Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Ποιοι κερδίζουν από την κρίση;

Μετά την Ελλάδα –είχε προηγηθεί η Πορτογαλία- οι περίφημες «αγορές» θέτουν ως στόχο την Ιταλία, η οποία εκ του μεγέθους της συνιστά βόμβα για την ευρωζώνη. Αλλά γιατί την Ιταλία; «Εάν οι αγορές αποφασίσουν ότι έχεις πρόβλημα, τότε έχεις πρόβλημα» λέει ένας οικονομολόγος, προσθέτοντας ότι «Στις σκοτεινές ώρες η ψυχολογία αξίζει όσο και η αριθμητική». Το γεγονός πάντως της μετατόπισης του κέντρου βάρους των κερδοσκοπικών επιθέσεων στην Ιταλία επιβεβαιώνει όσους επί δύο περίπου χρόνια εκτιμούν ότι ο μεγάλος στόχος είναι η διάλυση της ευρωζώνης. Σήμερα, συνεπώς, ζούμε μια κρίση του ευρώ και όχι κρίση μεμονωμένων χωρών. Για να αντιληφθεί κανείς τον δικτατορικό τρόπο λειτουργίας των αγορών αρκεί να ειπωθεί πως για την αξιολόγηση μιας χώρας εξετάζεται τόσο η οικονομία της και το τραπεζικό της σύστημα όσο και το πολιτικό της προσωπικό! Αλλά ποιες είναι οι περίφημες αγορές; Ποιοι είναι αυτοί που «παίζουν» με την Ελλάδα, την Πορτογαλία και τώρα την Ιταλία; Σύμφωνα με τη Sunday Telegraph τους τρεις τελευταίους μήνες οι μεγάλες εταιρείες διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων των ΗΠΑ(Loomis Sayles, Black Rock), της Ελβετίας(Julius Baer), της Γαλλίας(Natixis AM), της Γερμανίας(Star Cap) επαναγόρασαν 150 εκατομμύρια ευρώ ελληνικών ομολόγων στη μισή περίπου αξία από την αρχική τους. Το ελληνικό χρέος αποτελεί κυριολεκτικά jackpot για τους… επενδυτές, αφού έχουν αποδόσεις 15% το χρόνο! Μάλιστα, αν υπάρξει ρύθμιση του ελληνικού χρέους, οι κερδοσκόποι ελπίζουν να τα πουλήσουν στην αρχική τους τιμή, κερδίζοντας 50%!
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επικεφαλείς των μεγάλων κερδοσκοπικών κεφαλαίων(hedge funds) συναντήθηκαν στις 22 Ιουνίου στο Μονακό για να καθορίσουν τις κινήσεις τους. Ένας εξ αυτών δήλωσε μάλιστα πως με την ελληνική κρίση , υπό τον όρο να αγαπάς το ρίσκο «υπάρχει με βεβαιότητα πολύ χρήμα για να βγάλει κάποιος». Η οικονομική κρίση συνεπώς ωφελεί κάποιους που κερδίζουν τεράστια ποσά από αυτή. Για την ακρίβεια οι κερδοσκόποι επενδύουν στον πανικό κάποιων τραπεζών και ιδιωτών, που κατέχουν ομόλογα και οι οποίοι τρελαίνονται γιατί ενδέχεται να χάσουν πάρα πολλά χρήματα λόγω ενδεχόμενης χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης του χρέους. Αυτοί είναι τα θύματα των κερδοσκόπων, καθώς αγοράζουν τα ομόλογά τους όσο όσο. Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση πραγματικής (και όχι επιλεκτικής) χρεοκοπίας; Αυτό δεν το θέλει κανείς από τους κερδοσκόπους, αφού έτσι χάνονται τα χρήματά τους. Αλλά τότε έχουμε το παιγνίδι με τα CDS, τα περίφημα ασφάλιστρα.
Εν συνόψει, η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας είναι αυτή τη στιγμή τα μεγάλα θύματα του καπιταλισμού-καζίνο, του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου που τείνει να διαλύσει χώρες και λαούς. Υπενθυμίζουμε την ανθρωπιστική κρίση στη Σομαλία. Αλλά και τη διχοτόμηση του Σουδάν με στόχο να τεθούν υπό δυτικό έλεγχο οι πλουτοπαραγωγικές του πηγές. Τι μπορεί να αντιαπρατεθεί σ' αυτή τη λαίλαπα; Μόνο η αντίδραση των λαών. Κι αυτή πρέπει να είναι διεθνής και όχι τοπική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Για τη 12χρονη του Κολωνού και τα παιδιά της ανάγκης

  ΑΡΧΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΣΜΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌΣ [   Γιώργος X. Παπασωτηρίου   /   Ελλάδα   / 21.03.24 ] Η 12χρονη του Κολωνού και τα ανήλ...