Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

«Ο Αλλος Ανθρωπος» και η ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ στην ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

 


[
 Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 29.01.24 ]


Για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και απάτη κατηγορεί η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες τον ιδρυτή της κοινωνικής κουζίνας «Ο Αλλος Ανθρωπος», Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο, ο οποίος όμως αρνείται τις κατηγορίες. Για μία ακόμη φορά, εντούτοις, και πριν η δικαιοσύνη επιληφθεί και περισσότερο πριν δικάσει, οι ποικιλώνυμοι σχολιαστές της τηλοψίας δίκασαν και αποφάνθηκαν, «ένοχος ο Πολυχρονόπουλος»!

Δεν γνωρίζουμε τον άνθρωπο. Αλλά εκείνο που μας προκαλεί εντύπωση είναι ότι οι σχολιαστές δεν «δικάζουν» μόνο τον Πολυχρονόπουλο αλλά και την ίδια την ιδέα και την πράξη της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, την οποία χαρακτηρίζουν συλλήβδην «μπίζνα». Και δεν είναι η πρώτη φορά:

Τον Νοέμβριο του 2019 ο διευθυντής της ΕΣΤΙΑΣ Μ. Κοττάκης έγραφε: «…η μάχη της αριστεράς για το άσυλο, τους μετανάστες, την προστασία των μολότωφ, το ΚΕΘΕΑ, τις πορείες, τις καταλήψεις, τις μωρομάνες από το Αφγανιστάν κλπ. δεν είναι ιδεολογική. Φαίνεται ως τέτοια, αλλά δεν είναι. Η επανάσταση βγάζει μεροκάματο…»!

Ένα μήνα μετά, τον Δεκέμβριο του 2019, στη ίδια γραμμή της αλληλεγγύης ως «μπίζνας» θα γράψει και ο Ι. Κ. Πρετεντέρης στα ΝΕΑ.

Τον Νοέμβριο του 2021, τα trolls της ακροδεξιάς σήψης και τα ψηφιακά τάγματα εφόδου θα επιτεθούν χυδαία τον Ιάσονα Αποστολόπουλο, τον άνθρωπο που σώζει ζωές στη Μεσόγειο, που στάθηκε απέναντι στον ρατσιστή τότε υπουργό της Ιταλίας Σαλβίνι, μόνο και μόνο γιατί τόλμησε να κάνει το ίδιο και απέναντι στους Έλληνες Σαλβίνι, δίνοντας στοιχεία για τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων από το ελληνικό λιμενικό. «Η αλληλεγγύη είναι μπίζνα» θα πουν πάλι αυτοί που ακόμα και το γάλα της μάνας τους το μετράνε με το χρήμα.

Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει με τον Πολυχρονόπουλο. Αλλά ότι και να συμβαίνει, ο διασυρμός των αλληλέγγυων συλλήβδην και ο χυδαίος ισχυρισμός ότι «η αλληλεγγύη είναι μπίζνα» κινείται στο πλαίσιο μιας ενορχηστρωμένης ιδεολογικής επίθεσης της κυβέρνησης και της δεξιάς ενάντια στις πράξεις αλληλεγγύης και ότι το μοναδικό «εργαλείο» ερμηνείας της ανθρώπινης συμπεριφοράς και του κόσμου είναι το χρήμα. Ότι δήθεν δεν υπάρχει ανιδιοτέλεια, δεν υπάρχει συμπάθεια, ούτε η αγάπη ως δώρο και δόσιμο.

Εκείνη η φωτογραφία του Γιάννη Μπεχράκη με τον πρόσφυγα και το παιδί, μπροστά από την οποία απαθανατίζονται ο Κυρ. Μητσοτάκης και η σύζυγός του πρέπει να εξαφανιστεί. Το ίδιο και η ηθική παράδοση της οικονομικής σκέψης που ξεκινάει από τον Αριστοτέλη («Ηθικά Νικομάχεια») και συσχέτιζε το αντικείμενο των οικονομικών (τον πλούτο) με τους ανθρώπινους σκοπούς. Ο νεοφιλελευθερισμός απώθησε κάθε «ηθική» παράδοση υπέρ της «μηχανικής» παράδοσης που δεν αφορά τελικούς σκοπούς και ερωτήματα, όπως για το «πως μπορεί να αναπτυχθεί ο καλός άνθρωπος», αλλά μόνο για ζητήματα διαχείρισης και τη συνεχή, χωρίς όρια, μεγιστοποίηση του κέρδους. Τώρα όλα είναι χρήμα και αέναη συσσώρευση. Τίποτα δεν είναι αυτό που είναι. Όλα αξιολογούνται με βάση την ανταλλακτική τους αξία. Έτσι «σκέφτεται» και υπο-λογίζει ο μισερός, ο χολερικός, ο σάπιος νεοφιλελεύθερος κόσμος τους.

Όμως υπάρχουν πάντα κάποιοι ασυμβίβαστοι, υπάρχουν οι Αποστολόπουλοι, οι Μπεχράκηδες, η Κάρολα Ρακέτε, οι de l’ un, όσοι σώζουν μαζί με τις ανθρώπινες ψυχές και την αξιοπρέπειά μας. Υπάρχουν άνθρωποι που χαίρονται όταν δίνουν, όταν δωρίζουν, όπως οι γιαγιάδες της Λέσβου, όπως ο φούρναρης της Κω, όπως ο ψαράς της Παναγιούδας, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι Γιατροί του Κόσμου, όλοι οι άνθρωποι της ανιδιοτελούς προσφοράς.

Όμως «Προσοχή, το Χρήμα καταστρέφει… παντού όπου εισχωρεί.», έγραφε η μαρξίστρια Σιμόν Βέιλ.

Υπάρχουν ΜΚΟ-οχήματα χρηματισμού στις Βρυξέλλες, δίπλα στις ΜΚΟ που επιτελούν ανθρωπιστικό έργο. Στην πρώτη περίπτωση αντί κάποιος να προσφέρει, κανιβαλίζει, θησαυρίζει στο όνομα της αλληλεγγύης. Γι’ αυτό υποστηρίζω ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί να περιορίζεται στην «βοήθεια» του φιλόπτωχου ταμείου της ΜΚΟ ή της… ενορίας, ή των κρατικών επιδομάτων, που ταπεινώνουν τον δέκτη και διαφθείρουν τον δωρητή, αλλά πρέπει να είναι αγωνιστική, προτρέποντας τα δύο μέρη της αλληλέγγυας συνάντησης να αγωνίζονται για να εξαλείψουν τις αιτίες της προσφυγιάς, της φτώχειας, της ανεστιότητας και γενικά της ανάγκης.

Σ’ αυτόν τον αγώνα ανασυντίθεται το ταπεινωμένο πρόσωπο των ανθρώπων. Σ' αυτόν καλλιεργείται η συντροφικότητα, η αγάπη και η συλλογικότητα, συνιστώντας ένα σημείο αντίστασης στην ιδεολογική θέση του ατομικισμού (και της… ατομικής ευθύνης). Γιατί αυτό επιδιώκουν, να επικεντρωθούμε στον εαυτό μας, για να μας ξεμοναχιάσουν καθιστώντας μας ακίνδυνους για την εξουσία τους…


Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Βολιβία: Ο εμφύλιος της αριστεράς

 


[
 Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 26.01.24 ]


 «Η Βολιβία κατευθύνεται κατευθείαν προς τον γκρεμό» είναι ο τίτλος του editorial της Πέμπτης 25 Ιανουαρίου στη συντηρητική καθημερινή εφημερίδα Opinión. Από τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου, η χώρα αυτή των Άνδεων έχει σχεδόν παραλύσει από διαδηλωτές που αποκλείουν τους κεντρικούς δρόμους, ιδιαίτερα μεταξύ των δύο κύριων πόλεων της Βολιβίας, της Λα Παζ και της Σάντα Κρουζ ντε λα Σιέρα.

Πρόσωπο με πρόσωπο είναι οι δύο πρώην σύμμαχοι του MAS (Κίνημα προς το Σοσιαλισμό), ο πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες, και ο σημερινός αρχηγός του κράτους, Λουίς Αρσε, που είναι στην εξουσία από το 2020. Οι δύο άνδρες είναι πλέον άσπονδοι εχθροί. Και δεν υπάρχει φοβερότερο μίσος από αυτό των ομοίων όπως έλεγε ο Σαραμάνγκου.

Η αφορμή για τα μπλόκα είναι ότι η απόφαση των δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας καθώς και άλλων οργάνων της δικαιοσύνης (εχθρικών προς τον Μοράλες) που αποφάσισαν να παρατείνουν τις θητείες τους που κανονικά ολοκληρώνονταν το 2023. Ο Μοράλες προσάπτει στον τωρινό πρόεδρο Λουίς Άρσε, ότι εμπόδισε την υποψηφιότητά του με τη βοήθεια μελών του Κογκρέσου και δικαστών.

«Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στα σπίτια μας χωρίς τις παραιτήσεις τους (των δικαστών). Θέλουμε να γίνουν εκλογές δικαστών», είπε ο ηγέτης των διαδηλωτών Βισέντε Τσόκε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RKC από το μπλόκο στον νομό Κοτσαμπάμπα.

Θυμίζουμε ότι στη Βολιβία, ο επί μια 15ετία εκλεγμένος αριστερός πρόεδρος, Έβο Μοράλες, ανατράπηκε το 2019 από στρατιωτικό πραξικόπημα υποκινούμενο από την Ουάσινγκτον. Στη θέση του αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος, σε ένα άδειο κοινοβούλιο, η ηγέτιδα της δεξιάς αντιπολίτευσης. Ο Μοράλες εξορίσθηκε και διώχθηκε για δήθεν νοθεία στις εκλογές. Ο λαός της Βολιβίας όμως με επικεφαλής τους αυτόχθονες "Κόκκινους Πόντσος" (Ponchos Rojos) και την Ομοσπονδία Συλλόγων Γειτονιάς βγήκε στους δρόμους υποχρεώνοντας την πραξικοπηματία πρόεδρο να προκηρύξει εκλογές. Οι εκλογές έγιναν χωρίς τον αποκλεισμένο με δικαστική απόφαση Έβο Μοράλες. Το κόμμα του τελευταίου όμως με αρχηγό τον Λουίς Άρσε (υπουργό Οικονομίας του Μοράλες) νίκησε παρά τις διώξεις και την άγρια προπαγάνδα.

Τώρα Άρσε και Μοράλες συγκρούονται ενόψει των εκλογών του 2025. Οι οπαδοί του Μοράλες ζητούν να αρθεί η απόφαση παράτασης της θητείας των δικαστών (που αποκλείουν από τις εκλογές για μία ακόμη φορά τον Μοράλες).

Σε ανάρτησή του στο Χ ο Έβο Μοράλες γράφει: «Η Κυβέρνηση δεν θέλει δικαιοσύνη για το λαό, θέλει δικαιοσύνη υποταγμένη και υπαγόμενη στην εκτελεστική εξουσία για να μη σέβεται το Πολιτικό Σύνταγμα του Κράτους, τους κανόνες και την έγκριση διεθνών συμφωνιών από τη Νομοθετική Συνέλευση, όπως στην περίπτωση του λιθίου. Βρίσκεται ήδη στο δρόμο των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων, όπως έχει αποδείξει σε αρκετές περιπτώσεις. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ανακτήσουμε τη θεσμικότητα του Κράτους, για το καλό της δημοκρατίας, των φυσικών μας πόρων και της Πατρίδας. Η αυτοεπέκταση (της θητείας) των δικαστών δεν μπορεί να συνεχιστεί.»

Ο Μοράλες θέτει την ουσία του προβλήματος που είναι η εκμετάλλευση του λιθίου και του φυσικού αερίου της Βολιβίας.

Η Βολιβία έχει μεγάλα κοιτάσματα λιθίου που είναι απαραίτητο για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Επί κυβέρνησης Μοράλες η συμφωνία για την εξόρυξη με τις πολυεθνικές ακυρώθηκε και επιχειρήθηκε μια επαναδιαπραγμάτευση που θα άφηνε περισσότερα κέρδη στην τοπική κοινωνία ή που θα εθνικοποιούσε το σύνολο της βιομηχανίας λιθίου. Το ίδιο ισχύει και για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Η ενέργεια αυτή του Μοράλες σήμανε τον πόλεμο με τις πολυεθνικές, την Γερμανία και τις ΗΠΑ. Ακολούθησε το πραξικόπημα και η επακόλουθη εκπαραθύρωση του Μοράλες με τη σύμπραξη της δεξιάς αντιπολίτευσης, των μέσων ενημέρωσης, των δικαστών, του στρατού και της αστυνομίας.

Είχε προηγηθεί η φοβερή ομιλία του Μοράλες από το βήμα του ΟΗΕ ενώπιον του Ντόναλντ Τραμπ.

Ιδού ένα απόσπασμα:

«…Αδελφοί και αδελφές μου του Συμβουλίου Ασφαλείας,

Θέλουμε να ασχοληθούμε με τη Μέση Ανατολή, μια περιοχή πλούσια σε φυσικούς πόρους, η οποία καταστρέφεται από εισβολές, πολέμους και αδικαιολόγητη επιθετικότητα που συνεχίζουν να προκαλούν ταλαιπωρία στους λαούς. Σε αυτή την περιοχή του κόσμου έλαβαν χώρα οι πιο κραυγαλέες πράξεις επιθετικότητας του εικοστού πρώτου αιώνα.

Η πρώτη επίθεση είναι η παράνομη εισβολή στο Ιράκ (το 2003), με βάση το ψέμα ότι η χώρα διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής. Αυτή η εισβολή προκάλεσε πάνω από ένα εκατομμύριο θανάτους.

Η δεύτερη πράξη επιθετικότητας είναι η ανατροπή της κυβέρνησης της Λιβύης (το 2011), η οποία προκάλεσε δεκάδες χιλιάδες θανάτους, υποστηρίζοντας ότι ήταν ανθρωπιστική δράση. Η συνέπεια είναι σοβαρή πολιτική αστάθεια και ανθρωπιστική κρίση σε ολόκληρη τη βόρεια Αφρική.

Η τρίτη πράξη επιθέσεων που καταγγέλλω είναι ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, ο οποίος τα τελευταία οκτώ χρόνια έχει στοιχίσει τη ζωή περισσότερων από μισό εκατομμύριο ανθρώπων. Αυτός ο πόλεμος είναι το άμεσο αποτέλεσμα της ξένης επέμβασης και της χρηματοδότησης των ένοπλων ομάδων και των τρομοκρατικών οργανώσεων που έχουν αντιταχθεί στη συριακή κυβέρνηση.

Αδελφοί και αδελφές μου,

Τους τελευταίους μήνες, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέδειξαν για άλλη μια φορά την κυριαρχία της μη τήρησης του διεθνούς δικαίου, της πολυμέρειας και των αρχών και των σκοπών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Όποτε οι Ηνωμένες Πολιτείες εισβάλλουν σε έθνη, εκτοξεύουν πυραύλους ή χρηματοδοτούν πράξεις αλλαγής καθεστώτος, το κάνουν κρυπτόμενες πίσω από μια εκστρατεία προπαγάνδας που επαναλαμβάνει ακούραστα το ψέμα ότι ενεργούν για να επιτύχουν δικαιοσύνη, ελευθερία και δημοκρατίας, για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή για ανθρωπιστικούς λόγους.

Θέλω να δηλώσω ειλικρινά και ανοιχτά σε αυτό το Σώμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι προσομοίωση δημοκρατίας, καθώς χρηματοδοτούν πραξικοπήματα και δικτάτορες. Και απειλούν με στρατιωτική επέμβαση δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις…».

 Σήμερα, ο πλούτος της Βολιβίας είναι και πάλι το διακύβευμα. Μόνο που τώρα η αντιπαράθεση γίνεται εντός της αριστεράς… Μεταξύ μιας αφομοιωμένης από την εξουσία και το χρήμα «κυβερνώσας αριστερά» και της αριστεράς του δρόμου και των «από κάτω»…

Σήμερα όμως η αντιπαράθεση γίνεται μεταξύ της αριστεράς του δρόμου και των αυτόχθονων «από κάτω» και της εξωνημένης «κυβερνώσας αριστεράς»…

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Τύπος των πολυεθνικών παρουσιάζει τον Μοράλες ως αλαζόνα εκπρόσωπο των «καλλιεργητών κόκας»!

Για να δειχθεί ότι υπάρχουν πολλές μορφές «πραξικοπημάτων»…

*Φωτό αρχείου από το πραξικόπημα στην Βολιβία το 2019 και τον ξεσηκωμό των αυτοχθόνων


Η αλληλεγγύη στην Ιωάννα...

 


[
 Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 25.01.24 ]


Βλέπω την Ιωάννα, την εκπρόσωπο των εργαζομένων στην εφημερίδα, την συνεργάτιδα του Μίκη Θεοδωράκη, την μάνα του Αντώνη, την αγωνίστρια Ιωάννα Κολοβού να την σέρνουν οι σιδερόφρακτοι φύλακες των κορακιών έξω από το σπίτι της, στο δρόμο, στο αστυνομικό τμήμα, στην Ευελπίδων. Ο εισαγγελέας την κατηγορεί για «διατάραξη οικιακής ειρήνης», για διατάραξη της «ειρήνης» του κορακιού που υφάρπαξε νομοτύπως το πατρικό της σπίτι. Βλέπω να την σέρνουν σαν κοινό εγκληματία, να υφίσταται πριν καν δικαστεί τη διαδικασία της σκυλίσιας ταπείνωσης, όπως ο ήρωας του Κάφκα στην «Ασκανική αυλή». Γιατί η εξουσία εκτός από τους σιδερόφρακτους πραιτοριανούς της, έχει και τα μη ορατά μυστικά της όπλα, τη διαπόμπευση, τον εξευτελισμό, το τσάκισμα της αξιοπρέπειας.

Βλέπω το κουρασμένο πρόσωπο της Ιωάννας να φωτίζεται καθώς βλέπει τους αλληλέγγυους να φωνάζουν συνθήματα συμπαράστασης έξω από το δικαστήριο. Σηκώνει το χέρι ψηλά. Τα κομμάτια της ανατάσσονται και μπαίνει μπροστά στη διαδήλωση φωνάζοντας «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

Ναι, μόνο ο αγώνας είναι η λύση… μόνο η αγωνιστική αλληλεγγύη αποδιώχνει την ταπείνωση και ανασυνθέτει το τσακισμένο μας Πρόσωπο…  

Όχι, οι παραχωρήσεις σπιτιών δίκην ελεημοσύνης φιλόπτωχου ταμείου της ενορίας δεν είναι αλληλεγγύη. Την αλληλεγγύη δεν την «πουλάς» ούτε τη διακινείς στο μιντιακό σεργιάνι για επικοινωνιακούς λόγους, αντίθετα την προσφέρεις χωρίς να ταπεινώνεις τον δέκτη…

Αλληλεγγύη είναι να αγωνίζεσαι για να μην παίρνουν κανενός φτωχού το σπίτι, για να μην υπάρχουν κοράκια και νομότυποι τοκογλύφοι… αλλιώς γίνεσαι μέρος του μηχανισμού της ταπείνωσης της καφκική εξουσίας που μας κυβερνά...


Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Η απάντηση στον εκφασισμό...


[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 22.01.24 ]

Η Λόρι Άντερσον έλεγε (ΕφΣυν 7/22, Γιώργος Βουδικλάρης) ότι «Αυτό που είναι αληθινά παράξενο είναι πως στις ΗΠΑ πείθουν ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα -ή όχι και πολλά- πως είναι προς το συμφέρον τους να υπακούν, να γίνουν καλοί καπιταλιστές, καλοί χριστιανοί, να μην αμφισβητούν τίποτα…». Αυτό τώρα συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Πως συνέβη;
«Σκέπτομαι» έγραφε ο Νόρμαν Μέιλερ(Μάγισσα τέχνη) ότι «αυτή την πλούσια και ισχυρή χώρα (ΗΠΑ)… αυτή την εταιρική γη δίχως ενστικτώδη αντίδραση στην αισθητική που τώρα διέδιδε σε ολόκληρο τον κόσμο, τη χειρότερη εφαρμοσμένη αισθητική στην ιστορία του κόσμου… αυτή τη λαίμαργη δημοκρατία που κατέψυξε το φαΐ της προτού το κάψει... αυτή τη σαδιστικά επαναστατημένη Δημοκρατία που τις άρεσαν τα πέτσινα, τα σαδομαζοχιστικά... ναι, αυτή η Αμερική, η τρομοκρατημένη, κάλλιστα χρειαζόταν την τηλεόραση - είμαι εδώ για να σε νεκρώσω, το χρειάζεσαι!».
Και συμπλήρωνε: «...Ακόμη δεν είμαστε φασιστική χώρα, αλλά μπορεί να συμβεί σύντομα (...) Οι ΗΠΑ είναι ένας τόπος χυδαίος, φτηνός, άθλιος και πιστεύω πως ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι πρόθυμο να δεχθεί με φυσικό τρόπο το φασισμό»!
Ο Τραμπ επιστρέφει, ο Μιλέι στην Αργεντινή, ο Όρμπαν στην Ουγγαρία, η Μελόνι στην Ιταλία, ο Βίλντερς στην Ολλανδία, το Afd στη Γερμανία, παντού ο φασισμός προελαύνει με τις ψήφους αυτών που δεν έχουν τίποτα και τη βιοπολιτική. Ο φόβος γίνεται η κινητήρια αρχή της βιοπολιτικής: φόβος των μεταναστών, φόβος της εγκληματικότητας, φόβος της αποσταθεροποίησης, φόβος στην εργασία, τρομοκρατία μέσω των νέων ιών κ.ά.. Η ιδιότυπη αυτή τρομοκρατία συνιστά πλέον την ουσία της πολιτικής και υπηρετείται το ίδιο καλά τόσο από τις αυθεντίες του κυνισμού όσο και από τις αυθεντίες της μανιχαϊκής ηθικής και της «καθαρότητας», οι οποίες δημοκοπούν, κατασκευάζοντας σκιάχτρα. Τι προτείνουν όλοι αυτοί; Το μίσος. Η οπτική του μίσους για τους Άλλους, η καθαρότητα της φυλής, η υπεροχή της ράτσας και του έθνους.
Ποια μπορεί να είναι η απάντηση; Το έχουμε ξαναπεί, η ελπίδα βρίσκεται στην αλλαγή παραγωγικού μοντέλου και στην επανεύρεση της ουσίας της πολιτικής Πράξης καθώς και στον αγώνα για μια νέα σύνθεση: στη συμφιλίωση του ατόμου με την κοινότητα και την ξενότητα, γιατί το βασίλειο του ανθρώπου δεν είναι ο στενόχωρος και αγχωτικός χώρος του υπερφίαλου, άπληστου και κυνικού Εγώ, ούτε η αφηρημένη κυριαρχία μιας τρομοκρατικής και συγχρόνως τρομοκρατημένης συλλογικότητας, αλλά εκείνη η ενδιάμεση ζώνη του Εμείς όπου συνηθίζουν να λαμβάνουν χώρα η κατανόηση, η συμπόνια, η συμπάθεια, η αλληλεγγύη και η φιλία, είναι ο καθημερινός αγώνας μέσω του οποίου ανασυντίθεται το τσακισμένο μας Πρόσωπο, η αξιοπρέπειά μας…

Θα είναι ο Τραμπ δικτάτορας;

 


[
 Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 23.01.24 ]


Η πρώην βουλευτής του GOP Liz Cheney αποκαλεί τον Ντόναλντ Τραμπ στα απομνημονεύματά της τον «πιο επικίνδυνο άνθρωπο που κατοίκησε ποτέ στο Οβάλ Γραφείο». Ο νεοσυντηρητικός αναλυτής Ρόμπερτ Κέιγκαν έγραψε ένα εκτενές άρθρο στην Washington Post υποστηρίζοντας ότι μια δικτατορία Τραμπ είναι «ολοένα και πιο αναπόφευκτη». Το The Atlantic δημοσίευσε ένα ειδικό τεύχος αφιερωμένο σχεδόν εξ ολοκλήρου στην τρομερή προοπτική για την πιθανή δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο του Τραμπ. 

Η ρητορική του ίδιου του Τραμπ έχει τροφοδοτήσει αυτήν την αφήγηση, καθώς, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε τους πολιτικούς αντιπάλους του ως «παράσιτα» που πρέπει να εξοντωθούν, ενώ πρότεινε να πυροβολούνται οι κλέφτες και ότι οι μετανάστες «δηλητηριάζουν το αίμα της χώρας μας».

«Είναι σημαντικό να μην υπερεκτιμούμε την απειλή που αποτελεί ο Τραμπ για τη δημοκρατία, αλλά είναι επίσης σημαντικό να μην την υποτιμάμε», λέει ο Stephen Vladeck, καθηγητής στη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Στα μέσα Νοεμβρίου, ο Economist δημοσίευσε ένα κύριο άρθρο με τίτλο «Ο Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τον κόσμο το 2024», επικεντρωμένο σε μεγάλο βαθμό στην πιθανή επίδρασή του στα παγκόσμια γεγονότα.  

Στα τέλη Νοεμβρίου, το άρθρο του Κέηγκαν στην Post – με τίτλο «Μια δικτατορία Τραμπ είναι όλο και πιο αναπόφευκτη. Πρέπει να σταματήσουμε να προσποιούμαστε» – είχε τρομακτική επίδραση σε πολλούς Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους. 

Το επιστέγασμα όλων αυτών των δημοσιευμάτων αποτέλεσε το ειδικό τεύχος του The Atlantic με τίτλο «Αν νικήσει ο Τραμπ». 

Η ιδέα της «εκπαιδευτικής ατζέντας» του Τραμπ και η σύσταση «οργάνου πιστοποίησης» των «πατριωτικών αξιών» των εκπαιδευτικών (θυμίζουν τα δικά μας πιστοποιητικά φρονημάτων), προκάλεσε σοκ.

Το ίδιο ισχύει για την πρόθεση του Τραμπ να χρησιμοποιήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης για να εκδικηθεί τους εχθρούς του και τους εχθρούς των υποστηρικτών του, όπως εκείνων που έχουν διωχθεί για την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει δημόσια ότι εάν κερδίσει μια δεύτερη θητεία, σκοπεύει να διορίσει έναν «πραγματικό ειδικό εισαγγελέα» για να καταδιώξει τον Πρόεδρο Μπάιντεν και την οικογένειά του. 

Μια άλλη θέση του Τραμπ που ορισμένοι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε να είναι επιζήμια για τη δημοκρατία στις ΗΠΑ είναι η πιθανή εκτεταμένη χρήση ένστολων στρατιωτικών δυνάμεων για την επιβολή του νόμου στο εσωτερικό της χώρας. Στην Αϊόβα πέρυσι, ο Τραμπ είπε ότι δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον στρατό σε Δημοκρατικές πολιτείες και πόλεις όταν ήταν στην εξουσία, αλλά ότι αυτό δεν θα συμβεί σε δεύτερη θητεία. «Την επόμενη φορά, δεν περιμένω», είπε, υπονοώντας ότι μπορεί να στείλει στρατεύματα παρά τις αντιρρήσεις των τοπικών αρχών.

Μια άλλη εξαγγελία Τραμπ είναι το σχέδιο απόλυσης χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και αντικατάστασή τους με γνωστούς υποστηρικτές του Τραμπ σε μια προσπάθεια να εξαλειφθεί το υποτιθέμενο «βαθύ κράτος» των φιλελεύθερων υπηρεσιών. Ο παρουσιαστής του podcast Steve Bannon και άλλοι πρώην βοηθοί του Τραμπ έχουν κατηγορήσει εδώ και καιρό ότι το βαθύ κράτος εργάστηκε ενάντια στην πολιτική του Τραμπ κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρίας του. «Το μόνο πράγμα που μάθαμε στην κυβέρνηση Τραμπ ήταν ότι πρέπει να βάλουμε τους πατριώτες της Αμερικής παντού, από πάνω μέχρι κάτω», είπε πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας επί Τραμπ, στο podcast «War Room» του Bannon.*

Η ονομασία «Δωμάτιο Πολέμου» του podacast του ακροδεξιού Μπάνον, δείχνει τι πρόκειται να συμβεί στις ΗΠΑ σε μια δεύτερη προεδρική θητεία του Ντ. Τραμπ.

Αλλά ποιος στρέφεται εναντίον του Τραμπ σήμερα, αποκαλώντας τον δικτάτορα; Τα συστημικά μίντια όπως η Ουάσινγκτον Ποστ, οι Νιου Γιορκ Τάιμς, ο Εκονομιστ κ.ά.. Μόνο που οι επιθέσεις αυτές ενισχύουν τον δήθεν αντισυστημισμό του Τραμπ.

Όλα τα παραπάνω έχουν σημασία για το εσωτερικό, γιατί στο εξωτερικό η πολιτική των ΗΠΑ παραμένει η ίδια όποιος κι αν είναι ο πρόεδρος.

Αξίζει όμως να σημειώσουμε την επιδίωξη του Τραμπ από την πρώτη θητεία του στον Λευκό Οίκο να διαδώσει μέσω του Μπάνον τις θέσεις της ακροδεξιάς σε όλο τον κόσμο…

*https://www.csmonitor.com/USA/Politics/2024/0104/Talk-of-a-Trump-dictatorship-What-s-behind-the-fears


Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

Η ιδεολογία της σύγχρονης ακροδεξιάς

 


[
 Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 21.01.24 ]


Στην Ελλάδα το αναμενόμενο νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αποτέλεσε το έναυσμα για την εκδήλωση του «combat culturel» (του «πολιτιστικού αγώνα») των ακροδεξιών οπαδών της ταυτότητας του "πατρίς-θρησκεία-οικογένεια".

Οι ακροδεξιοί βρίσκονται σε… πόλεμο με αυτούς που θεωρούν «αρνητές» του ενός από τους βασικούς πυλώνες της ιδεολογίας τους, της παραδοσιακής ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ.

Το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό. Στις ΗΠΑ, ο Τραμπ επανέρχεται υποστηριζόμενος από τους ακροδεξιούς του Μπάνον. Στη Γαλλία οι ακροδεξιοί  «δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους καθώς βλέπουν τα θέματά τους να διαδίδονται από το (μιντιακό) γκρουπ Bolloré» (Le Monde). Παντού, ισχυροί μιντιακοί όμιλοι υποστηρίζουν τις ιδέες της ακροδεξιάς, με κάποιες εθνικές διαφοροποιήσεις. Υπάρχουν όμως κάποια γενικά χαρακτηριστικά που αφορούν:

Τη διάδοση από τα συστημικά μίντια των ιδεών της ακροδεξιάς: Πως λειτουργούν τα μίντια:

"Στις 15 Δεκεμβρίου 2023, μέρος των γαλλικών μέσων ενημέρωσης παθιάστηκε με μια επίθεση που συνέβη δύο μήνες νωρίτερα, στη Λυών: τον ξυλοδαρμό ενός εφήβου από δύο νεαρά κορίτσια της ίδιας ηλικίας. Γιατί αυτό το ξαφνικό εθνικό ενδιαφέρον, σε μια χώρα που καταγράφει, χρόνο με τον χρόνο, 2.000 θύματα σωματικής βίας κάθε μέρα;" αναρωτιέται ο ασυντάκτης της γαλλικής εφημερίδας Le Monde. "… η δράστης φορούσε χιτζάμπ", ήταν μουσουλμάνα είναι η απάντηση.

Ιδού πως αναπτύχθηκε η είδηση παρότι ήταν "μπαγιάτικη". Όπως αναφέρει η Le Monde: "Την προηγούμενη μέρα, ένας λογαριασμός στο X (πρώην τουίτερ) που ειδικεύεται σε βίαια βίντεο δημοσίευσε εικόνες της επίθεσης. Το βίνετο πήρε μία κορυφαία πλατφόρμα της φασιστικής σφαίρας, η Fdesouche, και από το Telegram, ένα κανάλι της ριζοσπαστικής ακροδεξιάς. Το CNews, στην ιστοσελίδα του, είναι το πρώτο μέσο που έκανε αναφορά το ίδιο βράδυ. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ένας δημοσιογράφος του περιοδικού Valeurs Acteurs δημοσίευσε τις πρώτες πληροφορίες από αστυνομική πηγή…(σ.σ. έτσι βεβαιώθηκε το «αληθές» της είδησης)…". Ακολούθησαν οι ακροδεξιοί πελταστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Le Monde). Έτσι, η προ διμήνου επίθεση έγινε θέμα της ημέρας και η ισλαμοφοβία χτύπησε κόκκινο!

Αλλά ποια είναι τα γενικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης ακροδεξιάς;

Στη γνωστή λίστα του με τα στοιχεία του φασισμού, ο Umberto Eco γράφει: «το φασιστικό παιχνίδι μπορεί να παιχτεί με πολλές μορφές», γιατί ο φασισμός είναι «ένα κολάζ… μια κυψέλη αντιφάσεων».

Ο ««combat culturel»» των ακροδεξιών λοιπόν, περιλαμβάνει:

Θέματα ταυτότητας που αφορούν στην ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ και τα «φύλα». Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Αργεντινής Μιλέι ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει το υπουργείο γυναικών, φύλλου και διαφορετικότητας και ότι θα διεξάγει ένα «πολιτιστικό πόλεμο ενάντια στο φεμινισμό και το σοσιαλισμό». Ο ακροδεξιός Βίλντερς στην Ολλανδία επιδιώκει να «σταματήσει την εργασία των τοπικών κυβερνήσεων πάνω σε ζητήματα φύλου, κλιματικής τρέλας και της διαφορετικότητας».

 Απέναντι στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, οι ακροδεξιοί προβάλουν την υπεράσπιση της «διαφορετικότητας των ετερόφυλων που βάλλεται» και των «δικαιωμάτων των στρέιτ». Απέναντι στις γυναικείες κατακτήσεις θέτουν την «υπεράσπιση της οικογένειας». Η ισλαμοφοβία και ο ρατσισμός αποκαλούνται «υπεράσπιση του δυτικού τρόπου ζωής και του δυτικού χριστιανικού πολιτισμού».  

Ένα εξέχον μέλος του ακροδεξιού ταυτοτικού Κινήματος, ο Αυστριακός Μάρτιν Σέλνερ, αναφέρθηκε στο στόχο για απελάσεις εκατομμυρίων μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων με γερμανική υπηκοότητα.

Οι ακροδεξιοί επινοούν έναν κόσμο πολλαπλών επικείμενων απειλών για να υποστηρίξουν την αυταρχική διακυβέρνηση και τη λογοκρισία.

Η αντίθεσή τους στα «φύλα», δηλαδή στα κινήματα των Γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας συνοδεύεται από μία αντιμεταναστευτική οργή και τη διασπορά του φόβου. Φόβος για τις φεμινίστριες, φόβος για τους ομοφυλόφιλους, φόβος για τους μουσουλμάνους, φόβος όλων εναντίον όλων. Γι' αυτό ο συνδετικός ιστός στην κοινωνία των ακροδεξιών είναι ο φόβος. Οι μετανάστες, οι ομοφυλόφιλοι, οι μουσουλμάνοι, οι ακτιβίστριες, είναι «εισβολείς», είναι ένα εισερχόμενο «κακό», ένας εποικιστής που πρέπει να αποβληθεί από το "σώμα". Ο Σουνάκ στο Ηνωμένο Βασίλειο απελαύνει τους αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα! 

Οι ακροδεξιοί ενθαρρύνουν τις κρατικές εξουσίες να παρεμβαίνουν στην εκπαίδευση, στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και προγράμματα, να λογοκρίνουν τα καλλιτεχνικά και τηλεοπτικά προγράμματα, να απαγορεύουν στις γυναίκες (τις αβλώσεις) και στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα τα νόμιμα δικαιώματά τους, να τα αποκλείουν από δημόσιους χώρους (Πολωνία), να υπονομεύουν την αναπαραγωγική ελευθερία και τον αγώνα κατά της βίας εναντίον των γυναικών (σύγκρουση στην Ελλάδα ακόμα και για τον όρο γυναικοκτονία) κ.ά.. Απειλούν με βία εκείνους/ες, που έχουν χαρακτηριστεί δαιμονικές δυνάμεις (φεμινίστριες, μέλη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, μουσουλμάνους κ.ά.) και των οποίων η καταστολή ή η απέλαση υπόσχεται την προστασία του έθνους! Ο φόνος του Λουκμάν ήταν η κατάληξη της της σχετικής ιδεολογικής προετοιμασίας των δραστών από την Χρυσή Αυγή.

Δεν είναι τυχαίο ότι το μέγεθος της ισλαμοφοβίας της ακροδεξιάς είναι τέτοιο που λησμόνησε τον παραδοσιακό αντισημιτισμό της και στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ και ενάντια στους φτωχούς μουσουλμάνους της Παλαιστίνης.  

Μια άλλη διάστασης της ακροδεξιάς ιδεολογίας είναι η συνωμοσιολογία. Η κλιματική κρίση θεωρείται «κομμουνιστικό ψέμα»! Ο Τραμπ την έχει αμφισβητήσει ανοιχτά, το ίδιο και ο νέος ακροδεξιός πρόεδρος της Αργεντινής. Μια παραλλαγή της παραπάνω θέσης από διάφορα ακροδεξιά κόμματα είναι ότι για το περιβάλλον ευθύνονται οι μετανάστες! (το ακούσαμε και στην Ελλάδα για την πυρκαγιά στον Έβρο)

Οι θεωρίες συνομωσίας γιγαντώθηκαν την περίοδο της πανδημίας, όταν η ακροδεξιά ανέπτυξε το αντιεμβολιαστικό κίνημα, παρουσιάζοντας ένα «αντιστασιακό» και δήθεν αντισυστημικό πρόσωπο τοποθετούμενη ενάντια στις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες σε σύζευξη με τον ρατσισμό ενάντια στους κινέζους (Τραμπ).  

Η ακροδεξιά επιχειρεί να οικειοποιηθεί έννοιες, σύμβολα και παραδόσεις της Αριστεράς, όπως η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στο σύστημα και την εξουσία, παρουσιάζοντας πολλές φορές ένα αντιιμπεριαλιστικό και αντιαποικιακό πρόσωπο.  «Βρισκόμαστε υπό κατοχή – δεν φοβάμαι καθόλου τη λέξη, μιλάω συχνά για τη δεύτερη κατοχή… Ακολουθούμε την παράδοση όλων των αντιαποικιακών αγώνων» λέει ένας ακροδεξιός.

Ο αντισυστημισμός αυτός αλιεύει από το χώρο της πολυδιασπασμένης και εν πολλοίς αφομοιωμένης Αριστεράς και των εξωνημένων εργατικών συνδικάτων (δες ΓΣΕΕ). Δεν είναι τυχαίο ότι τα συστημικά μίντια διαδίδουν την προπαγάνδα της ακροδεξιάς τονίζοντας τον δήθεν αντικαθεστωτισμό της, καθώς αυτός βρίσκει απήχηση σε ευρύτατα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία.

Στον λόγο της σύγχρονης Ακροδεξιάς είναι κεντρικός ο ρόλος της “ταυτότητας του ατόμου”. Όχι στη ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ, Ναι στον ΑΤΟΜΙΚΙΣΜΟ. Ο καθένας για τον εαυτό του. Οι αξίες που προβάλλονται σαν κορυφαίες είναι ένα μείγμα ατομικισμού, οικονομικού νεοφιλελευθερισμού και παραδοσιακών συντηρητικών αξιών.  Στον καιρό της πανδημίας δεν γινόταν αναφορά στα συλλογικά δικαιώματα στην υγεία αλλά μόνο στις προσωπικές επιλογές, στην ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ. Στο οικονομικό πεδίο ομοίως, προωθείται ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός, το ατομικό κυνήγι βελτίωσης των συνθηκών ζωής, η προσωπική ανέλιξη με κάθε τρόπο και κάθε μέσο, χωρίς καμία αναφορά σε συλλογικές διεκδικήσεις. Στο πεδίο του ατομικισμού ακυρώνονται όλες οι αντισυστημικές «κορώνες» της ακροδεξιάς...

Γι' αυτό σήμερα η ιδεολογία της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας είναι βαθιά αντιφασιστική...

* Ένα άλλο χαρακτηριστικό της ακροδεξιάς είναι η στήριξη του του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους.  Μέχρι πρόσφατα η αντίθεση απέναντι στους «Εβραίους» αποτελούσε ταυτοτικό στοιχείο για τους ακροδεξιούς, ενώ σήμερα προτείνουν ακόμη και την εξορία των Παλαιστινίων από τη Γάζα. Η ισλαμοφοβία υπερκέρασε τον αντισημιτισμό…

**Φωτογραφία αρχείου: Ο δολοφονημένος από τους χρυσαυγίτες, Λουκμάν.


Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

Η ιδεολογική σημασία της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων

[ ARTI news / Ελλάδα / 16.01.24 ]


«Αν διαχωριστεί η γνώση από την κριτική σκέψη τότε ο άνθρωπος κινδυνεύει να γίνει δούλος των τεχνικών δημιουργημάτων του.» έλεγε η φιλόσοφος Χάνα Άρεντ. Η θέση αυτή είναι κρίσιμη την εποχή της Τεχνικής Νοημοσύνης. Και γι’ αυτό, η ολιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην  εκπαίδευση και η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων αποκτά τεράστια σημασία για την προοπτική της ελληνικής κοινωνίας.

«Η όλη φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι η σύνδεση εκπαίδευσης και αγοράς. Αλλά από τη στιγμή που το κριτήριο της γνώσης θα είναι συνδεδεμένο μόνο με την αγορά, τότε θα αποκτήσει χρησιμοθηρικό χαρακτήρα και θα απολέσει το κριτικό της στοιχείο. Γιατί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν θα είναι «Μη Κερδοσκοπικά» όπως διατείνεται η κυβέρνηση. Οι επιχειρηματίες που θα εμπλακούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα την αντιμετωπίσουν ως καπιταλιστικό εμπόρευμα με σκοπό την επίτευξη κέρδους. Οι επιπτώσεις της νέας κατάστασης η κάθετη πτώση του επιπέδου σπουδών για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι: ποιος ενδιαφέρεται σήμερα για την παιδεία και συγκεκριμένα για την ανώτατη παιδεία; Όσο αναφορά την τελευταία η άποψη που επικρατεί είναι «όσα ήταν να μάθουμε τα μάθαμε, τώρα το ζητούμενο είναι οι εφαρμογές των γνώσεων που έχουν ήδη αποκτηθεί». Και ο δεύτερος λόγος είναι: οι ιδιώτες δεν θα ιδρύσουν ιατρικές σχολές, ούτε πολυτεχνεία λόγω του μεγάλου κόστους που απαιτούν.

Συνέπεια πρώτη: πολλά και στη συνέχεια όλα τα τμήματα σπουδών ΑΕΙ στις επαρχιακές πόλεις θα κλείσουν και οι εργαζόμενοι σε αυτά θα απολυθούν. Οι περισσότεροι διδάσκοντες δεν είναι μόνιμοι και οι μόνιμοι δεν είναι ισόβιοι.

Συνέπεια δεύτερη: Όσοι δεν μπήκαν σε ΑΕΙ της Ελλάδας θα μπορούν να εγγραφούν τώρα καθώς και όσοι δεν κατάφεραν λόγω βαθμολογίας να εισαχθούν στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Συνέπεια τρίτη: όλοι αυτοί ενώ μέχρι τώρα δεν πλήρωναν από εδώ και πέρα θα πληρώνουν δίδακτρα αρκετά υψηλά. Με εξαίρεση τους πλούσιους οι οποίοι μπορεί να πλήρωναν και στην Αγγλία ή στις ΗΠΑ. Εφεξής η θέση των δημοσίων πανεπιστημίων θα είναι δεινή, διότι η κυβέρνηση δεν προάγει μόνο την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά και τη λεγόμενη ¨οικονομική αυτοτέλεια¨ των δημοσίων ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το δημόσιο θα δίνει στα δημόσια ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ελάχιστα για τους μισθούς των διδασκόντων και διοικητικών υπαλλήλων, προτρέποντάς τους τα υπόλοιπα να τα βρουν στην αγορά προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στις επιχειρήσεις. Ακόμη και αν το κάνουν, πράγμα που θα σημαίνει ότι αποκλίνουν από το σκοπό τους που είναι η επιστημονική έρευνα και η μετάδοσή της, δεν θα βρουν ποτέ αυτούς τους πόρους που τους λείπουν. Και αυτό γιατί κανένας επιχειρηματίας δε θα πληρώσει μια γνώση που είναι ίσως αύριο, μεθαύριο χρήσιμη για την επιχείρηση. Οι επιχειρήσεις πληρώνουν μόνο για πράγματα τα οποία μπορούν να εκμεταλλευθούν επικερδώς σήμερα Η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα σημάνει, τουλάχιστον όσο αφορά την ανώτατη παιδεία ως δημόσιο αγαθό, την ιδιωτικοποίηση του δημοσίου Πανεπιστημίου καθώς και τη μετατροπή του σε επιχειρηματικό πανεπιστήμιο. Ακόμη και όταν τα δημόσια Πανεπιστήμια επιβάλλουν δίδακτρα, πολλά τμήματα σπουδών που δεν θα πληρούν τα κριτήρια του επιχειρηματικού Πανεπιστημίου, που δεν θα φέρνουν δηλαδή χρήματα (και) από την αγορά θα αρχίσουν σιγά σιγά να συρρικνώνονται και να κλείνουν. Για το κεφάλαιο η ανώτατη εκπαίδευση είναι πλέον μια αγορά παροχής υπηρεσιών, όπως η δημόσια υγεία και η κοινωνική ασφάλιση. Μέχρι πρότινος η δημόσια υγεία, η κοινωνική ασφάλιση και η ανώτατη παιδεία ήταν δημόσια αγαθά. Τώρα πλέον το κεφάλαιο τα μετατρέπει με τη βοήθεια του κράτους σε καπιταλιστικά εμπορεύματα, δηλ σε υπηρεσίες, τις οποίες δεν προσφέρει ως δημόσια αγαθά το κράτος, αλλά τις προσφέρουν τώρα πλέον ως εμπορεύματα οι επιχειρηματίες με σκοπό την επίτευξη κέρδους.

 Το δημόσιο Πανεπιστήμιο αντιμετωπίζει την πολιτική εγκατάλειψης και τις μεγάλες θεσμικές παρεμβάσεις με τις οποίες οι πανεπιστημιακές σπουδές εκφυλίζονται σε υπηρεσίες κατάρτισης και εμπορευματοποιούνται (απαιτώντας «διασφάλιση ποιότητας» δηλαδή, τυποποίηση, πιστοποίηση και σήμα ποιότητας), ενώ οι φοιτητές αντιμετωπίζονται ως «πελάτες», σύμφωνα με τη «Διαδικασία της Μπολόνια».

Επομένως, τόσο η ιδεολογία όσο και το περιεχόμενο και το επίπεδο της γνωσιακής διαδικασίας καθορίζονται σε κάθε περίπτωση από τις συγκεκριμένες κοινωνικές (πρωτίστως) και (επακόλουθα) τεχνικές απαιτήσεις της εργασιακής (δηλαδή ταξικής) θέσης που θα καταλάβουν οι εκπαιδευόμενοι. Από την άποψη των παραπάνω αναλυτικών παραδοχών μπορεί να υποστηριχτεί και ότι: η γνωσιακή διαδικασία εντός του καπιταλισμού, όντας προσδιορισμένη από την ιδιαίτερη θέση των ταξικών φορέων στη διαδικασία της καπιταλιστικής αναπαραγωγής είναι διαδικασία αναπαραγωγική-κατανεμητική «σύμφωνα με τις απαιτήσεις της διευρυμένης αναπαραγωγής του καπιταλιστικού κοινωνικού καταμερισμού εργασίας» και ταυτόχρονα ως τέτοια διαδικασία (αναπαραγωγική-κατανεμητική) είναι αναγκαία ιδεολογική…»

 

*Απόσπασμα: https://elocus.lib.uoc.gr//dlib/a/2/6/attached-metadata-dlib-1332141083-192842-30033/Elocus2013_20120209_Mpormpoudaki_Evaggelia_Mc.PDF


«Εθνογένεση» και εξάρτηση...

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ήπειρος / 16.01.24 ]


 Με την ευκαιρία των ημερών αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την ελληνική «εθνογένεση». Βασική αναφορά μας θα είναι το βιβλίο του  Παναγιώτη Νούτσου: «Νεοελληνικός Διαφωτισμός-Τα όρια της διακινδύνευσης»(Ελληνικά Γράμματα) και μία ομιλία του Κ. Καραπάνου το 1869!

Ο Π. Νούτσος αναφέρει τον Ρήγα και τη διάκριση του «λαού», που είναι «όλοι οι κάτοικοι του Βασιλείου τούτου χωρίς εξαίρεσιν θρησκείας, διαλέκτου…», από τους πλούσιους και τους προεστούς που είναι οι στυλοβάτες του παλαιού καθεστώτος (Νούτσος, σ. 437). Γι’ αυτό ο Ρήγας μιλούσε για την ανάγκη ελευθέρωσης (άρα υπήρχε κοινή καταπίεση) Ελλήνων, Βούλγαρων, Αλβανών, Βλάχων, Αρμένηδων, αλλά και Τούρκων, καθώς όλοι «στενάζουν υπό την δυσφορωτάτην τυραννίαν του Οθωμανικού βδελυροτάτου δεσποτισμού» (σ. 438).

Συνεπώς, το σύστημα του Οθωμανικού δεσποτισμού ήταν πολυεθνικό, για την ακρίβεια «πολυθρησκευτικό» στη βάση της οργάνωσης των «μιλέτ», αντιστοιχώντας σε μία πολυθρησκευτική κορυφή που είχε τη δική της ιεραρχία (πρώτοι οι Οθωμανοί μουσουλμάνοι αλλά και με τη συμμετοχή άλλων Οθωμανών υπηκόων διαφόρων θρησκευτικών ομάδων, όπως οι Έλληνες διερμηνείς, οσποδάροι, υφυπουργοί Εξωτερικών κ.ά.. Σημειώνουμε ότι τα αξιώματα «αγοράζονταν»).

Άρα υπήρχε διάκριση της πολυθρησκευτικής και πολυεθνικής άρχουσας τάξης και ενός πολυθρησκευτικού και πολυεθνικού «λαού», που συμπεριλάμβανε και τους φτωχούς Τούρκους. Ιστορικά σημειώνονται πολλές περιπτώσεις οικονομικής καταπίεσης (φορολογίας και διώξεων) φτωχών Τούρκων, μπέηδων κ.ά.

Αυτό είναι το ένα θέμα. Το άλλο είναι ο τρόπος «γένεσης» του νεοελληνικού έθνους. Εδώ το βιβλίο του Π. Νούτσου είναι εξαντλητικό, καθώς σ’ αυτό το σημείο έχουν δημιουργηθεί σφοδρές αντιθέσεις των μελετητών. Αν κάνουμε τη διάκριση μεταξύ του έξωθεν και ένδοθεν «βλέμματος» θα διαπιστώσουμε πως οι αντιθέσεις περισσότερο προκαλούνται στη δεύτερη περίπτωση, από τον τρόπο δηλαδή που εμείς οι ίδιοι «βλέπουμε» τον εαυτό μας, την εθνική μας ταυτότητα.

Σχετικά με τους «έξω» (Λοκ, Χέγκελ και όλοι οι Ευρωπαίοι) πλην των Φαλμεράγιερ και Τόυνμπη, όλοι αναγνωρίζουν το δικαίωμα των «Ελλήνων χριστιανών» ως «απογόνων των παλιών κατόχων εκείνης της χώρας» να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό (Λοκ, 1690). Οι «Έλληνες δεν παύουν να είναι σε κατάσταση κατακτημένης χώρας» που νομιμοποιεί την «ελληνικήν εξέγερσιν» εναντίον του κατακτητή (Χέγκελ, 1824, Νούτσος). Για τους «δυτικούς» το θέμα ήταν απλό, όχι όμως για απλούς λόγους, αλλά στο πλαίσιο της «διάλυσης» της Οθωμανικής αυτοκρατορίας (δες και το βιβλίο της Μυστακίδου «ένδοξη δουλεία»).

Το ένδον «βλέμμα» διαφοροποιείται σχετικά με τον τρόπο της νεοελληνικής «εθνογένεσης». Σύμφωνα με τον Σβορώνο ο χαρακτήρας μιας κοινωνίας εμφαίνεται στο «είδος της ιστορίας που γράφει». Τι ιστορία γράψαμε οι νεοέλληνες; Ο ίδιος ο Σβορώνος αναφέρεται στις περιπέτειες της «ιδιότυπης» ελληνικής κοινωνίας «χωρίς να αγνοήσει» τις προσπάθειες της «διανόησής της για την αποσαφήνιση και την απομυθοποίηση των στοιχείων που συνιστούν τον πραγματικό νεοελληνικό πολιτισμό, τοποθετημένο στο σύνολο του ευρωπαϊκού πνεύματος όπου και ανήκει» (1976).

Άρα έχουμε τους «μύθους», που είναι αναγκαίοι στην προσπάθεια διαμόρφωσης εθνικής συνείδησης (σύμφωνα με την «υποκειμενική» προσέγγιση-συγκρητισμός- η επιλεκτική αμνησία, η λήθη και περισσότερο το «ιστορικό σφάλμα» συνιστούν ουσιώδεις παράγοντες στη δημιουργία ενός έθνους, γι’ αυτό η πρόοδος των ιστορικών μελετών «συνεπάγεται κινδύνους για τη nationalite, Νούτσος 2002).

Η διαμόρφωση της εθνικής ταυτότητας απαιτεί τη «συνέργεια πολλών παραγόντων» σύμφωνα με το Ν. Πουλαντζά. Ή όπως έγραφε ο Π. Κονδύλης: «Δεν μπορεί να υπάρξει μέθοδος ικανή να προβλέψει όλες τις συγκεκριμένες περιπτώσεις και συνάμα να συνδέσει ρητά τη διερεύνησή τους με τον εκάστοτε κανόνα». Με άλλα λόγια το συγκεκριμένο δεν μπορεί να υπαχθεί σε κανόνες καθώς είναι η «σύνοψη πολλών καθορισμών». Σε κάθε περίπτωση, η διαμόρφωση μιας νέας εθνικής ταυτότητας έχει ανάγκη την επιστροφή στην παράδοση. Αυτή η «επιστροφή» δεν γίνεται χωρίς όρους. Επιστρέφοντας στην παράδοση, συγχρόνως την επινοούμε καθώς δεν την «βλέπουμε» μόνο υπό μία διαχρονική οπτική αλλά και με βάση τις συγχρονικές μας ανάγκες. Άρα υπάρχει ένας «αναστοχασμός», καθώς οι ανάγκες ποικίλλουν, και επιπλέον δεν είναι ενιαίες στους «πάνω» και στους «κάτω».

Έτσι, στην Ελλάδα έχουμε μία «λόγια» και μία «λαϊκή» παράδοση. Η «λόγια» είναι έντονα επηρεασμένη από τον ευρωπαϊκό διαφωτισμό και ίσως τις γεωπολιτικές των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων (Ρενιέρης: να γίνει η Ελλάδα «εκ νέου ο αρχηγός της Δύσεως εις την ηθικήν της Ανατολής κατάκτησιν και ανάπλασιν»), ενώ η «λαϊκή» είναι επηρεασμένη από την Ανατολή (μέσω της πολιτισμικής όσμωσης που επιτελείται στο εσωτερικό της αυτοκρατορίας). Η επιρροή της «λαϊκής» παράδοσης από την Ανατολή χαρακτηρίζεται από τους λόγιους «διαφθορά ηθών και χαρακτήρος» που τους πρέπει «επανόρθωσις» (Ανώνυμος, Νούτσος 157)! Το ίδιο έλεγε και ο Κοραής όταν μιλούσε για οικονομική και πνευματική αφύπνιση λόγω της διαφθοράς των ηθών από την κατάκτηση. Παρόλα αυτά ο Κοραής μιλούσε για μία καταφατική αντιμετώπιση και όχι άρνηση της Ανατολής. Όμως, η Ανατολή (ταυτισμένη, όχι με την Οθωμανική αυτοκρατορία αλλά με τους Τούρκους) απωθήθηκε συνολικά ως «διαφθορά» και 400 χρόνια ιστορικού βίου αντιμετωπίζονται ως μια «μαύρη τρύπα» της ιστορίας. Γι’ αυτό ο Ελύτης μίλησε για τους «τολμητίες» που ενδιαφέρθηκαν για τις παραμελημένες «αξίες της Ανατολής» (σ. 213, «γενιά του ’30).

Τι εννοούσαν, λοιπόν, οι λόγιοι όταν μιλούσαν για διαφθορά; Εδώ υπεισέρχεται η σύγκρουση της εκκοσμίκευσης -ευρωπαϊκός Διαφωτισμός- με τη θρησκευτική  δαιμονοπληξία της Ανατολής (Σύμφωνα με τον Μοισιόδακα -1780- εκτυλίσσεται «πολεμοπανήγυρις των προλήψεων, όπου οι ιδιώται αγοράζουσι παρά των σοφών και όπου οι σοφοί δανείζονται παρά των ιδιωτών»). Η σύγκρουση αυτή οδήγησε στη διευθέτηση μέσω της «διπλής αλήθειας», σύμφωνα με το χριστιανικό μύθο των «δύο μαχαιρών»: της πνευματικής και της κοσμικής εξουσίας. Η εκκοσμίκευση όμως δημιουργούσε ανασφάλεια καθώς συνυφαίνονταν με την ατομικότητα, ένα άτομο που εγκλείεται στον εαυτό του, στο ιδιωτικό του συμφέρον των πολλαπλασιαζόμενων ανταλλακτικών αξιών, συγκρουόμενο με την κοινότητα και τον βιωματικό πολιτισμό των κοινών «αξιών χρήσης» της Ανατολής. Δεν είναι τυχαίο ότι η ατομικότητα δεν μπόρεσε ποτέ να νομιμοποιηθεί στην Ελλάδα ως ηθικότητα, κι αυτό για κάποιους συνιστά μία εκκρεμότητα που καθορίζει την ελληνική καθυστέρηση έναντι της ευρωπαϊκής νεωτερικότητας.

Ο Ευρωπαϊκός διαφωτισμός θα διαχωρίσει τη φύση από τον πολιτισμό (κάτι που επικρίνει ο Νούτσος), μετασχηματίζοντας την κοινωνία σε μία αφαίρεση που τίθεται απέναντι στο άτομο (δες και Κώστα Παπαϊωάννου). Αντίθετα, η «λαϊκή παράδοση» θα εμμένει στη στενή σύνδεση ανθρώπου και φύσης (λογιζόμενη γενικώς ως δαιμονοπληξία από τους λόγιους). Ανάμεσα στους λογίους (δυτικόφρονες) και του λαϊκούς (ανατολίτες) υπάρχουν, ακόμη, και όσοι αισθάνονται «ανατολίτες» με δυτικό τρόπο!

Όμως γιατί η σύγκρουση; Τι συμφέροντα διακυβεύονταν; Αυτό είναι εμφανές από τους θεσμούς και τους παράγοντες –ενδογενείς και εξωγενείς- που ενεπλάκησαν στη διαμάχη (Εκκλησία, νεοσύστατο Κράτος-πανεπιστήμιο, σύνθεση και εσωτερικές αντιθέσεις άρχουσας τάξης-πολυμορφικοί αστοί-, συν τα συμφέροντα ευρωπαϊκών δυνάμεων-εξάρτηση κ.ά.).

Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι πώς τα υποκείμενα βιώνουν τη συντελούμενη εθνογένεση, συγκροτώντας την ταυτότητά τους (φαντασιακή κοινότητα) και συνακόλουθα πως βιώνουν τη σύγκρουση, πως βλέπουν τους εαυτούς τους και τους άλλους.

Οι «πάνω» και οι «κάτω»     

Στην πόλη, στην αστική κοινωνία της Αθήνας του τέλους του 19ου αιώνα, ο κοινωνικός διαχωρισμός δεν έχει τους ενδιάμεσους, τη μεσαία –δεύτερη- τάξη (τους τσιπλάκηδες), αλλά μόνο δύο τάξεις. Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στα αθηναϊκά του διηγήματα περιγράφει «το βίο των παραριγμένων (σ.σ. των αποκλεισμένων, των «κάτω») της κοινωνίας του Άστεως». «Εις τας Αθήνας, ως γνωστόν, η πρώτη Ανάστασις είναι για τις κυράδες, η Δευτέρα (σ.σ. Κυριακή απόγευμα) για τις δούλες…».

 Οι «Πάνω» έρχονται στην Ελλάδα από τις παροικίες, κουβαλώντας στη σκευή τους και τις κοινωνικές τους διαστρωματώσεις και συνήθειες: «Η κλίμακα της παροικιακής διαστρωματικής σύνθεσης άρχιζε από τον μεγαλοτσιφλικά-μεγαλέμπορα, το βιομήχανο και τραπεζίτη και κατέληγε στο μικρομπακάλη». Ακολουθούσαν οι «υπηρέτες» (τα «δουλικά»), τους οποίους επιχείρησε αρχικά να οργανώσει ο Μαρίνος Αντύπας. Ο πάροικος του 19ου αιώνα ήταν ένας πολυμορφικός αστός (έμπορος, μεσίτης, τραπεζίτης, τσιφλικάς, ακόμα και παραγωγός-βιομήχανος).

«Για τον πάροικο η Μεγάλη Ιδέα ήταν λιγότερο συνδεδεμένη με την απελευθέρωση και περισσότερο με την επέκταση του ελληνισμού». «…Η ανάγκη της προβολής και της επιβολής της παροικιακής ιδεολογίας για "το μεγάλο ιστορικό προορισμό’’ της, διαμόρφωνε καταλυτικά και τον ψυχισμό του πάροικου "εθνικού ευεργέτη’’, που τον έκανε να διαθέτει ένα μέρος της περιουσίας του για πολιτισμικά κοινωφελή έργα στην Ελλάδα και στις παροικίες».

Ο Κ. Καβάφης και ο Γ. Σκληρός διαφοροποιούνται από την παροικιακή ιδεολογία του «μικρού λευκού» που θέλει να γίνει «μεγάλος» (με την μετατροπή της Ελλάδας σε Μεγάλη, δηλαδή σε Αποικιοκρατική Μητρόπολη). Οι Καβάφης και Σκληρός στρέφονται κατά των Βρετανών και υπέρ των αποικιοκρατούμενων «βαρβάρων». Ως γνωστόν ο Τρικούπης βοήθησε τους Άγγλους στον αποκλεισμό της Αιγύπτου όταν εξεγέρθηκε ο Αραμπή πασάς…

Τελικά, ο «μικρός λευκός» των ελληνικών παροικιών δεν θα γίνει ποτέ «μεγάλος». Απλά θα γίνει ο ενδιάμεσος των «μεγάλων αποικιοκρατικών» δυνάμεων με τον ελληνικό λαό στο πλαίσιο της «εξάρτησης» της χώρας, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα…


Πίνουμε μολυσμένο νερό

Δύο διαφορετικά δημοσιεύματα, ένα στη Γαλλία (Le Monde*) και ένα στην Ελλάδα (Ρeporters united**) αναφέρονται στη μαζική μόλυνση ανθρώπων κα...