Πέμπτη, 19 Μαΐου 2011

Οι Γερμανοί ξανάρχονται

Οι όροι της Μέρκελ για κατάργηση των αργιών, αδειών και διακοπών των Ελλήνων εργαζομένων, πέραν της καταστροφικής για τα Ταμεία θέσης της για την επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, φανερώνουν ότι στην Ευρώπη εξακολουθούν να «βλέπουν» τους Έλληνες μέσω του στερεότυπου του «τεμπέλη», του μυθολογικού επιπόλαιου και ανεύθυνου «τζίτζικα», του διεφθαρμένου λαμόγιου και άλλων χαρακτηριστικών, που τείνουν να γίνουν πλέον γενικευμένη πεποίθηση στη Δύση. Δυστυχώς, αυτή τη λανθασμένη εικόνα ενίσχυσαν –αν δεν διαμόρφωσαν- οι απόψεις που διέδωσαν ανά τον κόσμο τόσο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου(«διοικώ μία διεφθαρμένη χώρα») όσο και ο υπουργός οικονομικών. Όμως, υπάρχουν παντού Έλληνες που προσπαθούν να δείξουν ότι οι Έλληνες στην πλειονότητά τους αδικούνται. Σ’ αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε πριν ένα χρόνο και η απάντηση ενός συμπατριώτη μας, του Γιώργου Π. Ψωμά στην ανοιχτή επιστολή ενός Γερμανού, του Walτer Wuellenweber, προς τους Έλληνες πολίτες στο εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό Stern. Ο υπέρτιτλος στην επιστολή του Γερμανού ανέφερε ότι «Μετά τις τράπεζες, θα πρέπει τώρα οι Γερμανοί να σώσουν και την Ελλάδα. Πρώτα έκαναν αλχημείες οι Έλληνες στο ευρώ και τώρα, αντί να κάνουν οικονομίες, απεργούν... Το ζήτημα πάντως είναι, ότι τελικά δεν εξαπατάτε μόνο τον εαυτό σας αλλά κι' εμάς. Στην ουσία, ουδέποτε φανήκατε αντάξιοι του ευρώ, μιας και παρά την εισαγωγή του, δεν καταφέρατε μέχρι τώρα να εκπληρώσετε τα κριτήρια σταθερότητας. Στην ΕΕ είσαστε ο λαός που ξοδεύει τα μεγαλύτερα ποσά σε καταναλωτικά αγαθά. Θα θέλαμε, ο πρωθυπουργός σας Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει στο πρόγραμμά του, όμως προφανώς αυτό δεν το θέλετε εσείς, αφού συνεχίζετε απτόητοι, ν' απεργείτε. Μη μας λέτε λοιπόν, ότι μόνο οι πολιτικοί ευθύνονται για την καταστροφή». Ο Γερμανός αρθρογράφος δεν μιλά σαν τον Θ. Πάγκαλο (σ.σ. «όλοι μαζί τα φάγαμε») αλλά για την ευθύνη στην εκλογή διεφθαρμένων πολιτικών, που είναι αλήθεια.
Αλλά να τι του απαντάει ο Γ. Π. Ψωμάς: «Αγαπητέ μου Walτer… Από το 1981 ανήκουμε στην ίδια οικογένεια. Μόνο που σας έχουμε παραχωρήσει με αδιαφανείς όρους κι' έναντι αυτών των 200 δις που λέτε, ότι μας δώσατε, το 40% περίπου των αμυντικών εξοπλισμών μας, το σύνολο σχεδόν των εθνικών τηλεπικοινωνιών μας, την κατασκευή 2 μεγάλων αεροδρομίων καθώς και πολλών χιλιομέτρων εθνικού οδικού δικτύου… είμαστε από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς στα καταναλωτικά προϊόντα που παράγουν τα εργοστάσιά σας. Η αλήθεια είναι, πως δεν ευθύνονται μόνο οι πολιτικοί μας γι' αυτή την καταστροφή. Ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης έχει και μια εταιρία γερμανικών κυρίως συμφερόντων, η οποία τους λάδωνε, για ν' αναλαμβάνει, όπως λέω παραπάνω, δημόσια έργα (βλ. C4Ι). Πιθανολογώ, πως φταίνε και τα γερμανικά ναυπηγεία, τα οποία μας πούλησαν κάτι υποβρύχια, που γέρνουν. Είμαι σίγουρος, ότι εσύ δεν με πιστεύεις ακόμα, αλλά δείξε λίγο υπομονή και περίμενε, διάβασέ με, κι αν δεν σε πείσω, τότε διώξε με από την Ευρωζώνη, τον τόπο της Αλήθειας και της Ευημερίας, του Δίκαιου και του Σωστού». Ακολουθεί η παράθεση στοιχείων από τα αναγκαστικά γερμανικά δάνεια της Κατοχής, τις επανορθώσεις και το κλήριγκ του μεσοπολέμου, μέχρι σήμερα όπου 130 γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν ετήσιο τζίρο 6,5 δις ευρώ. «Εγώ φίλτατε Walτer, συνεχίζει ο Ψωμάς, πιστεύω, ότι οι Έλληνες θα πρέπει να σταματήσουν ν' αγοράζουν Mercedes, BMW, Opel, Ford, Scoda, κλπ. συμμαχικά προϊόντα, γιατί, δεν μπορούν και δεν πρέπει! Δεν το αξίζουν. Θα πρέπει να σταματήσουν ν' αγοράζουν προϊόντα από το Lidl, το Praktiker και το IKEA. Γιατί δε θα μπορούν πια να τ' αγοράσουν…».
Άραγε, οι Έλληνες κυβερνώντες με ποιον συμφωνούν; Πολύ φοβόμαστε ότι οι περισσότεροι εξ αυτών διακωμωδούσαν ως γραφικό πριν ένα χρόνο τον Έλληνα, συμφωνώντας με τον Γερμανό! Σήμερα, όμως;

Δεν υπάρχουν σχόλια: