Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Οργή

Κατανοούν την οργή της κοινωνίας. Αλλά μέχρι εκεί. Ο θυμός του απολυμένου, του συνταξιούχου των 330 ευρώ, του άνεργου, του νέου με τα ακρωτηριασμένα όνειρα οφείλει κατά τη γνώμη τους να καταπίνετε, να ενδοβάλλεται, να γίνεται αυτοκτονικός. Γιατί δεν ταιριάζει κατά τη γνώμη τους στο… δημοκρατικώς φέρεσθαι η αποδοκιμασία αυτών που έλεγαν ότι «Το Μνημόνιο είναι ευτυχία» ή ότι «μαζί τα φάγαμε»(Θ. Πάγκαλος) ή «τα λεφτά υπάρχουν» ή, ακόμη, ότι «οι θυσίες δεν θα πάνε χαμένες»(Γ. Παπανδρέου). Λησμονούν την έκφραση της αγανάκτησης των πολιτών εναντίον των πολιτικών το καλοκαίρι, το παπούτσι εναντίον του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, τις αποδοκιμασίες στο Βερολίνο και στο Λονδίνο και με συμπαραστάτη τα φιλικά τους μέσα ενημέρωσης, επιχειρούν να διαδώσουν ότι πίσω απ’ όλα αυτά βρίσκονται υποκινητές και τρομοκρατικά δίκτυα. Πρόκειται για τους ίδιους που επιτέθηκαν με σφοδρότητα στο κίνημα «Δεν πληρώνω», συκοφαντώντας την παραμικρή αντίδραση, την ελάχιστη αποδοκιμασία. Η παραμικρή αντίδραση, ο πιο μικρός σπασμός που προκαλεί το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, θεωρείται… αυτοδικία. Αυτό λένε με περίεργη «ομοβροντία» οι «καθιστοί γραφιάδες» της εξουσίας. Για ανεπίτρεπτη βία είχε μιλήσει ο κ. Γ. Παπανδρέου, συνδέοντας το… παπούτσι της Θεσσαλονίκης με τις συνομωσίες ξένων κερδοσκοπικών funds! Για σχέδια Γάλλων αναρχικών και του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει ο κ. Θ. Πάγκαλος, που εξαναγκάσθηκε σε αποχώρηση από το «ελληνικό σπίτι» στην πανεπιστημιούπολη του Παρισιού. Αλλά τι προτείνουν οι κύριοι της τάξης στους νέους, όποιοι κι αν είναι αυτοί; Ίσως αυτό που ο Αλμπέρ Καμύ σημείωνε ειρωνικά: «προσκαλώ τον καλό λαό να υποταχτεί και να επιδιώξει ταπεινά τις ανέσεις της δουλείας, έστω κι αν χρειάζεται να την παρουσιάσω σαν την ελευθερία» (Η Πτώση)!
Κι όμως κανένα από τα… δημοκρατικά μέσα ενημέρωσης δεν έδωσε βήμα στην άλλη άποψη σύμφωνα με την οποία οι φοιτητές Γάλλοι και Έλληνες δεν γνώριζαν ότι θα παραβρίσκονταν στην εκδήλωση και ο κ. Πάγκαλος κι όταν το διαπίστωσαν αξίωσαν μόνο τη δική του αποχώρηση. «Τελικά, όπως γράφουν σε ανακοίνωσή τους οι φοιτητές, ο κ. Πάγκαλος αποχώρησε, αλλά παίρνοντας μαζί του…ολόκληρη την εκδήλωση. Ο κ. Γαβράς (προς μεγάλη μας απογοήτευση) και η διευθύντρια της εστίας ακολούθησαν πιστά την εντολή του και ματαίωσαν την εκδήλωση, τη στιγμή που ο κόσμος, αφού αποχαιρέτησε τον κ. Πάγκαλο με αποδοκιμασίες, παρέμεινε στην αίθουσα για να παρακολουθήσει την προβολή. Η διευθύντρια απέσυρε τον προτζέκτορα και μάλιστα δύο φορές, ύστερα από προσπάθειά μας να τον επανεγκαταταστήσουμε ώστε να γίνει κανονικά η προβολή. Ήταν λοιπόν ξεκάθαρο και σαφές πως την εκδήλωση την ακύρωσε ο κ. Πάγκαλος και όχι οι διαμαρτυρόμενοι. Μια εκδήλωση η οποία ωστόσο αφορούσε στο έργο του Κ. Γαβρά και όχι στο πρόσωπο του κ. Παγκάλου…». Ο κ. Πάγκαλος, λοιπόν, ακύρωσε την εκδήλωση και όχι οι φοιτητές! Αλλά αυτό ελάχιστοι θα το μάθουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Για τη 12χρονη του Κολωνού και τα παιδιά της ανάγκης

  ΑΡΧΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΣΜΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌΣ [   Γιώργος X. Παπασωτηρίου   /   Ελλάδα   / 21.03.24 ] Η 12χρονη του Κολωνού και τα ανήλ...