Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

ΔΙΩΚΤΕΣ

Bloger-άδες
Είμαι ένας από τους κατόχους ιστολογίων (gpapaso.blogspot.com). Παλιότερα, ήμουν «ραδιοπειρατής» (Τσε). Τότε, οι διώκτες μας ήταν περισσότερο οι «οικοπεδάδες» (φως, νερό, τηλέφωνο-οικόπεδα στο Λουτράκι). Το φαινόμενο επαναλαμβάνεται, σήμερα, στο διαδίκτυο. Κάποιοι, οι πολλοί, κυρίως νέοι, αντιμετωπίζουν το ιντερνετ ως τόπο επικοινωνίας. Κάποιοι, ίσως να προσπαθήσουν, όπως παλιά, να βγάλουν χρήματα. Αλλά αυτοί είναι μία ελάχιστη μειοψηφία στο διαδίκτυο. Γενικά, στο χώρο των ιστολογίων, όπως έγραφα παλιά, φύονται όλα τα λουλούδια: Ειδήσεις αφιλτράριστες, σχόλια εμβριθή, σχόλια υβριστικά, αναλύσεις ουσιώδεις αλλά και ρηχές, αποκαλύψεις, πλήρης ελευθερία της έκφρασης. Όλοι εδώ έχουν τη δυνατότητα να πουν, να εκφραστούν, να τοποθετηθούν. Ένα απέραντο ηλεκτρονικό καφενείο. Κανόνες δεν υφίστανται, ή μάλλον οι κανόνες εξαρτώνται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες. Οι ίδιοι μιλούν για «αναρχία» αλλά και η αναρχία έχει τους κανόνες της, αφού δεν δέχεται αρχές και εξουσίες. Οι ίδιοι δοξάζουν την εξισωτική «ανωνυμία» και καλά κάνουν, αλλά αρνούνται και την ευθύνη της επωνυμίας. Οι περισσότεροι είναι προς το παρόν ανιδιοτελείς και έχουν στόχο την ελεύθερη ενημέρωση. Ναι, έχουμε μπροστά μας μια νέα μορφή επικοινωνίας και έκφρασης, που ίσως λειτουργεί προς το παρόν ανατρεπτικά. Αλλά δεν αργήσει η ώρα που θα επιχειρήσουν να την ελέγξουν όσο θα γίνεται πλέον επικίνδυνη. Στις αναπτυγμένες χώρες μιλούν για την απολιτικοποίηση αυτής της απρόσωπης μορφής επικοινωνίας. Μιλούν για το χάσμα μεταξύ των δύο κόσμων: Του ψηφιακού, που ενδιαφέρεται για την ευρυζωνικότητα και τα βλαστοκύταρα και του παλαιού που γυρεύει ψωμί για να θρέψει τα παιδιά του. Αλλά αυτοί οι δύο κόσμοι στην Ελλάδα συναντήθηκαν το καλοκαίρι όταν διαδήλωσαν για το περιβάλλον. Γι’ αυτό το «κίνημα των μπόγκερς» εμπεριέχει στοιχεία επικινδυνότητας. Και, έτσι, αυτοί που επί δεκαετίες δεν νομοθετούν για της ραδιο-τηλεοπτικές άδειες είναι έτοιμοι να νομοθετήσουν για τα blogs!
Απλώς θυμίζουμε τη λογοκρισία του google αλλά και τη συνεργασία του Yahoo με την κινέζικη αστυνομία για τη σύλληψη κινέζου αντιφρονούντα, που δημοσίευε άρθρα στο διαδίκτυο εναντίον της διαφθοράς των κινέζικων αρχών! Εξάλλου, είναι γνωστό το περίφημο αμερικανικό πρόγραμμα: «Κόσμια Δράση» (Decency Act) μέσω του οποίου επιδιώκεται ο έλεγχος όλων των μέσων επικοινωνίας και ότι υπάρχει ένα de facto τμήμα της παγκόσμιας πληροφορίας, η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (η NSA) που μπορεί να ελέγχει τα ραδιοκύματα σε όλο τον κόσμο αλλά και το διαδίκτυο (υποκλοπές).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο παλιός και ο νέος φασισμός

  [   Γιώργος X. Παπασωτηρίου   /   Ελλάδα   / 22.04.24 ] Η γερμανική κυβέρνηση απαγορεύει εκδήλωση για την Γάζα. Το ίδιο συμβαίνει και στην...