Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Η Χάνα ΑΡΕΝΤ, ο ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ και το FACEBOOK


[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 14.10.24 ]

Το Facebook αφαιρεί ή «κρύβει» τις «σκληρές εικόνες», όπως το γυμνό σκελετωμένο παιδί στην Αφρική που πίνει νερό, τους κρεμασμένους αφροαμερικανούς από την ΚουΚλουξΚλαν στον αμερικανικό νότο, τα χιλιάδες δολοφονημένα παιδιά στην Παλαιστίνη από το Ισραήλ, γιατί, όπως λέει, «παραβιάζoυν τους όρους της κοινότητας» προκαλώντας δυσανεξία στους χρήστες! Μας λένε μάλιστα ότι απευθυνόμαστε (λαϊκίστικα) στο συναίσθημα των ανθρώπων για να συγκεντρώσουμε likes!
Φαίνεται ότι το πρόβλημα για το FB αλλά και τα υπόλοιπα συστημικά μέσα ενημέρωσης καθώς και της προπαγάνδας δεν είναι «τι νιώθουν τα θύματα», αλλά τι νιώθουν οι θεατές των εικόνων!
Ε, λοιπόν, την ίδια προσέγγιση είχαν σύμφωνα με την Χάνα Άρεντ και οι Ναζί: τους ενδιέφερε «πώς θα ξεπερνούσαν […] την ενστικτώδη, ζωική αντίδραση οίκτου που προκαλεί σε κάθε φυσιολογικό άνθρωπο η παρουσία σωματικής οδύνης…». Έτσι, η μέθοδος που ακολουθούσαν ήταν «… η αντιστροφή αυτών των ενστίκτων και η ανακατεύθυνση στο Εγώ». Έτσι, αυτοί που έβλεπαν τις φρικαλεότητες δεν έλεγαν: «τι φρίκη! Τι φρικτό κακό έπαθαν οι άνθρωποι», αλλά «Τι φρικαλεότητες υποχρεώθηκα να παρακολουθήσω εκτελώντας τα καθήκοντά μου»!
Το ΕΓΩ λοιπόν του θεατή, που κάποιοι «λαϊκιστές» (όπως εμείς!) τολμάμε να το «στεναχωρούμε» με σκληρές πλην αληθινες εικόνες, ήταν ο Θεός των Ναζί! Αλλά και των σημερινών κατιόντων τους…
Γι’ αυτό η «κοινοτοπία του κακού» είναι εδώ και σήμερα.
Και δεν ισχύει όπως θα έλεγε η Άρεντ η καθησυχαστική ερμηνεία ότι ο Άιχμαν όπως και ο Νετανιάχου είναι τέρατα. Δεν είναι μόνοι. Γιατί και οι δύο βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με την συντριπτική πλειοψηφία των συμπατριωτών τους που πιστεύουν ότι «εκπροσωπούν τις δυνάμεις της ιστορίας» και ότι οι Παλαιστίνιοι και όσοι είναι δίπλα τους στη φρίκη που βιώνουν, είναι «οι δυνάμεις του κακού»!

Γάζα: Τι κρύβεται πίσω από τη συμφωνία;

  [   Γιώργος X. Παπασωτηρίου   /   Κόσμος   / 16.01.25 ] Μου έστειλε η φίλη το δημοσίευμα για τη συμφωνία. «Ας περιμένουμε» απάντησα. Η χαρ...