Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023

Ακολουθούν το παράδειγμα Μελόνι στο μεταναστευτικό;

 

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 02.09.23 ]


«Αναπτυξιακός κρίκος οι μετανάστες» γράφει σήμερα η εφημερίδα «Η Καθημερινή».

Και όμως, μόλις προχθές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενίσχυε τα ρατσιστικά στερεότυπα της ακροδεξιάς, ισχυριζόμενος αναπόδεικτα ότι τη φωτιά στη Δαδιά την έβαλαν μετανάστες!

Αλλά οι μετανάστες φταίνε που το δάσος της Δαδιάς καίγεται για 15η μέρα; Αυτοί λέει ο Μητσοτάκης που ζητάει πάντα "άλλους" για να μεταθέσει τις δικές του ευθύνες. Οι μετανάστες φταίνε! 

Και ξαφνικά τώρα, οι «μεγάλοι εχθροί», οι μετανάστες, αυτοί οι «φοβεροί εισβολείς» που επιδιώκουν δήθεν να αλλοιώσουν τον πολιτισμό μας, αυτοί οι «βάρβαροι» απέναντι στους οποίους σηκώνουμε «τείχη» από ατσάλι, τροφοδοτώντας την εθνικιστική πίστη, αίφνης γίνονται «σημαντικός αναπτυξιακός κρίκος» της χώρας. Αυτό διαπιστώνει σήμερα η δεξιά φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Η Καθημερινή» (2/9/2023) στο πρωτοσέλιδο πρώτο θέμα της με τίτλο: «Λιγότεροι, γερασμένοι και μόνοι».

Σημειώνει συγκεκριμένα η εφημερίδα: «…οι μετανάστες σημαντικός αναπτυξιακός κρίκος σε κοινωνίες με έντονο δημογραφικό πρόβλημα όπως η χώρα μας, αποχωρούν. Συνολικά 765.598 αλλοδαποί διαμένουν στη χώρα νόμιμα, αριθμός μειωμένος κατά 16,1% σε σύγκριση με την προηγούμενη απογραφή».

Λάθος! Οι αλλοδαποί δεν αποχωρούν, αλλά τους διώχνουμε. Τους διώχνει η στάση της πολιτείας, που δεν ενσωματώνει ακόμα και παιδιά που γεννήθηκαν και σπούδασαν στη χώρα (Οι Αντετοκούνμπο έπρεπε να γίνουν σταρ του NBA για να λάβουν την ελληνική υπηκοότητα). Τους διώχνει ο συστημικός αλλά και ο καθημερινός κοινωνικός ρατσισμός. Τους διώχνει η άγρια εκμετάλλευση των εργοδοτών, καθώς οι αιματοβαμμένες Μανωλάδες υπάρχουν πλέον παντού σε όλη την Ελλάδα. "Οι αλλοδαποί (κυρίως Αλβανοί) φεύγουν αναζητώντας καλύτερη εργασία σε χώρες όπως η Ιταλία και η Αγγλία" σημειώνει "Η Καθημερινή".

Αλλά τι συνέβη και η ελληνική δεξιά ανέκρουσε πρύμνα, ξεχνώντας την ξενοφοβία της;

Μα γιατί ακολουθεί το παράδειγμα της Μελόνι! Η ακροδεξιά, ρατσίστρια πρωθυπουργός της Ιταλίας "υπό την πίεση επιχειρηματιών" υιοθέτησε πλέον πιο «ρεαλιστικές» πολιτικές στο προσφυγικό. Η νέα νομοθεσία της Ιταλίας για το μεταναστευτικό υπολογίζεται πως θα φέρει στη χώρα 833.000 νόμιμους μετανάστες μέσα στα επόμενα χρόνια, ώστε να καλυφθεί η έλλειψη σε εργατικά χέρια. Την ίδια περίοδο, θα επιτρέψει την είσοδο σε 452.000 εργάτες με σκοπό να καλυφθούν εποχιακές θέσεις σε αγροτικές και τουριστικές εργασίες, αλλά και μόνιμες θέσεις σε τεχνικά επαγγέλματα όπως ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί και μηχανικοί αυτοκινήτων.

Αυτό ζητούν και οι Έλληνες επιχειρηματίες (κυρίως ο τουριστικός και ο αγροτικός τομέας).

Αν όμως οι επιχειρηματίες θέλουν «μετανάστες-σκλάβους», εμείς τι θέλουμε;

Προ ημερών αναδημοσιεύσαμε στο ARTInews το συμπέρασμα του αφιερώματος του courrier international με τίτλο «atlas-des-migrations», σύμφωνα με το οποίο η μετανάστευση είναι πρώτα και κύρια μια θετική «δύναμη», είναι λύση για τη γερασμένη και μειωμένη λόγω της υπογεννητικότητας Ευρώπη, αλλά και δύναμη πολιτισμικής ανανέωσης. Αυτή η δύναμη, λοιπόν, θα μπορούσε να μας βοηθήσει να διαμορφώσουμε το μέλλον. Αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αλλάξουμε την οπτική και τη στάση μας απέναντι στους μετανάστες. Να τους βλέπουμε σαν ανθρώπους που θα ανανεώσουν την κοινωνία μας και όχι σαν εισβολείς που δήθεν θα την αλλοιώσουν, να τους βλέπουμε σαν εργαζόμενους με ίσα δικαιώματα και όχι σαν εργαζόμενους-είλωτες, χωρίς πολιτικά, κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα…

*ΠΡΟΣΟΧΗ! Στην Ελλάδα ζουν 765.000 νόμιμοι μετανάστες και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι που είναι παράτυποι. Μια τεράστια κοινωνική και οικονομική δύναμη, η οποία πολιτικά είναι σχεδόν ανενεργή. Ποιος θα δημιουργήσει τις συνθήκες για να αποκτήσει την αγωνιστική «συνείδηση του εαυτού» της, δηλαδή πολιτική συνείδηση;

Φωτογραφία αρχείου από την Μανωλάδα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το σύνδρομο της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων και η ανορεξία

  [   ARTI news   /   Κόσμος   / 29.12.24 ] Φανταστείτε, καθώς σηκώνεστε από το τραπέζι του δείπνου, καθώς αναβοσβήσατε, κοιτάτε κάτω και πα...