Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Μετανάστευση

«Είναι Άνθρωποι». Κράτησα μόνο τη φράση αυτή του κατοίκου του Αγίου Πανετλεήμονα μέσα από τα κραξίματα των τηλεοπτικών κορακιών. Άνθρωποι πρώτα από τα διαλυμένα Βαλκάνια, ύστερα από την λιμοκτονούσα Αφρική, τέλος από την… εκδημοκρατιζόμενη δια ροπάλου Ασία καταφθάνουν με σαπιόβαρκες και νταλίκες όπου μπορούν να επιβιώσουν. Εδώ τίθενται τα ερωτήματα για τις παγκόσμιες αιτίες. Οι άνθρωποι αυτοί θα γίνουν στην Ελλάδα αντικείμενο εκμετάλλευσης κατ’ αρχήν στον αγροτικό τομέα(με ελάχιστα χρήματα και χωρίς ασφάλιση), διαμένοντας σε κοτέτσια έναντι αδράς αμοιβής και χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής. Εδώ γεννάται το άλλο ερώτημα, που είναι το κράτος, οι δημόσιες αρχές, η τοπική αυτοδιοίκηση, η επιθεώρηση εργασίας, η αστυνομία, η εφορία; Οι μετανάστες στη συνέχεια θα κινηθούν είτε προς την Ευρώπη είτε προς τα μεγάλα αστικά κέντρα. Οι πρώτοι θα δημιουργήσουν το γκέτο της Πάτρας. Οι δεύτεροι το γκέτο Ομόνοιας-Άγιου Παντελεήμονα. Οι «παλιοί» θα νομιμοποιηθούν (το κύκλωμα της νομιμοποίησης μεταναστών με καθώς πρέπει δικηγόρους και δημοσίους υπαλλήλους δεν θα χτυπηθεί ποτέ). Είναι αυτοί που θα στρατολογηθούν ως φτηνό εργατικό δυναμικό πρώτα στα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων και ύστερα στους «υπεργολάβους», τους σύγχρονους δουλέμπορους, που θα νομιμοποιήσει το ΠΑΣΟΚ και θα διαιωνίσει η ΝΔ, με την αγαστή συνεργασία κορυφαίων στελεχών της ΓΣΕΕ αλλά και την ανοχή των υπολοίπων, που γνωρίζουν και δεν μιλάνε. Η οικονομική κρίση, τελικά, θα χτυπήσει πρώτα τους μετανάστες. Ήταν εξάλλου εύκολο, απροστάτευτοι καθώς είναι και αφανείς. Οι άνθρωποι αυτοί θα κλέψουν για να επιβιώσουν. Σε ό,τι αφορά στον Άγιο Παντελεήμονα και τη γκετοποίηση, αυτό είναι θέμα πρώτον αστυνομικό, ήτοι ασφάλειας και ενός ιδιότυπου ελέγχου της διασποράς των μεταναστών σε όλο τον κοινωνικό ιστό. Αυτό γεννάει τον εκατέρωθεν ρατσισμό. Εδώ η αστυνομία υπάρχει μόνο όταν συμπλέκονται όσοι εκμεταλλεύονται πολιτικά το πρόβλημα, ενώ έχει αφήσει τον έλεγχο στις συμμορίες. Αλήθεια, ποιες υπηρεσίες ελέγχουν το ενοικιοστάσιο παταριών ή διαμερισμάτων 50 τετραγωνικών, όπου διαμένουν 70 άτομα; Γιατί το εμπόριο και η χρήση ναρκωτικών, η πορνεία, το έγκλημα οργιάζουν σ’ αυτές τις περιοχές; Παραδόξως, αυτά τα απλά ερωτήματα δεν τίθενται και όλοι υποθάλπουν μία σύγκρουση παλιών(νόμιμων) και νέων μεταναστών(λαθρομεταναστών).
ΥΓ. Το θέμα των παιδιών μεταναστών, των παιδιών χωρίς πατρίδα, που γεννιούνται στην Ελλάδα, πηγαίνουν στο σχολείο αλλά δεν έχουν καμία ιθαγένεια, δεν το αντιμετωπίζει κανείς. Το ζήτημα δεν είναι να δώσει κάποια χαρτιά ο Δήμος Καισαριανής, αλλά να αλάξει το δίκαιο της ιθαγένειας και από το "δίκαιο του αίματος" που εξυπηρετούσε μια χώρα που έστελνε μετανάστες σε άλλες χώρες, να υιοθετήσει το "δίκαιο του τόπου"(γέννησης) που αντιστοιχεί σε μία χώρα υποδοχής μεταναστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κίνημα ενάντια στη συνεργασία Google, Amazon, Ισραήλ

  [   ARTI news   /   Κόσμος   / 18.04.24 ] Το κίνημα «No Tech For Apartheid» δημιουργήθηκε ενάντια στη συνεργασία Google, Amazon, Ισραήλ Η ...