Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Φαύλος φόβος

Η ξενοφοβία γεννιέται από το… φόβο, δημιουργώντας το φαύλο κύκλο του φόβου. Γιατί όπως τα ζώα μυρίζονται το φόβο και χιμούν, έτσι και οι ξενόφοβοι μυρίζουν το φόβο των μεταναστών και ορμάνε. Αυτό ισχύει και αντιστρόφως. Οι φοβικοί και απέναντι όσοι τους φοβούνται. Ο φόβος του ενός εναντίον του άλλου. Πως, όμως, δημιουργείται αυτός ο φαύλος κύκλος; Σύμφωνα με τον Τσβετάν Τοντόροφ («Ο φόβος των βαρβάρων») στο εσωτερικό των δυτικών χωρών, ιδιαίτερα των ευρωπαϊκών, κατοικεί εδώ και πολλές δεκαετίες μια μειονότητα ανθρώπων από «τις χώρες της μνησικακίας»(κυρίως ισλαμιστές) που προέρχονται από τις πρώην αποικίες -γι’ αυτό και η μνησικακία. Οι γηγενείς πρώην άποικοι διατηρούν απέναντι στους σημερινούς μετανάστες «ένα αίσθημα ανωτερότητας και πικρίας συγχρόνως» που εξοργίζει ακόμη περισσότερο τους πρώην αποικιοκρατούμενους και νυν μετανάστες. Η οργή αυτή εκφράζεται με πραγματικές πράξεις τρομοκρατίας αλλά και διαμορφώνει τις συνθήκες μιας άτοπης γενίκευσης εκ μέρους των αυτοχθόνων που καταφεύγουν στον «στιγματισμό» όλων των μεταναστών καθώς και της ισλαμοφοβίας(φόβος εξισλαμισμού του δυτικού πολιτισμού).
Η Ελλάδα, όμως, δεν ανήκει στις αποικιοκρατικές ευρωπαϊκές χώρες ώστε να δικαιολογείται είτε η μνησικακία είτε η ξενοφοβία. Αντιθέτως, πρόκειται για μία χώρα μεταναστών. Δεν ισχύει, συνεπώς, η μνησικακία του καταπιεζόμενου απέναντι στον καταπιεστή ή ο ρατσισμός(ανωτερότητα) του δεύτερου προς τον πρώτο. Οι μετανάστες έχουν καλή ιδέα για τους Έλληνες, εκτός από τις περιπτώσεις που οι πρώτοι λειτουργούν για τους δεύτερους σαν «αγχογόνο αντικείμενο» καθώς μας θυμίζουν την πρότερη τραγική κατάσταση ημών των ιδίων ως μεταναστών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι πιο εύκολο στους Έλληνες να αναγνωρίσουμε την ξενότητα που κρύβουμε μέσα μας και να συμφιλιωθούμε με τον εξωτερικό μας ξένο. Εκείνοι, λοιπόν, που θεωρούν ότι στην Ελλάδα θα συμβεί σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο ότι και στην Ευρώπη κάνουν λάθος, γιατί η δική μας χώρα δεν υπήρξε ποτέ αποικιοκρατική.
Τούτο, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί σε πολιτικο-ιδεολογικό επίπεδο να διαμορφωθεί ένα μικρό αλλά ισχυρό κίνημα ξενοφοβίας, που θα μιλάει για αλλοίωση της εθνικής μας ταυτότητας και θα ενσπείρει τον φόβο δημιουργώντας «εμφύλιες» κοινωνικές εντάσεις.
Αυτό ενισχύεται εκ του γεγονότος ότι η σημερινή πολιτική(ως μεταπολιτική) δεν έχει καμία σχέση με τη λογική συνάντηση κοινών συμφερόντων ή τη συνένωση ορθολογικών σκοπών αλλά αποσκοπεί σε «μια τρομαγμένη σύμπραξη τρομαγμένων ανθρώπων»(Ζίζεκ). Ο φόβος αυτός είναι η κινητήρια αρχή της σύγχρονης μεταπολιτικής: φόβος των βάρβαρων-μεταναστών, φόβος της εγκληματικότητας, φόβος της ανεργίας, φόβος του λουκέτου, φόβος της άρνησης του πολιτικώς ορθού, φόβος της πτώχευσης, φόβος της αποσταθεροποίησης, τρομοκρατία μέσω νέων ιών, φόβος του θανάτου. Η ιδιότυπη αυτή τρομοκρατία συνιστά πλέον την ουσία της πολιτικής και υπηρετείται το ίδιο καλά τόσο από τις αυθεντίες του κυνισμού (της απόλυτης σχετικοποίησης και της απροσδιοριστίας) όσο και από τις αυθεντίες της μανιχαϊκής ηθικής, που δημοκοπούν από τον τηλεοπτικό άμβωνα ή δραματοποιούν, κατασκευάζοντας σκιάχτρα.
Τι πρέπει να κάνουμε; Η ελπίδα βρίσκεται στην επανεύρεση της ουσίας της πολιτικής Πράξης και στον αγώνα για μια νέα σύνθεση: τη συμφιλίωση του ατόμου με την κοινότητα και τη ξενότητα, γιατί «Το βασίλειο του ανθρώπου δεν είναι ο στενόχωρος και αγχωτικός χώρος του ίδιου του εγώ, ούτε η αφηρημένη κυριαρχία της συλλογικότητας, αλλά εκείνη η ενδιάμεση ζώνη στην οποία συνηθίζουν να λαμβάνουν χώρα ο έρωτας, η φιλία, η κατανόηση, η συμπόνια (Ε. Σάμπατο).

3 σχόλια:

ydrokeros είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ydrokeros είπε...

"Εκείνοι, λοιπόν, που θεωρούν ότι στην Ελλάδα θα συμβεί σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο ότι και στην Ευρώπη κάνουν λάθος, γιατί η δική μας χώρα δεν υπήρξε ποτέ αποικιοκρατική."
Αυτά που θα συμβούν στην Ελλαδα μπορεί να είναι απειρως χείριστα απο αυτά που συμβαίνουν στην δυτική Ευρώπη και ταυτόχρονα πολύ όμοια με αυτά! Μην ξεχνάμε οτι η Ελλάδα είναι η μόνη χωρα στη ΕΕ που εχει συνορα με μουσουλμανική χώρα κατεχόμενα εδάφη στην Κυπρο και σύνορα με χώρες προέλευσης μεταναστών με τις οποίες εχει ανοικτά εθνικά θέματα κάτι που δεν συμβαίνει στην περίπτωση δυτικών κρατών.
Πρώτα από ολα η Ελλαδα εχει στοιχεία ιδιαιτερότητας που την καθηστουν εξαιρετικά πιο ευάλωτη στα μεταναστευτικά κύματα εξ Ασίας και το δεύτερων ενα ποσοστό μεταναστών προέρχεται απο γειτονικές χώρες οι οποίες εχουν ως επισημη εξωτερική πολιτική την τακτική διεκδικίσεων εις βάρος του ελληνικού χώρου. Αν αναφερόμεθα σε μετανάστες γειτονικών χωρων οπως η Αλβανία τοτε θα πρεπει κανείς να είναι τραγικά αφελής αν υποστιρίξει οτι αυτοι οι μετανάστες εχουν θετική αποψη για την Ελλάδα. Τα επεισόδια
που γίνονται σε ποδοσφαιρικούς αγώνες αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος. Αν προσθέσει κανείς και τους χάρτες με τις αλύτρωτες γεωγραφικές περιοχές που δημοσεύονται σε σχολικά ενχειρίδια των Αλβανών και των σκοπιανών οπου ολόκληρες περιοχές του ελληνικού χώρου εμφανίζονται ως κομματια του υποτιθέμενου μελλοντικού αλβανικού ή σκοπιανού κρατους τότε κάθε αλλο παρά θετικές ειναι οι προθέσεις των λαών και των επίσημών ηγεσιών αυτών των χωρών απέναντι στην Ελλάδα.
Δηλαδή η Ελλαδα βρίσκεται σε σαφώς πιο επιβαρημένη θέση σε σχέση με την Γαλλία ή την Γερμανία ή την Σουηδία διοτι σε αυτές τις χώρες οι χώρες προέλευσης των μεταναστών δεν διεκδικούν επίσημα κομμάτια της επικράτιας της Γαλλίας ή της Γερμανίας οπως συμβαίνει στην περιπτωση της Ελλάδας οπου ενα μεγαλο κομματι των μεταναστών είναι Αλβανοί.

Αν τώρα αναφερθούμε σε μετανάστες ασιατικομουσουλμανικής προέλευσης όπως πακιστανικής αυτοι σαφως εκφράζονται φιλοτουρκικά σε ο΄λες τις διαφορές της Ελλαδος με την Τουρκία . Σε περίπτωση που σε ατομα μουσουλμανικής πρόελευσης δοθούν δικαιώματα ψήφου η εθνική κυριαρχία της Ελλαδός αυτόματα καταλίεται. Καθότη αυτά τα ατομα θα είναι αυτομάτος επιρρεπή στα κελευσματα και στις εντολές που θα πέρνουν απο γειτονικές μουσουλμανικές χώρες.
Η στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας Πακισταν σε θέματα πυρηνικών όπλων επιβεβαιώνει την άποψη οτι οι μουσουλμάνοι της Αθήνας μπορουν κάλιστα να αποτελέσουν αξιοποιήσημο υλικό στα χέρια της Τουρκίας πόσο μάλλον οταν αυτοι αποκτήσουν και δικαιώματα εκλογικά!
Η περίπτωση με την οποία η Τουρκική κυβερνηση χειραγωγεί μεσω προπαγάνδας τις μουσουλμανικές μειονότητες των βαλκανίων και ο τρόπος που χρησιμοποιεί τους τουρκους μετανάστατες για να ασκεί πολιτική πίεση στην Γερμανία και σε αλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης δεν μας αφηνουν περιθώρια να αμφιβάλουμε οτι σταδιακά τόσο με τους μουσουλμάνους οσο και με τους βαλκάνιους μετανάστες οι ελληνες σταδιακά θα υποβαθμιστούν και θα χάσουν σημαντικό μερίδιο της εθνικής τους κυριαρχίας.
Το φαινόμενο δυτικόμορφης ξενοφοβίας η ρατσισμού δεν αφορά τα ελληνοβαλκανικά δεδομένα αλλά η στάση της ελληνικής κοινής γνώμης είναι αρνητική απέναντι σε μετανάστες βαλκανικής ή μουσουλμανικής προέλευσης διοτι οι χωρες αυτές εχουν σαφώς εκδηλώσει επεκτατικές ,εχθρικές βλέψεις εις βάρος της ακεραιότητος της Ελλάδος πράγμα που δεν συμβαίνει στην περίπτωση της δυτικής Ευρώπης οπου αναμεσα στις χωρες εισδοχής μεταναστών και προέλευσης μεταναστών υπάρχει μια γεωγραφική απόσταση ασφαλείας.

ydrokeros είπε...

"Εκείνοι, λοιπόν, που θεωρούν ότι στην Ελλάδα θα συμβεί σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο ότι και στην Ευρώπη κάνουν λάθος, γιατί η δική μας χώρα δεν υπήρξε ποτέ αποικιοκρατική."
Υπάρχουν χώρες τις Ευρώπης που δεν υπήρξαν αποικιοκρατικές αλλα παρταυτα το πρόβλημα το μεταναστευτικό ειναι πρόβλημα μεταναστών μουσουλμανικής προελευσης.Το γεγονος οτι μια χώρα δενηταν αποικιοκρατική δεν σημαίνει οτι το ισλάμ δεν πρόκειται να της δημιουργίσει προβλήματα.
Το πρόβλημα Ευρώπης -Ισλάμ δεν εχει τις ρίζες του τοσο στην αποικιοκρατία αλλα στην διαφορά αντιλήψεων σχετικές με τις πολιτικές , δημοκρατικές ελευθερίες τον τρόπο ασκησης της εξουσίας, τον τρόπο ζωης τα δικαιώματα των μειονοτήτων ή των γυναικών.Τα προβλήματα οφείλονται στα χάσματα των πολιτιστικών προτύπων.
Ενω στην Ευρώπη αναγνωρίζονται δικαιώματα σε συζυγική ζωη στους ομόφυλους στις μουσουλμανικές κοινωνίες ακόμα και στην ίδια την Τουρκία υπάρχει πολυγαμία.
Η συγκρουση ειναι ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ πολυτισμών και κουλτουρων και ενω η Ευρώπη αποικισε την Ασια τους 3 τελευταίους αιώνες τώρα η Ασία αποικίζει την Ευρώπη καθώς η Ασιατικες μεταναστευτικές μάζες ειναι σε τετοιο όγκο μεγάλες που μπορούν να αυτονομιθούν μετα απο 20-30 χρόνια και να δημιουργίσουν κρατη στην καδιά της γερμανιας και της Γαλλιας.
Ο φόβος του εξισλαμισμού της Ευρώπης δεν ειναι απλα ρατσισμός η ξενοφοβία ή μνησηκακία αλλα δημογραφική πραγματικότητα που επιβεβαιώνεται απο αριθμιτικά δεδομένα.
Αλλωστε στην παγκόσμια ιστορια εχουμε το παράδειγμα της Μικράς Ασιας η οποια ηταν εξολοκλήρου μια χριστιανική υποήπειρος και μεσα σε 4-5 αιώνες μετατράπικε σε μουσουλμανικό φέουδο. Τιποτα δεν μπορει να εμποδίσει την επανάληψη της ιστορίας σε ενα κρατος της δυτικής ευρώπης.

Για τη 12χρονη του Κολωνού και τα παιδιά της ανάγκης

  ΑΡΧΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΣΜΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌΣ [   Γιώργος X. Παπασωτηρίου   /   Ελλάδα   / 21.03.24 ] Η 12χρονη του Κολωνού και τα ανήλ...