Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Ο πόλεμος με το Ιράν

Στο όνομα της «ελευθερίας της έκφρασης» το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κατάργησε τα όρια της χρηματοδότησης των εθνικών προεκλογικών εκστρατειών των πολιτικών κομμάτων από τις επιχειρήσεις. Έτσι, αυτή η δημοκρατία που πολλοί πίστεψαν ότι θα έστελνε τους φανατικούς φονταμεναλιστές στον κάλαθο της ιστορίας μετά την εκλογή Ομπάμα, αποδεικνύεται ότι έχει υποταχθεί πλήρως στο «χρήμα» και δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία ολιγαρχία, όπου ψηφίζουν μόνο οι πλούσιοι(Θόροου). Μάλιστα, η ολιγαρχία αυτή είναι τόσο επικίνδυνη όσο είναι έκδηλη η παρακμή των ΗΠΑ. Αυτή η παρακμή που κάποιοι έχουν δει έγκαιρα, πιστοποιείται και από τον υπερσυντηρητικό διανοούμενο Φράνσις Φουκουγιάμα –γνωστό από το βιβλίο του «Το τέλος της Ιστορίας»- που θεωρεί ότι ο κίνδυνος ενός νέου πολέμου στον περσικό κόλπο είναι μία πραγματική δυνατότητα, καθώς είναι πιθανό οι Ιρανοί να υπερβούν αυτό που οι Ισραηλινοί θεωρούν ως κόκκινη γραμμή(συνέντευξη στη Le Figaro). Εν προκειμένω είναι προφανές ότι ο Φουκουγιάμα αποδίδει τον πόλεμο στις ιρανο-ισραηλινές σχέσεις και όχι στα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή. Εκτιμά, δηλαδή, ότι το Ισραήλ διαθέτει πλήρη αυτονομία κινήσεων και δεν πλέον είναι το manu militari των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, θεωρεί ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν θα εμπλακεί στη σύρραξη όχι διότι δεν έχει κανένα πραγματικό συμφέρον, αλλά γιατί «αυτή δεν έχει την ικανότητα ούτε την πολιτική βούληση για να σταματήσει το Ισραήλ». «Αυτό αποδεικνύει την παρακμή της αμερικανικής και γενικά της δυτικής ηγεμονίας;» ρωτάει ο δημοσιογράφος και ο Φουκουγιάμα απαντά: «Εάν η κρίση ενοχλεί, αυτό καταδεικνύει…».
Εάν κρίνουμε τα πράγματα υπό την οπτική -της απόλυτης αυτονομίας- των κινήσεων των στελεχών της ισραηλινής κυβέρνησης εσχάτως, τότε η υπόθεση της ειρήνης στον κόσμο και ειδικά στη Μέση και Εγγύς Ανατολή βαίνει σε επικίνδυνες ατραπούς. Αναφερόμαστε στα συνεχή διπλωματικά επεισόδια του Ισραήλ με την Τουρκία, στην ένταση με το Ιράν αλλά και την κατηγορία εναντίον του ίδιου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών από τον Ισραηλινό υπουργό πληροφοριών και διασποράς Youli Edelstein για «αντισημιτισμό»! Κι αυτό διότι τα Ηνωμένα Έθνη… τόλμησαν να υιοθετήσουν την έκθεση της επιτροπής έρευνας για την περσινή πολύνεκρη εισβολή στη Γάζα, κατηγορώντας το ισραηλινό στρατό για εγκλήματα πολέμου.
Βέβαια, εμείς δεν θεωρούμε ότι οι ΗΠΑ και γενικότερα η δύση θα μείνουν αμέτοχες σε μία ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση Ισραήλ και Ιράν, όπως διατείνεται ο Φουκουγιάμα. Και τούτο γιατί όπως σε ανύποπτο χρόνο υποστηρίξαμε, η σημερινή τεράστια οικονομική κρίση που διέρχεται η Αμερική και γενικά η Δύση έχει ανάγκη από έναν πόλεμο ως διέξοδο, κατά το ανάλογο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο τελευταίος ήταν αυτός που δημιούργησε τη μεγάλη οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ μετά το μεγάλο κραχ του 1929 και την κρίση της δεκαετίας του 1930. Βεβαίως, δεν χρειάζεται σήμερα ένας ανάλογος παγκόσμιος πόλεμος αλλά πολλοί μικροί, περιφερειακοί πόλεμοι. Αλλά η εξέλιξη αυτή εξαρτάται και από το γενικότερο συσχετισμό δυνάμεων.

Εφήμερα

Σε διάλογο για «Θεσμικές αλλαγές και όχι χρήματα» κάλεσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μπατζελή. «Ο διάλογός σου με χόρτασε και το ψωμί μου φα το» ήταν η απάντηση των αγροτών. Η υπουργός επανήλθε με πρόσκληση σε «γκρουπ θέραπι» και «ψυχαναλυτικό μαραθώνιο» υπό τους θεραπευτικούς ήχους του τραγουδιού της Χ. Αλεξίου «Μάτια. Οι αγρότες του κ. Γούτα ανταπάντησαν με «σόπινγκ θέραπι» στο Κολωνάκι! Τώρα η κ. Μπατζελή περιμένει σαν άλλος στρατηγός Ζούκωφ το «στρατηγό χειμώνα» να «ξυλιάσει» τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα. Κι η Χαρούλα να τραγουδά άλλοτε «Λέγκω πάψε να με τυραννάς» κι άλλοτε να ζητάει «δείξε μου το δρόμο σου ξανά… ονόματα και χρώματα».

Τον «κοινωνικό αυτοματισμό» για τον οποίο γράφαμε από την προηγούμενη Πέμπτη, ενεργοποίησε εναντίον των αγροτών το ΠΑΣΟΚ. Προς τούτο επιστρατεύθηκαν μέσα ενημέρωσης και τα γνωστά δημοσιογραφικά «γιουσουφάκια» που πολλές αποδεικνύονται πιο «πράσινα»(ως παπαγαλάκια) και από τον Πάγκαλο. Το παραλήρημά τους είναι πραγματικά εκπληκτικό!

«Επιτυχής» είναι λέει ο δανεισμός του ελληνικού κράτους αλλά με επαχθέστατο επιτόκιο. Μια ακόμη τέτοια επιτυχία(νίκη, όπως έλεγε κι ο αρχαίος Πύρρος) και δεν την αποφεύγουμε την πτώχευση. Μόνο που την μεταθέτουμε στα παιδιά μας.

Αποχώρησε ο 66χρονος Γερμανός ηγέτης Όσκαρ Λαφονταίν από την ηγεσία του κόμματός του λόγω υγείας(ως γνωστόν έχει καρκίνο που διαγνώσθηκε τον προηγούμενο Νοέμβριο). Μία χαρισματική προσωπικότητα έφυγε νωρίς από τον πολιτικό στίβο της Γερμανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Για τη 12χρονη του Κολωνού και τα παιδιά της ανάγκης

  ΑΡΧΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΣΜΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌΣ [   Γιώργος X. Παπασωτηρίου   /   Ελλάδα   / 21.03.24 ] Η 12χρονη του Κολωνού και τα ανήλ...