κερδίζουν: το 99% του πληθυσμού δεινοπαθεί και το 1% υπερκερδίζει. Οι εταιρείες ενέργειας (παραγωγοί και μεσάζοντες) σημειώνουν τεράστια κέρδη, ενώ τα νοικοκυριά χρεοκοπούν. Γι’ αυτό ο «χειμώνας της δυσαρέσκειας» προβλέπεται βαρύς.

Γερμανία

Οι Γερμανοί είναι διχασμένοι, γράφει το περιοδικό Stern: Υπάρχουν εκείνοι που συνεχίζουν σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, και εκείνοι που προετοιμάζονται για το χειρότερο. Το περιοδικό επισημαίνει πως «Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η οικονομική ανάπτυξη ακολουθούσε πάντα περίπου την ίδια αυξητική τάση στη Γερμανία: πάντα προς τα εμπρός, ποτέ προς τα πίσω. Τώρα, για πρώτη φορά, το βιοτικό επίπεδο πέφτει».

Παρά τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών που ανακοινώθηκαν αυτό το καλοκαίρι από την γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι), η δυσαρέσκεια αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. «Σύμφωνα με μια έρευνα, το 78% των Γερμανών δεν κατανοεί πλέον τα διάφορα μέτρα», διαβεβαιώνει η εβδομαδιαία εφημερίδα του Αμβούργου. Επιπλέον, το 29% των ερωτηθέντων αισθάνεται «ελάχιστα» τα αποτελέσματα των επιδομάτων στήριξης και το 61% «καθόλου».

Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς δεν έπαψε να παροτρύνει τον πληθυσμό να μειώσει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, για να απαλλαγεί από το ρωσικό φυσικό αέριο. Αυτό έχει «κουράσει» τον πληθυσμό. Πολλοί μάλιστα καταγγέλλουν τη θέσπιση νέου φόρου για τη στήριξη ορισμένων εταιρειών, γράφει η Die Tageszeitung. 

Ηνωμένο Βασίλειο

Στο Ηνωμένο Βασίλειο «Περίπου 10,5 εκατομμύρια νοικοκυριά, ήτοι το ένα τρίτο των νοικοκυριών του Ηνωμένου Βασιλείου, ενδέχεται να φτωχοποιηθούν», γράφει ο ιστότοπος UnHerd. Η χώρα περνάει ήδη τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής που έχει δει ποτέ το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να ανεβαίνουν στα ύψη: αυτόν τον χειμώνα, ο μέσος ετήσιος λογαριασμός για ένα μέσο νοικοκυριό υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στις 4.200 λίρες [πάνω από 4.800 ευρώ], δηλαδή περίπου 350 λίρες μηνιαίως [πάνω από 400 ευρώ] – αυτή θα είναι διπλάσια τιμή από ό,τι είναι σήμερα και τέσσερις φορές μεγαλύτερη από μόλις πριν ένα χρόνο.

Η κρίση όμως δεν αφορά μόνο τα νοικοκυριά. Περισσότερες από τις μισές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να κλείσουν μέσα σ’ ένα χρόνο με συνέπεια σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας. Οι απεργίες ήδη πολλαπλασιάζονται και τα συνδικάτα βγαίνουν στους δρόμους. Μια εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής παροτρύνει τους καταναλωτές να αναστείλουν τις άμεσες πληρωμές τους, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα καλύτερο να προσφέρει από μια εφάπαξ έκπτωση 400 λιρών στους λογαριασμούς του Οκτωβρίου.

Αρκετές πόλεις στη Βρετανία σχεδιάζουν ήδη να δημιουργήσουν «τράπεζες θερμότητας» σε βιβλιοθήκες, εκκλησίες και δημόσια κτίρια, προκειμένου να φιλοξενήσουν οικογένειες που δεν θα μπορούν να ζεσταθούν αυτόν τον χειμώνα.

Γαλλία

Η Γαλλία θεωρείται γενικά λιγότερο ευάλωτη λόγω του μεριδίου της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό της μείγμα, αλλά η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας αναμένεται να είναι 25% λιγότερη αυτόν τον χειμώνα λόγω εργασιών συντήρησης.

Το ίδιο έχει συμβεί στην Ελλάδα με το κλείσιμο μεγάλων λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η βαθύτερη αιτία

Ποια είναι όμως η βαθύτερη αιτία της ακρίβειας; Πολλοί μιλούν για το κόστος της αντιπαράθεσης των ΗΠΑ(και της Ευρώπης) με την Ρωσία και την Κίνα, και τον επανασχεδιασμό της παγκοσμιοποίησης. Η Δύση με άλλα λόγια επανασχεδιάζει την τρέχουσα μορφή της «παγκοσμιοποίησης». Η παγκοσμιοποίηση μετρήθηκε και βρέθηκε ότι ωφελεί κυρίως την Κίνα. Γι’ αυτό τώρα επανασχεδιάζουν τον επαναπατρισμό (ή έστω την αποχώρηση από την Κίνα) των δυτικών εταιρειών που έχουν τα εργοστάσιά τους εκεί. Ως πρόσχημα αναφέρουν την αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω της πανδημίας και τους επαναλαμβανόμενους περιορισμούς που αυτή έχει επιβάλει, τις ρήξεις στις αλυσίδες εφοδιασμού, τις ελλείψεις, τον πληθωρισμό (όχι, για τα υπερκέρδη δεν μιλούν), καθώς και την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τον πόλεμο αυτό, στρατιωτικό και οικονομικό, θα τον πληρώσουν και πάλι τα συνήθη θύματα, οι «αποκάτω». Μόνο που η ενδο-ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ενέχει και τον κίνδυνο του πυρηνικού ολοκαυτώματος.

Γενικά, όπως σημειώνουν πολλοί αναλυτές, όταν κοιτάζει κανείς τις κυρίαρχες ελίτ αυτή την εποχή, βλέπει έναν πίθηκο που παίζει με ένα όπλο, ένα πυρηνικό όπλο. Κι αυτό είναι τρομακτικό να το παρακολουθείς.

Δεν απομένει, λοιπόν, τίποτ’ άλλο παρά η γενικευμένη πολιτική ανυπακοή, η εξέγερση παντού….


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Τραμπ, ο Μασκ και ο νέος φασισμός

  [   Γιώργος X. Παπασωτηρίου   /artinews.gr   / 21.01.25 ] Ο  φιλόσοφος Michel Serres είχε αναγγείλει τον Δεκέμβριο του 1996, «το έτος μηδέ...