Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Χώκινγκ είναι ο θεός!

Από το τίποτα μπορεί να δημιουργηθεί ένα σύμπαν ολόκληρο. Μόνο το παλαιστινιακό κράτος δεν μπορεί να δημιουργηθεί παρά τη διακήρυξη της Αννάπολης το 2007 ότι αυτό θα συμβεί μέχρι το τέλος του 2008, τις υποσχέσεις του Τζορτζ Μπους τζούνιορ αλλά και του νυν Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα στην περίφημη ομιλία του της 4ης Ιουνίου 2009 στο Κάιρο. Τι χρειάζεται, άραγε, για να δημιουργηθεί το κράτος της Παλαιστίνης; Τη βούληση των εμπλεκομένων. Παραδόξως, το σύμπαν δεν έχει ανάγκη από καμία βούληση, κανέναν Θεό για να δημιουργηθεί γράφουν οι Στήβεν Χώκινγκ και Λέοναρντ Μλόντινοφ στο βιβλίο τους «Το Μεγάλο Σχέδιο». «Η αυθόρμητη δημιουργία» είναι ο λόγος που υπάρχει το σύμπαν κι εμείς, οι άνθρωποι, όπως υποστηρίζουν. Τίποτα συνεπώς δεν είναι τίποτα, αλλά κάτι πιο πάνω από το τίποτα! Αλλά αυτό είναι επιστήμη ή μυθιστορία; Τα όρια είναι δυσδιάκριτα όταν η φιλοσοφία, η επιστήμη και η φαντασία διαπλέκονται, επιδιώκοντας να καλύψουν τα κενά. Τελικά, ο Χώκινγκ είναι ένας επιστήμονας ή ένας φιλόσοφος, που ως γνωστόν αναίρεσε όλες τις θεωρίες του για τις μαύρες τρύπες ως λανθασμένες; Άρα, ισχύει ότι, όπως λέει ο Βιτγκενστάιν, όλα είναι επινοήσεις (φανταστικές), από το υποσυνείδητο του Φρόυντ μέχρι τις μαύρες τρύπες του Χώκινγκ. Αλλά αν όλα είναι επινοήσεις τι είναι αλήθεια; Στην επιστήμη και την τέχνη μπορεί να ισχύει η σχετικότητα της αλήθειας, αλλά όχι και στη ζωή. Με τη σχετικότητα αυτή συμφωνούσε και ο Χ. Πίντερ (από το 1958, όπως έλεγε) αλλά μόνο ως συγγραφέας, γιατί ως πολίτης πρέπει να πει ότι υπάρχουν τα ψεύδη της εξουσίας και η απόλυτη αλήθεια των αδικημένων.
Η αλήθεια των αδικημένων στην περίπτωση των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων ανήκει στους δεύτερους. Δεν είναι τυχαίο ότι οι όροι στις συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει στην Ουάσινγκτον έχουν υποδειχθεί από το Ισραήλ(Haaretz 23.8.2010). Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου κατάφερε να πετύχει την έναρξη των συνομιλιών χωρίς προαπαιτούμενα, όπως δηλαδή το «πάγωμα» των εποικισμών. Γι’ αυτό πολλοί, εν οις και η γνωστή εφημερίδα Financial Times, μιλούν για την «τελευταία πράξη της φάρσας της Μέσης Ανατολής». Δυστυχώς, εν προκειμένω δεν υπάρχει η αυθόρμητη δημιουργία, αλλά το σχέδιο δημιουργίας ενός κράτους-προτεκτοράτου. Γιατί μόνο ένα τέτοιο κράτος μπορεί να δημιουργηθεί υπό συνθήκες αποκλεισμού και στρατιωτικής κατοχής. Αλλά έτσι, όμως, η απαράδεκτη βία της Χαμάς θα νομιμοποιείται στα μάτια τόσο των Παλαιστινίων όσο και των λοιπών Αράβων.
Τελικώς, όπως το σκέφτομαι, το μεγαλύτερο θαύμα από τα ανθρώπινα σχέδια χειραγώγησης ανθρώπων, ή από τα μεγάλα σχέδια της αυθόρμητης δημιουργίας, ακόμη και από το «σωματίδιο του Θεού», είναι ο ίδιος ο Στήβεν Χώκινγκ, αυτή η ασώματος κεφαλή, η αποδομημένη μάζα που βρίσκεται ριγμένη σ’ ένα αναπηρικό καρότσι, αυτός ο μέγας επιστήμονας που είδα ένα απόγευμα στη Φλωρεντία να χαίρεται το δειλινό και την τρυφερότητα της τρίτης γυναίκας του. Για να καταλήξω σ’ αυτό που μου έλεγε η γιαγιά μου η Αγγελική όταν μικρός τη ρωτούσα αν υπάρχουν φαντάσματα: «Όλα είναι στο κεφάλι μας παιδάκι μου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γιατί οι «αριστεροί» ψήφισαν ακροδεξιά;

  [   Γιώργος X. Παπασωτηρίου   /   Κόσμος   / 14.03.24 ] Και στην Πορτογαλία το ίδιο έργο: Η Αριστερά χάνει και η Δεξιά -κυρίως η ακροδεξιά...